Στη μείωση του χάσματος ανισοτήτων στην υγειονομική περίθαλψη μπορούν να συμβάλλουν οι Τεχνολογίες Υγείας όταν είναι σχεδιασμένες για την αντιμετώπιση των υποκείμενων κοινωνικών παραγόντων και είναι προσβάσιμες σε όλους. Η δυνατότητα λήψης υγειονομικών υπηρεσιών ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και αντίστοιχα ο κίνδυνος ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών.
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι κάτοικοι αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών, που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καθυστερημένη διάγνωση και επιδείνωση των χρόνιων παθήσεων. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη παροχή υπηρεσιών ιατρικών εξετάσεων και θεραπειών μόνο σε νοσοκομεία σε αστικές περιοχές. Τα στοιχεία αυτά ανέδειξαν υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε πρόσφατη εκδήλωση της EURACTIV, με τίτλο «Τεχνολογικές εξελίξεις στην υγειονομική περίθαλψη – Το κλειδί για την καταπολέμηση των ανισοτήτων στην υγεία;», τονίζοντας ότι την κατάσταση αυτή θα μπορούσε να αλλάξει η τεχνολογική πρόοδος στον τομέα της υγείας.
Η τηλεϊατρική, τα ψηφιακά αρχεία και οι ιατρικές συσκευές που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να προσπελάσουν τα «αναχώματα» που δημιουργεί η μακρινή απόσταση. Όμως, όπως τέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου μια ενδεχόμενη κακή χρήση της τεχνολογίας είναι πιθανόν να επιφέρει μεγαλύτερες ανισότητες, όπως προειδοποίησε ο Κροάτης κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Tomislav Sokol. Συνεπώς, χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις για τη ρύθμιση της ορθής χρήσης τέτοιων εργαλείων, σημείωσε ο ευρωβουλευτής.
Στοχευμένη χρήση της τεχνολογίας Υγείας ζήτησε ο επικεφαλής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Δημόσια Υγεία (EPHA), Raymon Gemen υποστηρίζοντας ότι πρέπει να σχεδιάζεται για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων . Η δε ανάπτυξή της θα πρέπει να λαμβάνον ει υπόψη τους κοινωνικούς παράγοντες που οδηγούν σε φτωχότερα αποτελέσματα υγείας, δηλαδή κοινωνικοπολιτισμικούς, εκπαιδευτικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς ή ψηφιακούς παράγοντες.
Στην προσπάθεια ενίσχυσης της προσβασιμότητας στην υγεία απαραίτητη κρίνεται η εξασφάλιση ψηφιακών δεξιοτήτων για τους επαγγελματίες υγείας. Οι δεξιότητες αυτές πρέπει να αναπτυχθούν με δεδομένο ότι η υγειονομική περίθαλψη αναδιαμορφώνεται με την τηλεϊατρική, τους ψηφιακούς ιατρικούς φακέλους και τις ιατρικές συσκευές και διαγνωστικές μεθόδους, οι οποίες υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη.
Στο ίδιο μήκος κύματος, χρειάζεται αναβάθμιση και των υποδομών. Τόσο εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας όσο και οι ασθενείς ζητούν τεχνολογικές καινοτομίες αλλά και ήπιες υποδομές, επαγγελματικά πρότυπα, κατευθυντήριες γραμμές για την κατάλληλη χρήση της τεχνολογίας και πολλά άλλα πράγματα όπως καταδείχθηκε σε ερευνά σε διάφορες χώρες, σύμφωνα με όσα υποστήριξε η ερευνήτρια παγκόσμιας πολιτικής υγείας στην ανεξάρτητη οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών WEMOS, Corinne Hinlopen. Επομένως, οι επαγγελματίες υγείας για να μπορέσουν να ξεπεραστούν οι σκόπελοι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την πρόκληση της ψηφιοποίησης και να είναι σε ετοιμότητα με τη βοήθεια των κρατών-μελών που μέχρι τώρα δεν έχουν σταθεί βοηθητικά στην προσπάθεια.
Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιέζει για περισσότερες δράσεις στον τομέα της υγείας. Η αλλαγή νοοτροπίας σε εθνικό επίπεδο μετά την πρόσφατη πανδημία εκτιμάται ότι θα βοηθήσει. Ήδη τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χρηματοδοτούν επίσης την καινοτομία στον τομέα της υγείας μέσω ορισμένων ειδικών δράσεων, όπως επεσήμανε η υπεύθυνη πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Christine Kriza.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ