Νέες προοπτικές στη διάγνωση και στη θεραπεία «ανοίγει» η επιστημονική πρόοδος που σημειώνεται στην ιατρική τεχνολογία στις μέρες μας. Οι εξελίξεις, ωστόσο, «τρέχουν» ταχύτερα από τις «αντοχές» του συστήματος υγείας που βρίσκεται περιχαρακωμένο στο πλαίσιο που θέτουν οι αυστηροί μνημονιακοί προϋπολογισμοί. Δεν αποτελεί επομένως παραδοξότητα η δυσφορία που προκαλείται στους παρόχους κάθε φορά που «ανοίγει» η συζήτηση για την κοστολόγηση νέων εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων από το ΚΕΣΥ.
Δεδομένου του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, η κοστολόγησή τους συνεπάγεται αυτόματα ένα πράγμα: την αύξηση του rebate και του clawback που ήδη κυμαίνονται στο 50% των πληρωμών, διακυβεύοντας τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επαγγελματιών υγείας προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Το ζήτημα αυτό προβληματίζει έντονα τελευταία τους καρδιολόγους, με αφορμή την επικείμενη κοστολόγηση του Stress Echo ή δυναμικής υπερηχογραφίας – μίας λειτουργικής δοκιμασίας του οργανισμού υψηλής διαγνωστικής αξίας, καθώς δίνει πληροφορίες για την ισχαιμία και τη βιωσιμότητα του μυοκαρδίου, σε ασθενείς που δεν μπορούν να κάνουν το συμβατικό τεστ κοπώσεως. Πρακτικά, η δυναμική υπερηχογραφία είναι υπερηχογράφημα καρδιάς κατά τη διάρκεια κόπωσης, η οποία προκαλείται φαρμακευτικά (με χορήγηση ενδοφλέβια χορήγηση ειδικών φαρμάκων) σε ασθενείς με κινητικά προβλήματα που δεν μπορούν να κάνουν το συμβατικό τεστ κοπώσεως ή σε ασθενείς που το τεστ κοπώσεως δεν έβγαλε καλό αποτέλεσμα.
«Πρόκειται για μία εξέταση που διαρκεί περίπου μία ώρα, το κόστος της οποίας χωρίς την αμοιβή του γιατρού είναι γύρω στα 50 με 60 ευρώ» εξηγεί στο Virus ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδας, Φώτης Πατσουράκος. «Φανταστείτε λοιπόν ότι εάν το stress echo κοστολογηθεί στα 80 ευρώ, με τις εκπτώσεις θα πάρει στα 40 ευρώ. Ούτε το κόστος του φαρμάκου που χορηγείται κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν καλύπτεται με αυτό το ποσό» τονίζει.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΕ ζητάει η κοστολόγηση που θα γίνει να πληροί δύο βασικές προϋποθέσεις: να μην υποτιμολογηθεί η αξία της εξέτασης και να μην επιβαρύνει τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.
Ο κος Πατσουράκος σημειώνει σχετικά: «Μία ορθή κοστολόγηση του stress echo θα ήταν γύρω στα 140 με 150 ευρώ. Όσο για το κονδύλι, εμείς προτείνουμε να αμείβεται από τον ΕΟΠΥΥ από ανεξάρτητο κωδικό των υπαρχόντων για εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, και συγκεκριμένα από τον κωδικό για τις έκτακτες περιπτώσεις Το ίδιο και για την προτείνουμε και για την ψηφιακή μαστογραφία αλλά και για άλλες εξετάσεις υψηλής διαγνωστικής αξίας». «Οι υπάρχοντες κωδικοί πρέπει να παραμείνουν αναλλοίωτοι ως προς το ύψος τους, το οποίο είναι ήδη πολύ χαμηλό για τις ανάγκες της ΠΦΥ» προσθέτει.
«Καλούμε λοιπόν τους υπεύθυνους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για το ότι η όποια νέα κοστολόγηση εξειδικευμένων πράξεων που εκτελείται σε μεγάλες κυρίως διαγνωστικές μονάδες ή η υποκοστολόγηση τους και η μη πληρωμή τους από ανεξάρτητο κωδικό, πέραν των υπαρχόντων, θα είναι ταφόπλακα για τον εξαθλιωμένο πλέον ελευθεροεπαγγελματία Ιατρό» καταλήγει.
Σύμφωνα με κύκλους του ΕΟΠΥΥ, το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ