Στις δράσεις και ενέργειες του τελευταίου έτους εστίασε την ομιλία τους το Συνέδριο της ΕΣΔΥ, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ι. Μπασκόζος, προχωρώντας σε έναν «απολογισμό πεπραγμένων και τρεχόντων εγχειρημάτων στα πλαίσια της διαφύλαξης της υγείας του πληθυσμού», όπως το χαρακτήρισε.
«Η πολιτική που έχουμε σχεδιάσει βασίζεται σε τρεις άξονες: τον εξορθολογισμό της διοικητικής διάρθρωσης, τη διαχείριση των μειζόνων παραγόντων κινδύνου και την ενδυνάμωση των επαγγελματιών Δημόσιας Υγείας», σημείωσε.
Οι κινήσεις της Αριστοτέλους εστίασαν στην προαγωγή της υγείας του Παιδιού και την υγεία Μητέρας-Παιδιού, τη διατροφή, τις κλιματολογικές αλλαγές, την πρόληψη και αντιμετώπιση νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημ. Υγείας, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής υγειονομικά χώρα.
«Ταυτόχρονα, ρυθμίστηκαν ζητήματα του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών ώστε αυτό να ξαναμπεί σε λειτουργία, τέθηκε το νομικό πλαίσιο για την προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού, θεσμοθετήθηκε το Βιβλιάριο Υγείας του παιδιού, αναδιαμορφώθηκαν οι διατάξεις για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, τα εμφιαλωμένα νερά και τους ελέγχους καταλληλότητας στα ύδατα κολύμβησης. Επιπροσθέτως, συμμετέχουμε στη διαδικασία καθορισμού νομοθετικού πλαισίου το οποίο να απλουστεύει τη διαδικασία αδειοδότησης και την εν γένει άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η ρύθμιση της άσκησης επαγγελμάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, η εποπτεία σχετικά με την εφαρμογή της Υγειονομικής νομοθεσίας. Τέλος, συμμετέχουμε ενεργά στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων», σημείωσε ο κ. Μπασκόζος.
Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην ανασυγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, γίνεται προληπτικός έλεγχος για τη φυματίωση σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, ενώ το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης χορηγείται, δωρεάν, στους άπορους και στους ανασφάλιστους πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, από τις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων/Μεταναστών χορηγούνται εμβόλια πρώτης προτεραιότητας, με βάση και τη διαθεσιμότητα των εμβολίων στη διεθνή και ελληνική αγορά. Διενεργήθηκαν εμβολιασμοί για 10 νοσήματα.
«Συνολικά, μόνο από το Υπουργείο Υγείας, διατέθηκαν 20.793 δόσεις MMR, 7750 δόσεις Ανεμοβλογιάς, 4394 δόσεις Πνευμονιόκοκκου, 884 δόσεις Tetravac, 155 δόσεις Ηπατίτιδας Β και 808 δόσεις Αιμόφιλου Ινφλουέντσα τύπου Β. Επιπλέον, δόθηκαν στις παραπάνω ανθρωπιστικές οργανώσεις 23.303 βιβλιάρια από τη δωρεά της UNICEF για την καταγραφή των εμβολίων που πραγματοποιήθηκαν στους πρόσφυγες», τόνισε ο κ. Μπασκόζος.
Κατά τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, η διατομεακή συνεργασία τόσο με τα συναρμόδια κατά τομείς Υπουργεία όσο και με τους εποπτευόμενους φορείς κυλάει εξαιρετικά ομαλά.
Ο κ. Μπασκόζος μίλησε και για τη διεθνή συνεργασία. «Η πολιτική της Μιας Υγείας (ONE HEALTH) αναγνωρίζει ότι η Υγεία των ανθρώπων συνδέεται με την υγεία των ζώων και του περιβάλλοντος. Δεν μπορεί δηλαδή να πετύχουμε τον στόχο του υγιούς πληθυσμού σε ένα άρρωστο μολυσμένο περιβάλλον», ανέφερε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ