Τη σχετική καταγγελία κάνει ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας, ο οποίος εγκαλεί το Γιάννη Μπουτάρη για την άρνηση εκ μέρους του Τμήματος Αδειών και Ελέγχου Οδών να χορηγήσει Ατομική Θέση Στάθμευσης στην οδό που μένει ένα μέλος του, παρότι έχει 80% αναπηρία και είναι κάτοχος ειδικής άδειας κυκλοφορίας και κάρτας στάθμευσης αναπηρικού αυτοκίνητου.
Στην απάντηση που έλαβε ο ταλαίπωρος άνθρωπος, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Πάσχεις από Μεσογειακή – Δρεπανοκυτταρική Αναιμία, έχεις ποσοστό αναπηρίας 80%, πρέπει όμως να μείνεις και κινητικά ανάπηρος για να σου χορηγηθεί Ατομική θέση στάθμευσης για το Αναπηρικό σου Αυτοκίνητο…».
Για το θέμα μίλησε στο Virus ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Βασίλης Δήμος.
«Υπάρχει ΠΔ το οποίο ορίζει ότι για 9 κατηγορίες πασχόντων, μεταξύ των οποίων η Μεσογειακή και η Δρεπανοκυτταρική Αναιμία, προβλέπεται αναπηρικό αυτοκίνητο. Επίσης, ο νόμος ορίζει ότι το 5% των δημόσιων θέσεων στάθμευσης πρέπει να δίνονται στα ΑμεΑ. Ωστόσο, από τις 55.000 δημόσιες θέσεις στάθμευσης στη Θεσσαλονίκη, μόνο οι 340 δίνονται σε ΑμεΑ. Λιγότερο δηλαδή από το 1%!» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΣΘ. Ο κ. Δήμος σημειώνει παράλληλα την ανάγκη επανελέγχου των αδειών που έχουν χορηγηθεί προ 10ετίας, καθώς ορισμένες μπορεί να αφορούν σε ανθρώπους που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η σχετική πρόνοια αναγνωρίζεται αυθαίρετα σε κάποιες μόνο κατηγορίες αναπήρων από τις 9 που προβλέπει το ΠΔ και ειδικότερα, στις εξής τρεις: α) πλήρης παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρος ακρωτηριασμός αυτών, β) σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%, γ) σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67% από το οποίο το 40% τουλάχιστον από το ένα κάτω άκρο.
Ο ΕΣΘ βρίσκεται σε επιφυλακή για το θέμα, καθώς εκκρεμεί προς έγκριση εισήγηση της «Επιτροπής Ποιότητας Ζωής», με την οποία ο αποκλεισμός από τις Ατομικές θέσεις στάθμευσης των πασχόντων από Μεσογειακή και Δρεπανοκυτταρική Αναιμία, θα ισχύει και «με τη βούλα».
Για προσπάθεια δημιουργίας δεδικασμένου, κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΕΣΘ, τονίζοντας ότι η σχετική εισήγηση στερείται ιατρικής κι επιστημονικής τεκμηρίωσης, καθώς και κάθε κοινωνικής ευαισθησίας, αφού τα άτομα που πάσχουν από Μεσογειακή και Δρεπανοκυτταρική Αναιμία κάνουν σχεδόν καθημερινές θεραπείες για την κύρια νόσο αλλά και τις επιπλοκές που προκαλεί, χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο ως προσωπικό ασθενοφόρο για τη μετάβασή τους στο νοσοκομείο.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ