Τους «ασκούς του Αιόλου» άνοιξε η εκδοθείσα τελική θετική λίστα φαρμάκων (δείτε εδώ) και ο χαμός δεν λέει να κοπάσει… Αυτή τη φορά, οι ενστάσεις έρχονται από τους γενικούς γιατρούς οι οποίοι εξεπλάγησαν δυσάρεστα όταν διαπίστωσαν πως ο αποκλεισμός τους από τη συνταγογράφηση φαρμάκων για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) συνεχίζεται.
Για το θέμα είχε πραγματοποιηθεί καταρχήν παρέμβαση της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) στις 9/2, όταν είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ η θετική λίστα προς διαβούλευση (δείτε εδώ), ενώ μια δεύτερη παρέμβαση ακολούθησε της απάντησης που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας και η οποία περισσότερο δημιουργούσε νέα ερωτήματα παρά παρείχε διευκρινήσεις (δείτε εδώ).
«… στα πλαίσια της διαβούλευσης της νέας θετικής λίστας φαρμάκων και σε σχέση με τον προτεινόμενο αποκλεισμό των Γενικών Γιατρών και των Παθολόγων από σειρά αγωγών για τη ΧΑΠ και το Άσθμα και την έκδοση εκ μέρους σας δελτίου τύπου στο οποίο δηλώσατε ρητά πως «ο μόνος περιορισμός θα αφορά σκευάσματα τα οποία είναι υψηλού κόστους και απευθύνονται σε περιορισμένο αριθμό ασθενών με ανθεκτική ΧΑΠ», η εκδοθείσα τελική θετική λίστα φαρμάκων, με αποκλεισμό μας από την πρώτη συνταγογράφηση έτοιμων συνδυασμών LABA/ LAMA, μας εξέπληξε δυσάρεστα, καθώς είναι σε αναντιστοιχία με τη θέση σας. Επίσης είναι επιστημονικά και οικονομοτεχνικά ατεκμηρίωτη» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η ΕΛΕΓΕΙΑ.
Οι Γενικοί Γιατροί επισημαίνουν πως οι έτοιμοι σταθεροί συνδυασμοί LAMA/LABA, ολοένα και κερδίζουν έδαφος στη διαχείριση της μέτριας-σοβαρής ΧΑΠ, καθώς οι κλινικές μελέτες δείχνουν βελτίωση σημαντικά μεγαλύτερη στην πνευμονική λειτουργία από αυτή που επιτυγχάνουν το καθένα από τα συστατικά τους μεμονωμένα. Τονίζουν, παράλληλα, πως τα αναπνευστικά νοσήματα, η διενέργεια Σπιρομέτρησης (με Φορητή Συσκευή) και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων της (βάση του Log Book- Βιβλιάριου Εκπαίδευσης Ειδικευόμενου) περιλαμβάνονται στις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες τις οποίες ο ειδικευόμενος της Γενικής Ιατρικής οφείλει να αποκτήσει κατά την εξειδίκευσή του και στις οποίες αξιολογείται στις εξετάσεις του.
Θα πρέπει να σημειωθεί δε, πως το θεμελιώδη ρόλο του Γενικού Γιατρού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αναγνωρίζει ο πρόσφατος ιδρυτικός νόμος του ΠΕΔΥ.
«O Γενικός / Οικογενειακός Γιατρός βρίσκεται στη καταλληλότερη θέση στο σύστημα υγείας για να αναγνωρίσει τους καπνιστές, να τους βοηθήσει να σταματήσουν το κάπνισμα, να διαγνώσει τη ΧΑΠ σε πρώιμα στάδια και να συντονίσει τη φροντίδα των ασθενών που παρέχεται από ευρεία γκάμα επαγγελματιών υγείας, αλλά και υπηρεσιών, καθώς η νόσος εξελίσσεται» αναφέρει σχετικά η ΕΛΕΓΕΙΑ, και καλεί τον Ανδρέα Ξανθό να διορθώσει τις στρεβλώσεις της νέας λίστας φαρμάκων.
«Πάγιο αίτημα μας και επιτακτική ανάγκη είναι ο σχεδιασμός μονοπατιών φροντίδας για τα συνήθη χρόνια νοσήματα στην κοινότητα βασισμένων σε διαδικασίες συναίνεσης (consensus) μεταξύ των επιστημονικών εταιρειών των εμπλεκόμενων με το νόσημα ειδικοτήτων και σε άμεση αντιστοιχία με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι» καταλήγει η Ένωση.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ