Στη θετική λίστα με τα σκευάσματα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση περιλαμβάνεται πλέον και η θεραπεία ατόμων που πάσχουν από Ψωρίαση, Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα (ΑΣ) και Ψωριασική Αρθρίτιδα (ΨΑ).
Οι παθήσεις αυτές ταλαιπωρούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην χώρα μας, αρκετοί από τους οποίους μένουν και μακριά από τη θεραπεία, επιδεινώνοντας το πρόβλημα και την καθημερινότητα τους. Κυρίως, όμως, οι μέχρι πρότινος διαθέσιμες θεραπείες ήταν ελάχιστα αποτελεσματικές. Τα αισιόδοξα νέα και για τους Έλληνες ασθενείς, και την απρόσκοπτη πρόσβαση που έχουν σε νέα καινοτόμα θεραπεία, τη σεκουκινουμάμπης, παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η εταιρεία Novartis Hellas, υπό την αιγίδα της «Ελληνικής Εταιρείας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας» (ΕΔΑΕ).
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Δερματολογίας-Aφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντή της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων νόσων του Νοσοκομείου «Αττικόν» και Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας, η ανάγκη για νέες θεραπείες με χρήση από νωρίς που επιτυγχάνουν και διατηρούν μακροπρόθεσμα καθαρό δέρμα σε περισσότερους ασθενείς, ήταν σημαντική. Περίπου 300 χιλιάδες είναι οι ασθενείς στη χώρα μας, βέβαια δεν αντιμετωπίζουν όλοι βαρέα μορφή ψωρίασης, ενώ η πάθηση, άλλωστε χαρακτηρίζεται από κύκλους ύφεσης και έξαρσης, όπως ανέφερε ο κ. Γρηγορόπουλος. «Πρόκειται για μια ανοσολογική διαταραχή», τόνισε ο κ. Ρηγόπουλος υπογραμμίζοντας πως χαρακτηρίζεται και από κληρονομικότητα, στο 1/3 των ασθενών.
Η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από παχιές και εκτεταμένες δερματικές βλάβες (πλάκες) που συνήθως προκαλούν αποφολίδωση, κνησμό και πόνο. Πρόκειται για βλάβες που επιβαρύνουν την καθημερινότητα των ασθενών, που επιπλέον έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν συννοσηρότητες, όπως ψωριασική αρθρίτιδα, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2 και κατάθλιψη. «Σύμφωνα με έρευνα, το 94% των ασθενών δηλώνει πως έχει πρόβλημα στην καθημερινότητα του», δήλωσε ο κ. Ρηγόπουλος.
Όπως τονίστηκε στη Συνέντευξη Τύπου, «πρόσφατα δεδομένα της σεκουκινουμάμπης κατέδειξαν υπεροχή έναντι της ουστεκινουμάμπης σύμφωνα με το PASI 90 (Δείκτης αξιολόγησης της Έκτασης και Σοβαρότητας της Ψωρίασης (PASI)), που αντιστοιχεί σε σχεδόν καθαρό ως καθαρό δέρμα, κατά την Εβδομάδα 16 (79,0% έναντι 57,6%, P<0.0001). Το PASI 90 θεωρείται σημαντικός δείκτης επιτυχίας της θεραπείας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και βέλτιστος θεραπευτικός στόχος για τους ασθενείς. Επιπροσθέτως, το πλήρως καθαρό δέρμα (PASI 100) κατά την Εβδομάδα 16 επιτεύχθηκε σε μεγαλύτερο ποσοστό σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με τη σεκουκινουμάμπη σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν ουστεκινουμάμπη (44,3% έναντι 28,4%, P<0.0001)5. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των εγκριτικών μελετών της σεκουκινουμάμπης στην μέτρια-σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας και το ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας του φαρμάκου».
«Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι σε 8 από τους 10 ασθενείς επιτυγχάνεται πλήρης ή σχεδόν πλήρης υποχώρηση της νόσου μετά από 16 εβδομάδες. Η πλειοψηφία, μάλιστα, των ασθενών διατηρεί αυτό το θετικό αποτέλεσμα επί τουλάχιστον 3 χρόνια, υπό συνεχή βέβαια αγωγή», τόνισε από την πλευρά του ο Καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Α.Π.Θ. στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νοσημάτων Θεσσαλονίκης–Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο, Δημήτριος Ιωαννίδης. Επιπλέον, η θεραπεία δεν συνοδεύεται από ανεπιθύμητες ενέργειες, άξιες σχολιασμού, όπως τόνισε ο καθηγητής. Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της υποθεραπείας και το φαινόμενο «nocebo», «ασθενείς που στερούν από τον εαυτό τους τη δυνατότητα να θεραπευτούν, επειδή φοβούνται τη θεραπεία αλλά και επειδή οι γιατροί δεν εξηγούν επαρκώς τις παραμέτρους». Πλέον, όμως, οι ασθενείς έχουν πρόσβαση και σε μια θεραπεία που προσφέρει σημαντική βελτίωση της πάθησης τους και της καθημερινότητα τους.
Σύμφωνα με την ένδειξη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η σεκουκινουμάμπη συστήνεται ως θεραπεία για όλους τους ενήλικες ασθενείς με μέτρια-σοβαρή ψωρίαση, που είναι υποψήφιοι για συστηματική θεραπεία. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς με μέτρια-σοβαρή ψωρίαση να λάβουν θεραπεία με σεκουκινουμάμπη ως πρώτης γραμμής συστηματική θεραπεία, εναλλακτικά των κλασσικών συστηματικών θεραπειών.
Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα & Ψωριασική Αρθρίτιδα
Οι σπονδυλοαρθρίτιδες, ΑΣ και ΨΑ, αποτελούν δύο χρόνιες και επώδυνες φλεγμονώδεις νόσους που προσβάλλουν τις αρθρώσεις ή/και την σπονδυλική στήλη και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή αναπηρία.
Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Μπερμπερίδη, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) και Διευθυντή της Ρευματολογικής Κλινικής του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, οι πολύ σοβαρές αυτές παθήσεις πλήττουν στη χώρα μας πάνω από 50.000 άτομα, τις οι περισσότερες φορές είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. «Το θεραπευτικό κενό για τα νοσήματα αυτά είναι σαφές καθώς, σύμφωνα με την βιβλιογραφία, ως και 45% των ασθενών με ΨΑ και έως και 40% των ασθενών με ΑΣ δηλώνουν μη ικανοποιημένοι με την θεραπεία τους, δεν ανταποκρίνονται σε αυτήν ή δεν την βρίσκουν καλά ανεκτή», αναφέρθηκε.
«Χωρίς την κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία αυτές οι παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη και αναπηρία», τόνσει και ο Διευθυντής της Ρευματολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Γκίκας Κατσιφής.
«Η σεκουκινουμάμπη είναι το πρώτο από μια νέα κατηγορία φαρμάκων για την ΑΣ και την ΨΑ που ονομάζονται αναστολείς της ιντερλευκίνης-17A (IL-17A). Η έρευνα έχει καταδείξει ότι η IL-17A είναι σημαντική στην παθογένεια τόσο της ΑΣ όσο και της ΨΑ. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η σεκουκινουμάμπη παρείχε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων και των δυο νόσων», σημείωσε. Όπως εξήγησε ο κ Κατσίφης, η θεραπεία ουσιαστικά δεσμεύει και ανασφέλει τη δράση της IL-17A, με τα αποτελέσματα να φαίνονται και ακτινολογικά, όπου «με τη θεραπεία δεν υπάρχει ακτινολογική επιδείνωση της νόσου». Η νέα θεραπεία με σεκουκινουμάμπη, σύμφωνα με τις έρευνες, προσφέρει στο 80% των ασθενών με ΑΣ δυνατότητα αναστολής της δομικής βλάβης της σπονδυλικής στήλης σε διάστημα δύο ετών, ενώ στους ασθενείς με ΨΑ έδειξε αναστολή της περαιτέρω εξέλιξης της βλάβης των αρθρώσεων σε ποσοστό άνω του 84% των περιπτώσεων, με παράλληλη διατήρηση της βελτίωσης των αρθρικών και δερματικών εκδηλώσεων, της σωματικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής.
«Σύμφωνα με την ένδειξη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η σεκουκινουμάμπη, σε μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη (ΜΤΧ), ενδείκνυται για τη θεραπεία της ενεργού ψωριασικής αρθρίτιδας σε ενήλικες ασθενείς όταν η ανταπόκριση σε προηγούμενη θεραπεία με τροποποιητικό της νόσου αντιρευματικό φάρμακο (DMARD) δεν ήταν επαρκής και για τη θεραπεία της ενεργού αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας σε ενήλικες οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί επαρκώς στη συμβατική θεραπεία», τονίζεται.
Από την πλευρά της η Chief Scientific Officer της Novartis Hellas, Βαρβάρα Μπαρούτσου, αναφέρθηκε στις δεκαετίες έρευνας και ανάπτυξης έως την έγκριση της νέας θεραπείας.
«Η ταχεία έναρξη δράσης και μακροπρόθεσμη διατήρηση της αποτελεσματικότητας της σεκουκινουμάμπης παρατηρήθηκαν σε ασθενείς με ή χωρίς προηγούμενη θεραπεία με αναστολέα του παράγοντα νέκρωσης όγκων (αντι-TNF). Η σεκουκινουμάμπη αποτελεί ένα πρότυπο βιοϊατρικής έρευνας και καινοτόμου ανάπτυξης που στηρίχτηκε στην γενετική και βιολογική κατανόηση του ρόλου IL-17A στην παθογένεια της Ψωρίασης ,ΨΑ και ΑΣ και μεταφράστηκε σε πολυδύναμη θεραπευτική λύση», υπογράμμισε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ