Ως μη ικανό να τους προσφέρει μια δελεαστική επαγγελματική προοπτική, «βλέπουν» οι γιατροί το σχέδιο της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για την αναδιάρθρωση της ΠΦΥ στην Αχαϊα, θεωρώντας πως στην παρούσα του μορφή δεν είναι υλοποιήσιμο.
Έχοντας αναλύσει διεξοδικά όλες τις παραμέτρους του σχεδίου (εδώ), ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας (ΙΣΠ) εκτιμά ειδικότερα ότι πρόκειται για «ένα φιλόδοξο σχέδιο εγκαθίδρυσης ενός κρατικού μονοπωλίου στην ΠΦΥ, με την ανάπτυξη ιατρείων γειτονιάς και προσφορά υπηρεσιών υγείας εντός της κοινότητας». Το πρωτοβάθμιο αυτό σύστημα, τονίζουν οι γιατροί, καλείται να λειτουργήσει «μέσα σε ένα περιοριστικό οικονομικό περιβάλλον σε σχέση με τον αριθμό προσλήψεων, τα δημοσιονομικά μεγέθη, το πακέτο υπηρεσιών υγείας, τους χρόνους εξυπηρέτησης των ασθενών και την πενιχρή ανανέωση του συστήματος από νέους ιατρούς».
Χαρακτηριστικό είναι πως οι συμβάσεις με τους ιδιώτες γιατρούς θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα και πως θα συνάπτονται με την ΥΠΕ αντί με τον ΕΟΠΥΥ, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται από τον ΙΣΠ ως «παράθυρο» για την αξιοποίησή τους ανάλογα με τις ανάγκες και για την κάλυψη κενών στα Νοσοκομεία αρμοδιότητάς της.
Το επιχείρημα των γιατρών για τη βιωσιμότητα του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας στην Αχαΐα, ενισχύεται κι από την αναντίστοιχη πρόβλεψη της 6ης ΥΠΕ για τον αριθμό των επικουρικών που θα στελεχώσουν τα ιατρεία της γειτονιάς, σε σχέση με τον αριθμό των συμβάσεων που θα καταργηθούν.
Αναφέρεται, επίσης, πως τοπικές κοινωνίες αλλά και διοικήσεις των κέντρων υγείας αντιτίθενται στη λειτουργική ενοποίηση με το ΠΕΔΥ, με καθεστώς εναλλακτικής εφημέρευσης σε ορισμένες ορεινές αγροτικές περιοχές και τροποποίηση του πληθυσμού ευθύνης των ΚΥ. Κάτι, που αποτελεί προϋπόθεση – σύμφωνα με το σχέδιο της 6ης ΥΠΕ – για να καταστεί εφικτή η ολοήμερη λειτουργία των αστικών ιατρείων γειτονιάς και η 24ωρη εφημερία της κεντρικής μονάδας του ΠΕΔΥ και των κέντρων υγείας με το υφιστάμενο προσωπικό.
Από τα «πυρά» του ΙΣΠ δεν γλυτώνουν ούτε οι προτεινόμενες αλλαγές στα οργανογράμματα των δύο τριτοβάθμιων Νοσοκομείων της Πάτρας και των περιφερειακών Νοσοκομείων του νομού, καθώς «βλέπει» σε αυτές μία ευδιάκριτη τάση αλλοίωσης του χαρακτήρα τους ή του προβλεπόμενου αριθμού κλινών τους.
«Το σχέδιο χαρακτηρίζεται από πολλά κενά στο προτεινόμενο πλαίσιο λειτουργίας και δεν προκύπτει λύση, στον άμεσο ορίζοντα, στα φλέγοντα ζητήματα υποστελέχωσης, εφημέρευσης, λειτουργίας χειρουργικών αιθουσών και ανάπτυξης κλινικών των δύο νοσηλευτικών πυλώνων της περιοχής που καλούνται να καλύψουν τα κενά της Νοτιοδυτικής Ελλάδας, αφήνοντας μία πικρή γεύση σε κλάδους και φορείς που συμμετείχαν στη διαβούλευση» αναφέρει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του ΙΣΠ, Άννα Μαστοράκου. «Το σχέδιο δεν κρίνεται υλοποιήσιμο στην παρούσα του μορφή, αφού πρέπει να προηγηθεί μία αντικειμενική καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού σε επισκέψεις, υπηρεσίες διάγνωσης / θεραπείας και νοσοκομειακής περίθαλψης» σημειώνει. «Επίσης στο σχεδιασμό, απαραίτητη κρίνεται η κοστολόγησή του σε υποδομές και διοικητικό προσωπικό» καταλήγει.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ