Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η διαφορά στα οφέλη -και μάλιστα χωρίς παρενέργειες- παρέμεινε για τουλάχιστον άλλους τρεις μήνες μετά το σταμάτημα του βελονισμού ή της ψυχοθεραπείας. Ωστόσο, μετά όμως από 9 έως 12 μήνες, λόγω της βελτίωσης στο μεταξύ των ασθενών που έκαναν φαρμακευτική θεραπεία, η προσθήκη του βελονισμού και της ψυχοθεραπείας στο θεραπευτικό «μείγμα» δεν πρόσδιδε πλέον κάποιο αξιοσημείωτο όφελος σε σχέση με όσους έπαιρναν μόνο αντικαταθλιπτικά.
Όπως καταδεικνύει η μελέτη, περίπου 1 στους 3 ασθενείς δεν εμφάνιζε κατάθλιψη μετά από τρεις μήνες βελονισμού ή ψυχοθεραπείας, σε σχέση με 1 στους 5 που είχε βελτίωση μόνο με αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Προηγούμενες μελέτες σχετικά με την επίδραση του βελονισμού στην κατάθλιψη είχαν δώσει ασαφή ευρήματα, αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι ο βελονισμός μπορεί να έχει αισθητό αποτέλεσμα σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων.
Οι ερευνητές του Τμήματος Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου της Υόρκης, με επικεφαλής τον Χιου ΜακΦέρσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό PLoS Medicine, μελέτησαν 755 ανθρώπους με μέτρια ή σοβαρή κατάθλιψη, τους οποίους χώρισαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη έκανε βελονισμό, η δεύτερη ψυχοθεραπεία και η τρίτη έπαιρνε απλώς φάρμακα. Το 70% των συμμετεχόντων έκαναν ήδη φαρμακευτική θεραπεία κατά το προηγούμενο τρίμηνο πριν την έρευνα και δεν τους ζητήθηκε να σταματήσουν τα αντικαταθλιπτικά τους.

Αποτελεσματικός ο βελονισμός στη κατάθλιψη;
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Επιστροφή 2 ενοικίων σε γιατρούς και νοσηλευτές που ζουν στην περιφέρεια
Βουλγαρία: Ιστορική αύξηση μισθών σε γιατρούς και νοσηλευτές
Απίστευτο περιστατικό στο Νοσοκομείο Αιγίου: Νεκρός ο ασθενής – μποξέρ που ξυλοκόπησε γιατρό
Νέες παστίλιες Strepfen με γεύση πορτοκάλι – Η λύση για τον πονόλαιμο χωρίς ζάχαρη
Διαβητολόγοι: Επιστολή προς Υπουργείο Υγείας για τη δράση παχυσαρκίας του «Προλαμβάνω»
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΣΕΙΒ και Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Ψηφιακής Υγείας







Comments (0)