Πρόσφατα σε πολλές χώρες, για τον έλεγχο της εισόδου και χρήσης νέων φαρμάκων χρησιμοποιούνται ευρέως οι επονομαζόμενες «συμφωνίες ελέγχου της εσόδου» ή «επιμερισμού του κινδύνου» (managed entry / risk sharing agreements). Οι κρατικοί φορείς συνάπτουν συμφωνίες με τις φαρμακοβιομηχανίες, προκειμένου να μοιραστούν τους κινδύνους και τα οφέλη από την χρήση νέων φαρμάκων.
Οι συμφωνίες αυτές εντάσσονται σε δυο κατηγορίες, αυτές που είναι καθαρά οικονομικές και αυτές που βασίζονται στα αποτελέσματα-οφέλη της τεχνολογίας. Οι οικονομικές συμφωνίες αφορούν είτε τον κάθε ασθενή χωριστά είτε το σύνολο τους. Στο σύνολο των ασθενών η φαρμακοβιομηχανία δίνει ποσοστιαίες επιστροφές ή και το σύνολο, όταν επιτύχει ένα προκαθορισμένο επίπεδο πωλήσεων σε τζίρο ή σε ποσοστό της αγοράς. Σε επίπεδο ασθενούς ο κατασκευαστής δίνει επιστροφές που αφορούν κάθε ασθενή χωριστά. Για παράδειγμα δίνει εντελώς δωρεάν η με έκπτωση τις πρώτες ή εναλλακτικά τις τελευταίες δόσεις μια θεραπείας.
Οι συμφωνίες που βασίζονται στα αποτελέσματα χωρίζονται σε δυο υποκατηγορίες. Στην μια συνάπτεται συμφωνία αποζημίωσης για ένα διάστημα, στο οποίο θα συλλεγούν στοιχεία από κατάλληλα σχεδιασμένες μελέτες παρατήρησης ή παρέμβασης για τα αποτελέσματα του φαρμάκου. Στην συνέχεια η αποζημίωση εξαρτάται και επαναπροσδιορίζεται από τα αποτελέσματα όπως αυτά έχουν αξιολογηθεί στην καθημερινή πρακτική.
Η άλλη ομάδα συμφωνιών βασίζεται στην μέτρηση των αποτελεσμάτων της φαρμακευτικής τεχνολογίας. Η φαρμακευτική επιχείρηση αποζημιώνεται μόνον για τους ασθενείς που το φάρμακο έχει αποδεδειγμένα επιτύχει ίαση, ποιότητα ή παράταση ζωής σε προκαθορισμένα επίπεδα και εφόσον αυτά δεν έχουν υλοποιηθεί δεν αποζημιώνεται ή επιστρέφει υποχρεωτικά τα χρήματα στον δημόσιο φορέα.
Γενικότερα, διεθνώς, Κράτος και ασφαλιστικοί φορείς έχουν εισάγει νέα μοντέλα αποζημίωσης των παρόχων υπηρεσιών υγείας. Έτσι, πλέον, η αποζημίωση των παρόχων (διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία κλπ) γίνεται με βάση την απόδοση, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Όμως, για να υλοποιηθούν όλα αυτά, απαιτούνται γνώσεις, υποδομές, και εμπιστευτικότητα. Θα πρέπει να υπάρξουν άτομα κατάλληλα καταρτισμένα, διαδικασίες και θεσμικό πλαίσιο. Επίσης απαιτούνται καλά πληροφοριακά συστήματα, με τα οποία θα παρακολουθούνται με αξιοπιστία τα αποτελέσματα μίας νέας θεραπείας, των διαγνωστικών εξετάσεων και των νοσηλειών.
Οι νέες μέθοδοι αποζημίωσης των φαρμακευτικών θεραπειών, τεχνολογιών υγείας & υπηρεσιών υγείας θα απασχολήσουν το 2ο πάνελ του Health Innovation Conference (#hic17), που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου 2017 (Divani Caravel).
Σκοπός του συνεδρίου είναι να παρουσιαστούν οι νέες φαρμακευτικές και ιατρικές τεχνολογίες, που εισέρχονται στην αγορά υγείας και αναμένεται να αλλάξουν τη ζωή μας. Επίσης, να αναδείξει τα προβλήματα και τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουμε ως χώρα στη χρήση, αξιολόγηση και αποζημίωση της ιατρικής καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό, άλλες θεματικές ενότητες του συνεδρίου αφορούν:
Δείτε αναλυτικά τη θεματολογία του Health Innovation Conference, που διοργανώνεται από την Ethos Events σε συνεργασία με το περιοδικό Pharma & Health Business και το portal πολιτικής υγείας και φαρμάκου virus.com.gr.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ