Τη σφοδρή αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας προκαλεί μία αντιεπιστημονική και κομπογιαννίτικη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ. Αν εφαρμοστεί είναι ορατός ο κίνδυνος να αποσυρθούν από την αγορά ειδικοί αισθητήρες, που χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, οι οποίοι φέρουν αντλία ινσουλίνης.
Με απλά λόγια, πρόκειται για αισθητήρες, οι οποίοι προσφέρουν αυτοματοποιημένα συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης και είναι συνδεδεμένοι με τα προηγμένα συστήματα αντλίας ινσουλίνης της αμερικανικής εταιρείας Medtronic. Τα συστήματα αυτά αποτελούν την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας στη θεραπεία του διαβήτη, προσφέροντας τα καλύτερα αποτελέσματα στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα των ασθενών.
Η απόφαση
Πριν από ενάμιση χρόνο, ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε – και ορθά – σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες, προκειμένου να πετύχει καλύτερες τιμές στην αποζημίωση των συστημάτων παρακολούθησης της γλυκόζης στο αίμα. Η διαδικασία αυτή όμως κηρύχτηκε άγονη. Έτσι, κλήθηκε το Δ.Σ. του οργανισμού να διαχειριστεί το ζήτημα και κατέληξε στο να εξισώσει όλους τους αισθητήρες γλυκόζης, ανεξάρτητου τεχνολογίας και κλινικού αποτελέσματος.
“Η απόφαση αυτή είναι αυθαίρετη και αντιεπιστημονική. Αν εφαρμοστεί πρακτικά θα σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ καταργεί τις αντλίες ινσουλίνης, οι οποίες σήμερα παγκοσμίως είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο στη διαχείριση ασθενών με διαβήτη τύπου 1”, επισημαίνει στο Virus ο Καθηγητής Παθολογίας κ. Νίκος Τεντολούρης,, Υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει έδρα στο «Λαϊκό».
3.000 ασθενείς
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 30.000 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, από τους οποίους μόνο το 10% φέρουν αντλία ινσουλίνης. Δηλαδή, το πρόβλημα αφορά περίπου 3.000 ασθενείς σε όλη τη χώρα. Να σημειώσουμε ότι σε άλλες χώρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 25-30%. “Θα περίμενε κανείς ο ΕΟΠΥΥ και η Πολιτεία να λάμβαναν μέτρα ώστε να αυξήσουμε το ποσοστό και να βελτιώσουμε τη φροντίδα αυτών των ασθενών”, λέει με νόημα ο κ. Τεντολούρης.
Απαράδεκτη θεωρεί την απόφαση και η κα Ανδριανή Βαζαίου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής και Υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου στο νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». “Οι νέες αντλίες ινσουλίνης σε συνδυασμό με τους αισθητήρες συνεχούς παρακολούθησης είναι ότι καλύτερο διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. Προλαμβάνουν αυτομάτως τις υπογλυκαιμίες και τα πιο προηγμένα συστήματα μπορούν επίσης αυτομάτως να παρέχουν ινσουλίνη στους ασθενείς, μόλις αντιληφθούν ότι αυξάνεται επικίνδυνα η γλυκόζη στο αίμα”.
Οι αντλίες ινσουλίνης
Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται δύο συστήματα αντλίας ινσουλίνης της Medtronic, το παλαιότερο Minimed 640G και το πιο προηγμένο Minimed 780G. Το πρώτο εντοπίζει έγκαιρα την απότομη πτώση του σακχάρου και παρεμβαίνει εγκαίρως, ώστε να προληφθεί κάποιο επικίνδυνο υπογλυκαιμικό επεισόδιο (ο φόβος και τρόμος των διαβητικών). Το δεύτερο σύστημα μπορεί επιπλέον να κάνει και το αντίστροφο, δηλαδή, να εντοπίσει έγκαιρα την απότομη αύξηση του σακχάρου και να παρέμβει, δίνοντας εντολή να εγχυθεί η κατάλληλη ποσότητα ινσουλίνης.
Σύμφωνα με την κα Βαζαίου, υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα συστήματα άλλων εταιρειών, που έχουν λάβει έγκριση στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. Είναι φανερό ότι αν εφαρμοστεί η απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ είναι ένα μεγάλο αντικίνητρο να έρθουν και στη χώρα μας. Είναι προς το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου, ο ΕΟΠΥΥ να φροντίσει ώστε να έλθουν αυτά τα νέα συστήματα στην Ελλάδα, να υπάρξει ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές.
“Ο σακχαρώδης διαβήτης εξελίσσεται σε επιδημία, λόγω της παχυσαρκίας και της καθιστικής ζωής, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Το μέλλον στη διαχείριση του διαβήτη βρίσκεται στην νέα ιατρική τεχνολογία. Είναι δυνατόν λοιπόν κάποιοι στον ΕΟΠΥΥ να θέτουν αναίτια και ατεκμηρίωτα εμπόδια στη χρήση της νέας τεχνολογίας;”, αναρωτιέται η κα Βαζαίου.
Το μείζον ερώτημα είναι άλλο: Το υπουργείο Υγείας γνωρίζει για όλα αυτά; Είναι δυνατόν το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ να λαμβάνει τέτοιου είδους αποφάσεις, που επηρεάζουν τη ζωή εκατοντάδων ασθενών, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση; Χρειάζεται παρέμβαση του Θάνου Πλεύρη, ώστε να ληφθεί μία ορθολογικά τεκμηριωμένη απόφαση, δίχως… κομπογιανιτισμούς.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ