Λόγο για πρωτοφανή κανιβαλισμό, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Υπόθεση Novartis, έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Π. Αποστολίδης, από το βήμα του 2ου συνεδρίου του φορέα.
«Ο κλάδος του φαρμάκου έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα τον τελευταίο καιρό. Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, δεν μπορώ παρά να τονίσω κατ’ αρχήν ότι σύσσωμος ο Κλάδος καταδικάζει οποιαδήποτε παράνομη πράξη, εφόσον αποδειχθεί, και εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην Ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να διαλευκανθούν οι εικασίες το ταχύτερο δυνατό», σημείωσε ο κ. Αποστολίδης.
Έσπευσε, όμως να επισημάνει ότι «ο δημόσιος διάλογος περιλαμβάνει ανακρίβειες, υπερβολές και φήμες, οι οποίες δημιουργούν -εσκεμμένα ή μη- λανθασμένες εντυπώσεις και επηρεάζουν αρνητικά τους ασθενείς, δημιουργώντας έντονη ανασφάλεια».
Όπως υποστήριξε, «σε καμία χώρα του κόσμου δεν παρατηρείται αυτός ο πρωτοφανής κανιβαλισμός γιατί σε αυτές τις χώρες όταν διαπιστώνονται τέτοιου είδους παραβάσεις, αποδίδονται ευθύνες και επιβάλλονται πρόστιμα, χωρίς την πρωτοφανή πολιτική αντιπαράθεση που πήρε στη χώρα μας».
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ ξεκαθάρισε, δε, πως η σχέση των εταιριών με τους επαγγελματίες υγείας είναι απολύτως νόμιμη. «Οι αμοιβές των επαγγελματιών υγείας για παροχή επιστημονικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις φαρμακευτικές εταιρίες είναι καθ’ όλα νόμιμες βάσει αυστηρού πλαισίου δεοντολογίας (όπως ισχύει και σε όλες τις χώρες του κόσμου) και οι δαπάνες εκπαίδευσής τους έχουν συγκεκριμένο πλαφόν που προβλέπεται: α) από εγκύκλιο του ΕΟΦ, β) Υπουργική απόφαση, και γ) Κώδικα Δεοντολογίας. Επίσης, δημοσιοποιούνται και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ήδη από ιδρύσεως της το 2010, στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ και στην ιστοσελίδα της κάθε φαρμακευτικής εταιρίας. Παράλληλα, όλες οι επιστημονικές εκδηλώσεις, συνέδρια, κ.λπ. εγκρίνονται πρώτα από τον ΕΟΦ, ενώ και ο ΣΦΕΕ επιβάλει αυστηρούς κανονισμούς».
Παράλληλα, τόσο ο φαρμακευτικός κλάδος όσο και οι επαγγελματίες υγείας (ιατροί και φαρμακοποιοί) διέπονται από Κώδικα Δεοντολογίας και δεσμεύονται επίσης για την αυτορρύθμιση τους, σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη. «Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε και επενδύουμε σε Έλληνες επιστήμονες, υψηλού επιστημονικού και ηθικού κύρους, διακεκριμένων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και είμαστε εμείς κυρίες και κύριοι που από το 2002 έως σήμερα, έχουμε αυτοβούλως προχωρήσει σε αυτορρύθμιση με τον Κώδικα Δεοντολογίας, που επικαιροποιούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, τον Κώδικα Δεοντολογίας του Ευρωπαϊκού μας Συνδέσμου EFPIA και την εφαρμογή πολλών διαδικασιών και ελέγχων», σημείωσε ο κ. Αποστολίδης.
«Δεν μπορεί, λοιπόν, συλλήβδην να καταδικάζεται όλος ο κλάδος για αθέμιτες πρακτικές, εάν δεν έχουμε καθολική εφαρμογή των κανόνων που υποτίθεται ότι ισχύουν», προσέθεσε, εξηγώντας πως η αγορά πίεσε στην εφαρμογή της ρύθμισης.
«Είμαστε σύμμαχοι της πολιτείας για την ίαση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τη διασφάλιση – χωρίς αποκλεισμούς – του αυτονόητου δικαιώματος του Έλληνα ασθενή να κάνει χρήση κάθε σωτήριας, για την υγεία του θεραπεία», ανέφερε ο κ. Αποστολίδης διευκρινίζοντας, όμως, πως η απαίτηση «το φάρμακο να θεωρείται κοινωνικό αγαθό δεν αφορά μόνο αυτούς που το διαθέτουν, αλλά και αυτούς που το προμηθεύονται για λογαριασμό των πολιτών αυτής της χώρας».
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ επανέλαβε πως ο χώρος του Φαρμάκου διαθέτει ένα πλαίσιο λειτουργίας «υπερρυθμισμένο» από το Κράτος, «αλλά ίσως άγνωστο στο ευρύ κοινό». Περιέγραψε, λοιπόν, πως χάρη στα φάρμακα οι ασθενείς ζουν περισσότερο και καλύτερα:
Ο κ. Αποστολίδης, σημείωσε πως οι πολιτικές υγείας που ακολουθήθηκαν ως σήμερα για τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας εστιάστηκαν ως επί το πλείστων στο φάρμακο, προσθέτοντας πως μέσω clawback και rebate, ο κλάδος καλύπτει τους ανασφάλιστους.
Σύμφωνα με τον κ Αποστολίδη λίγοι γνωρίζουν ότι κινδυνεύει πλέον η πρόσβαση των ασθενών σε νέα σωτήρια για τη ζωή τους φάρμακα. «Τα μέτρα που ψηφίστηκαν το 2017 για τα νέα φάρμακα, όπως το 25% με αναδρομική μάλιστα ισχύ και το ενοποιημένο rebate, δημιουργούν θέματα βιωσιμότητας για τις εταιρίες του κλάδου και δυσχεραίνουν ιδιαίτερα την πρόσβαση των ασθενών σε νέες, αλλά και υπάρχουσες θεραπείες», πρόσθεσε.
Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης φυσικά και δεν οφείλεται στις τιμές των φαρμάκων, αλλά στην αδυναμία ελέγχου της συνταγογράφησης και την υπερκατανάλωση. Οι τιμές των φαρμάκων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Κράτους, αυστηρά νομοθετημένες και από τις χαμηλότερες στη Ευρώπη, καθώς προκύπτουν από τον μέσο όρο των τριών χαμηλοτέρων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) των 27 χωρών.
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ μίλησε και για την επένδυση της βιομηχανίας στην έρευνα και τη συνεισφορά της στην εθνική ανταγωνιστικότητα. «Αποτελούμε μία ισχυρή Εθνική φαρμακευτική παραγωγική δύναμη, με περισσότερες από 150 εταιρίες και 28 εργοστάσια, απασχολώντας περισσότερες από 26.000 άμεσες και 86.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, με το 64% να είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Είμαστε η τρίτη εξαγωγική δύναμη της πατρίδας μας, εξάγοντας σε 141 χώρες, με επίδραση που αγγίζει τα €6 δις συνεισφέροντας κατά 3,5% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας», συμπλήρωσε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ