Δύο μέρες μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Αίματος (ΕΚΕΑ), αποκαλύπτουμε ότι το υπουργείο Υγείας προωθεί σύμβαση με συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο που θα αναλάβει το μοριακό έλεγχο των δειγμάτων, που συλλέγονται στα νοσοκομεία της Αττικής.
Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την έγγραφη επικοινωνία, που είχε στις 2-9-2020, η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ Αττικής, με τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων ευθύνης της. Πρακτικά, δίδεται εντολή στα νοσοκομεία να κάνουν σύμβαση με το διαγνωστικό κέντρο “CENTRAL LAB” με έδρα τη Νίκαια.
Δια του λόγου το αληθές, το σχετικό έγγραφο φέρει τον τίτλο: “Αποστολή Δειγμάτων Μοριακού Ελέγχου για SARs-CoV-2” και – όπως αναφέρει – “αποστέλλουμε συννημένα στοιχεία του Διαγνωστικού Κέντρου “CENTRAL LAB” Α.Ε./ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ”, εν όψει διερευνήσεως σύναψης σύμβασης για μοριακούς εργαστηριακούς ελέγχους για COVID-19 των δειγμάτων, που θα αποστέλλονται από τις δομές ευθύνης σας”.
Παράλληλα, οι διοικήσεις των νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ έχουν λάβει σχέδιο σύμβασης 10 σελίδων, στο οποίο τίθεται πλαφόν στην τιμή ανά μοριακό τεστ 50 ευρώ (αν αυτό είναι μοναδιαίο) και 10 ευρώ (αν γίνεται με τη διαδικασία του pooling των 5 δειγμάτων). Τιμή η οποία θεωρείται εύλογη, την ώρα που μεγάλα ιδιωτικά εργαστήρια προσφέρουν το τεστ σε τιμές που ξεκινούν από τα 70 ευρώ.
Η σύμβαση ζητεί από τον ανάδοχο να παρέχει τις υπηρεσίες αδιαλείπτως και τα Σαββατοκύριακα – περίοδο που παρουσιάζεται σοβαρό πρόβλημα από την πλευρά των εργαστηρίων του δημοσίου τομέα. Μάλιστα, τίθεται ρητός όρος ότι ο ανάδοχος πρέπει να δίνει αποτελέσματα εντός 14 ωρών από την ώρα παραλαβής των δειγμάτων. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα είναι υποχρεωμένος να καταχωρεί το σύνολο των θετικών αποτελεσμάτων στο Μητρώο COVID-19.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, είναι ατυχής συγκυρία το γεγονός ότι η σύμβαση προωθείται, ενώ υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια αντιδραστηρίων στο ΕΚΕΑ. Οι επιτελείς του υπουργείου Υγείας έχουν ξεκινήσει τη διερεύνηση συνεργασίας με ιδιωτικά εργαστήρια από τις αρχές Αυγούστου, προετοιμαζόμενοι για την επιστροφή των υγειονομικών από τις διακοπές τους και τις μεγάλες ανάγκες που θα προκύψουν.
Προφανώς, δεν είναι επιλήψιμο τα νοσοκομεία να κάνουν σύμβαση με κάποιο ιδιωτικό κέντρο για να καλύψουν τις ανάγκες τους, αφού το Δημόσιο δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στη μεγάλη ζήτηση και ενώ ο ιός δεν μπορεί να περιμένει και εξαπλώνεται εξελίσσεται. Εκείνο που γεννά ερωτήματα είναι ότι το υπουργείο Υγείας φαίνεται να κάνει κινήσεις εν κρυπτώ.
Δεν είναι δυνατόν όμως η πανδημία να γίνεται πρόσχημα για υιοθέτηση αδιαφανών διαδικασιών. Άλλωστε, το υπουργείο Υγείας είχε στη διάθεση του τρεις ολόκληρους μήνες από την λήξη της καραντίνας για να προχωρήσει σε δημόσια πρόσκληση και να ακολουθήσει την κείμενη νομοθεσία. Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται… Τώρα η κυβέρνηση είναι ευάλωτη στην κριτική ότι ευνοεί τον ιδιωτικό τομέα σε βάρος του δημοσίου.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Ειναι πολλα τα λεφτα Αιμιλιε!!!
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ