Το καυτό ζήτημα των συντάξεων συζήτησαν με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, εκπρόσωποι Υγειονομικών Φορέων της χώρας. Οι εκπρόσωποι ζήτησαν την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος ασφαλισμένων ενός υγιούς ασφαλιστικού Ταμείου.
Στη συνάντηση παρέστησαν εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, και του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, για το θέμα των περικοπών των συντάξεων των Υγειονομικών της χώρας, αλλά και την φορολόγηση των επαγγελματικών ταμείων. Συγκεκριμένα, στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Δεβλιώτης, ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Σεραφείμ Ζήκας, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και μέλος του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. Χάρης Βαβουρανάκης και ο ταμίας του Π.Ι.Σ. και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρίπολης Βασίλης Ψυχογιός.
Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε το ζήτημα της απομείωσης των συντάξεων. Οι εκπρόσωποι διαμαρτυρήθηκαν ότι οι ασφαλισμένοι μετείχαν σε ένα υγιές Ταμείο, οι οποίες αγγίζουν τα όρια του ευτελισμού, ακόμη και σε σχέση με τις μνημονιακές περικοπές. Ενδεικτικό είναι ότι συνταξιούχοι με 40 έτη ασφάλισης αγγίζουν τα 800 ευρώ, ενώ οι συντάξεις των λοιπών επιστημόνων φτάνουν ή και υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ.
Νομοθετική πρωτοβουλία ζήτησαν οι εκπρόσωποι των υγειονομικών για την κάλυψη του αδίκως απωλεσθέντος μέρους της οφειλόμενης ανταποδοτικής συντάξεως. Μάλιστα, οι ίδιοι τόνισαν ότι πλέον βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με τις καταβληθείσες εισφορές των Υγειονομικών.
Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι «οι χαμηλές συντάξεις των υγειονομικών προκύπτουν από τις χαμηλές εισφορές», ενώ οι εκπρόσωποι των υγειονομικών σωματείων ανταπάντησαν πως η κυρία σύνταξη μετά το Ν.4387/2016 αποτελείται από το άθροισμα δύο ποσών, δηλαδή της εθνικής (384 ευρώ υπό καθεστώς πλήρους συντάξεως) και της ανταποδοτικής. Για το χρονικό διάστημα μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 στον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης λαμβάνονται υπόψη οι πράγματι καταβαλλόμενες εισφορές (είτε με βάση το εισόδημα μέχρι το 2019, είτε με βάση την επιλεχθείσα ασφαλιστική κατηγορία μετά το 2020). Ωστόσο, δεν ισχύει για το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2002 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016. Οι εκπρόσωποι τόνισαν ότι οι υγειονομικοί κατέβαλαν τις υψηλότερες εισφορές, γι’ αυτό έχουν και τις υψηλότερες συντάξιμες αποδοχές και αφετέρου ότι το ΤΣΑΥ είχε ουσιαστικά μηδενικούς κοινωνικούς πόρους, έναντι των δύο άλλων Ταμείων των Επιστημόνων. Κατόπιν αυτών, οι υγειονομικοί λαμβάνουν σήμερα τις μικρότερες συντάξεις, έναντι των λοιπών ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ, τέτοιες που είναι σημαντικά μικρότερες και μάλιστα σε ποσοστό 35% περίπου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης πρότεινε την σύσταση κοινής ομάδας εργασίας Υπουργείου και εκπροσώπων των υγειονομικών συλλόγων η οποία θα αναλάβει την διερεύνηση και αντιστοίχιση των δεδομένων, η οποία και έγινε δεκτή.
Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη ζήτησε την αποκατάσταση της αδικίας και των αναντιστοιχιών «μεταξύ των πυλώνων του ασφαλιστικού συστήματος ξεκινώντας από τη στάση της απέναντι σε ένα εύρωστο Ταμείο όπως αυτό των Υγειονομικών που εξαναγκάστηκε κάποτε σε συνένωση για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος». Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Δεβλιώτης, διαμήνυσε ότι δεν θα δοθεί περίοδος χάριτος.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ