Στο επίκεντρο της ημερίδας, που διοργάνωσε ο Τομέας Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και η Γνωμοδοτική Επιτροπή για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, βρέθηκαν οι πολιτικές υγείας για τη Νόσο. Με δεδομένο την εκτίναξη κατά 70% του κόστους περίθαλψης ενός απορυθμισμένου διαβητικού ασθενούς, απαραίτητη κρίνεται ηπροώθηση της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής διαχείρισης από ιατρούς και ασθενείς, μέσα από μια ολική επαναφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Βέβαια, ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Διαβήτη υπάρχει στα χαρτιά εδώ και καιρό. «Έχει συνταχθεί και έχει παραδοθεί στο Υπουργείο Υγείας», τόνισε από το βήμα του Συνεδρίου ο Σταύρος Παππάς, Διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου στο ΓΝ της Νίκαιας. Το κλειδί είναι η πρόληψη, αφού ο διαβήτης που ταλαιπωρεί το 8,8% του πληθυσμού της χώρας, δεν έχει οριστική θεραπεία, όπως σημείωσε ο κ. Παππάς, ο οποίος αναφέρθηκε και στο «μαύρο σύννεφο» που συνοδεύει τους διαβητικούς. Το 30% των διαβητικών ασθενών παρουσιάζει κατάθλιψη, με τις γυναίκες να «υπερέχουν» 2 προς 1 των ανδρών. Στο ΓΝ της Νίκαιας, το 33% των διαβητικών παρουσιάζει κατάθλιψη.
Την ανάγκη να στραφεί περισσότερο η χώρα μας στο κομμάτι των κλινικών ερευνών υπογράμμισε ο Καθηγητής Ιατρικής του Harvard, Χρήστος Μαντζώρος.
Όπως σημείωσε, αν και τα δεδομένα στη χώρα μας δεν θα επέτρεπαν να ανταγωνιστούμε τους Βορειοευρωπαίους στις φαρμακευτικές μελέτες, θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε στο πεδίο των κλινικών ερευνών, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο τα φάρμακα να φθάνουν γρηγορότερα και στους ασθενείς.
Τα χρόνια νοσήματα αποτελούν πάνω από το 65% των συνολικών πόρων της Υγείας, σημείωσε από το βήμα ο Καθηγητής Πολιτικών της Υγείας, Κυριάκος Σουλιώτης. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ και της οικονομίας ευρύτερα έχει οδηγήσει τη χώρα μακριά από τα βασικά επίπεδα ευημερίας. Με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία της εποχής, που εμποδίζει μια γενναία ενίσχυση των κονδυλίων για την Υγεία, ένα Εθνικό Μητρώο για το Διαβήτη (registry) μπορεί να έδινε σημαντικές λύσεις. «Το πλαφόν δεν θα ήταν απαραίτητο αν είχαμε registry που θα μας έλεγε, μεταξύ άλλων, πόσο πρέπει να ξοδεύουμε για τη διαχείριση της ασθένειας», υπογράμμισε. Αυτό το μητρώο, το οποίο ετοιμάζεται από το Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου, θα πρέπει να έχει ενιαίο τρόπο συλλογής των δεδομένων, να είναι εύχρηστο, ασθενοκεντρικό, τεχνολογικά κατάλληλο και χωρίς υψηλή δαπάνη.
Πληροφορίες του Virus, θέλουν το πρώτο reportγια το Εθνικό Μητρώο Διαβήτη να είναι έτοιμο μέσα στο 2014.
Μείζον υγειονομικό πρόβλημα στη χώρα αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, υπογράμμισε ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος. Μάλιστα, οι μελλοντικές προοπτικές και οι επιπτώσεις προβλέπουν αύξηση με αρνητικές επιπτώσεις στους δείκτες υγείας, στην οικονομία και στην ιατρική περίθαλψη. «Αυτά τα δεδομένα στέλνουν μηνύματα ότι το σημείο κλειδί στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 είναι οι ασθενείς να έχουν τακτική περίθαλψη και φροντίδα, ώστε να είναι ρυθμισμένοι, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η απορρύθμιση του ασθενούς σημαίνει, πρώτον, επιβάρυνση της υγείας του (καρδιακά επεισόδια, νεφρική ανεπάρκεια, διαβητικό πόδι), με δραματικές επιπτώσεις στην ευμάρεια των νοικοκυριών, και δεύτερον, αύξηση του κόστους περίθαλψης κατά 70%».
Η απάντηση, σύμφωνα με τον κ. Κυριόπουλο είναι η ολική επαναφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματικά τη διαχείριση της νόσου. «Το ζήτημα του σακχαρώδους διαβήτη συνιστά επείγουσα εθνική προτεραιότητα και απαιτεί πολιτική παρέμβαση», τόνισε.
Αναφερόμενη στο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, από τον οποίο πάσχουν σχεδόν 600 χιλιάδες Έλληνες και υπολογίζεται ότι άλλοι τόσοι νοσούν, αλλά δεν το γνωρίζουν, η Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπή, Μαριάννα Μπενρουμπή έκανε λόγο για μεγάλο κόστος. «Το 7,7% της κρατικής δαπάνης προορίζεται για το διαβήτη: από αυτό το ποσό, το 15-20% πηγαίνει για τα φάρμακα και το υπόλοιπο για τη νοσηλεία λόγω επιπλοκών».
Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Αθανασία Καρούνου και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη, Αριστείδης Ράπτης, τόνισαν την ανάγκη των διαβητικών ασθενών για μεγαλύτερη εκπαίδευση και υποστήριξη, κλινική και ψυχολογική, καθώς και για μείωση του κόστους της φαρμακευτικής θεραπείας και των αναγκαίων αναλώσιμων και βοηθημάτων.
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του Ελληνικού Δικτύου για την αντιμετώπιση του Διαβήτη ανακοινώθηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα σε διαβητολόγους, ενδοκρινολόγους και γενικούς ιατρούς, καθώς και σε ασθενείς για την αξιολόγηση της τρέχουσας αντιμετώπισης του διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα θα συνεισφέρει στην πιθανή αναδιαμόρφωση των πολιτικών αντιμετώπισης του διαβήτη με βάση τα ελληνικά δεδομένα.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ