Η μία μετά την άλλη καταρρίπτονται ως αντισυνταγματικές στα δικαστήρια, οι αποφάσεις απόλυσης των γιατρών του πΕΔΥ με το Νόμο Γεωργιάδη, δημιουργώντας προηγούμενο για τυχόν ανάλογο εγχείρημα στο μέλλον.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών (1217/2016) που δημοσιεύτηκε στις 13/7/16 και η οποία δικαιώνει 187 απολυμένους γιατρούς του ΠΕΔΥ αποτελεί «σταθμό», καθώς έρχεται σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 1009/2016 του ιδίου Δικαστηρίου με την οποία είχαν δικαιωθεί άλλοι 36 απολυμένοι γιατροί. Με τις δύο αυτές αποφάσεις το σύνολο των απολυμένων της 1ης ΥΠΕ, που προσέφυγε δικαστικά (συνολικά 223) μπορούν πλέον να επιστρέψουν στην εργασία τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για αποφάσεις επί τακτικών αγωγών και όχι ασφαλιστικών μέτρων, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ήδη έχει σχηματιστεί πάγια νομολογία επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Βεβαίως, το Εφετείο Αθηνών στο οποίο έχει προσφύγει η ΔΥΠΕ, ενδέχεται να αποφασίσει διαφορετικά.
Υπενθυμίζεται πως η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει καλέσει τους γιατρούς που επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα ΠΦΥ, να παραιτηθούν από όλες τις υπέρ αυτών εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις (εδώ). Μετά ωστόσο από την καθολική δικαίωση των γιατρών της 1ης ΥΠΕ που προσέφυγαν στα δικαστήρια, η «απειθαρχία» του κλάδου θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Να παραλείψει την απαράδεκτη αυτή προϋπόθεση προκειμένου «όλοι οι γιατροί να εργαστούν απερίσπαστοι για το καλό της κοινωνίας, ενισχύοντας τις Μονάδες της ΠΦΥ που διαλύονται καθημερινά με το Ν.4238», καλεί την Αριστοτέλους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού-Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) ΠΕΔΥ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ