Πυρά εξαπολύει το Δίκτυο Υγειονομικών της Νέας Αριστεράς στο Υπουργείο Υγείας για το υπό δημόσια διαβούλευση νέο νομοσχέδιο σχετικά με την «αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού». Ευθύνες επιρρίπτονται στην κυβέρνηση για κακή διαχείριση της ΠΦΥ σημειώνοντας ότι πρόκειται για «εμπαιγμό της κοινωνίας» η ενίσχυσή της, αφού οι πολίτες καλύπτουν τις υγειονομικές τους ανάγκες με ίδιες δαπάνες.
Παρά τις «κυβερνητικές μεγαλοστομίες» για τη «μεγάλη μεταρρύθμιση» που θ’ αλλάξει το σύστημα υγείας, σύμφωνα με το Δίκτυο, μόνο το 50% περίπου των πολιτών έχει εγγραφεί υπό την απειλή της αυξημένης συμμετοχής στο κόστος εξετάσεων και φαρμάκων. Δεν έχει επιτευχθεί αλλαγή στη λειτουργία του συστήματος και στη διαχείριση των ασθενών, καθώς πολλοί βρήκαν διαθέσιμο προσωπικό γιατρό, σε απομακρυσμένη δημόσια δομή ΠΦΥ και «συνεχίζουν να πληρώνουν από την τσέπη τους για όλες σχεδόν τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας».
Το Δίκτυο υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας έφτιαξαν ένα «προσωπικό γιατρό στα χαρτιά», χωρίς να διευκολύνει την πρόσβαση του πολίτη στο ΕΣΥ ή να λειτουργεί ως «σύμβουλος υγείας» του. «Βολές» εξαπολύονται ότι «αναγόρευσαν» σε προσωπικούς γιατρούς τους γιατρούς 10 παθολογικών ειδικοτήτων (μεταξύ των οποίων αιματολογίας, γαστρεντερολογίας, νευρολογίας και παθολογικής ογκολογίας), οι οποίοι δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την γενική-οικογενειακή ιατρική και την κοινοτική φροντίδα. Τώρα με το νέο νομοσχέδιο «βαφτίζουν» προσωπικούς γιατρούς τους αγροτικούς γιατρούς και τους ειδικευόμενους γενικής ιατρικής αλλά και παιδίατρους που είχαν απορρίψει αρχικά. Η κίνηση θα είναι ατελέσφορη, σύμφωνα με το Δίκτυο αφού πολύ λίγοι παιδίατροι βρίσκονται στις πρωτοβάθμιες δομές του ΕΣΥ και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είναι ελάχιστοι. Ως εκ τούτου, οι γονείς θα συνεχίσουν να απευθύνονται σε ιδιώτες παιδιάτρους και να επιβαρύνονται οικονομικά για την παρακολούθηση των παιδιών τους.
«Βέλη» προς την κυβέρνηση της ΝΔ κατευθύνει το Δίκτυο υποστηρίζοντας πως ανέκοψε «την πρώτη σοβαρή και συγκροτημένη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ η οποία είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με το ν.4486/2017». Μάλιστα, χαρακτηρίζει εκείνη τη μεταρρύθμιση «αλλαγή παραδείγματος» στη φροντίδα υγείας , η οποία ήταν βασισμένη στον οικογενειακό γιατρό στη διεπιστημονική ομάδα υγείας και στις τομεοποιημένες υπηρεσίες μέσω των ΤΟΜΥ.
Ευθύνες επιρρίπτουν στην κυβέρνηση ότι «ακύρωσε για λόγους νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας ένα σχεδιασμό για την ΠΦΥ που είχε προχωρήσει (σε περίοδο λιτότητας δημιουργήθηκαν 127 ΤΟΜΥ και προσλήφθηκαν 1100 γιατροί και λοιποί επαγγελματίες υγείας στην ΠΦΥ ), είχε αξιολογηθεί θετικά από την ΕΕ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό (ενηλίκων και παιδιών)». Οι ΤΟΜΥ εγκαταλείφθηκαν, σχολιάζοντας ότι «δεν έκανε καμιά νέα πρόσληψη, δεν άνοιξε ούτε μία νέα δομή και περιμένει να ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να βάλει το οριστικό «λουκέτο». Την ίδια τύχη είχαν οι Ακαδημαϊκές Μονάδες ΠΦΥ αλλά, περίμενε 5 χρόνια για να θριαμβολογήσει ότι θα αναπτύξει 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, που θα συμβάλλουν στην εκπαίδευση, στην τηλεϊατρική, στη βελτίωση των δεικτών υγείας στα νησιά κλπ !» ισχυρίζεται το Δίκτυο.
Κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό της κοινωνίας», το Δίκτυο επισημαίνει ότι «οι πολίτες αυτής της χώρας ξέρουν πολύ καλά ότι μόνο αν διαθέτουν χρήματα μπορούν να έχουν αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ