Ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων νομιμότητας που ζημίωσαν το Δημόσιο διαπιστώνει η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής στο Πόρισμά της για την υπόθεση των Αρθροσκοπήσεων. Εκτιμά, παράλληλα, ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των ενεργειών δύο πολιτικών προσώπων, αλλά δεν διευκρινίζει αν ο έλεγχος θα πρέπει να γίνει από τη Δικαιοσύνη ή από Προανακριτική Επιτροπή.
Σχετικά με το Μάκη Βορίδη, το πόρισμα αναφέρει ότι “ελέγχεται πρωτίστως για τον πλημμελή έως ανύπαρκτο έλεγχο της απόφασης του ΚΕΣΥ, την παράκαμψη και αγνόηση των αντιρρήσεων που του εξέφρασαν οι Διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, την εν γένει έλλειψη διάθεσης περαιτέρω διερεύνησης του θέματος ώστε να προστατευθούν το δημόσιο σύστημα υγείας και τα δημόσια οικονομικά, καθώς και άγνοια ή υποβάθμιση κρίσιμων θεμάτων, όπως της διαφοράς των ιατρικών πράξεων από τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλεια”.
Επισημαίνεται πως η υπόθεση της ποινικής δικογραφίας κατά του πρώην Υπουργού Υγείας, αφορά μεθοδεύσεις υπερκοστολόγησης της ιατρικής πράξης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο ιατρείο και επιβάρυνσης του δημοσίου συμφέροντος. Για τους λόγους αυτούς, η Ποινική Δικογραφία κατά Βορίδη, καταλογίζει ζημία του Δημοσίου στο ποσό που αντιστοιχεί στην υπερκοστολόγηση των εξετάσεων που απέφεραν έσοδα 825.000 ευρώ.
Επιπλέον, η δικογραφία αφορά σε μεθόδευση προσπορισμού οικονομικού οφέλους από τη διενέργεια διαγνωστικής αρθροσκόπησης, με υπερκοστολόγησή της στις οποίες εμπλέκεται ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ορθοπεδικός γιατρός στο επάγγελμα, Μάριος Σαλμάς. Σχετικά αναφέρεται πως η εξέταση έγινε σε συστεγαζόμενο με το ιδιωτικό του ιατρείο διαγνωστικό κέντρο, στο οποίο ήταν μέτοχοι συγγενικά πρόσωπα του βουλευτή.
Το απόσπασμα του πορίσματος κάνει λόγο για αντιδεοντολογική συμπεριφορά του κ. Σαλμά και τεράστια ηθική απαξία, ενώ αφήνονται υπαινιγμοί για ενεργό εμπλοκή του στη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: “Ο κ. Σαλμάς, αν και δεν ασκούσε δημόσια εξουσία κατά την επίμαχη περίοδο, ελέγχεται για μια προφανώς αντιδεοντολογική συμπεριφορά με σκοπό την προώθηση της μεθόδου της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, ενώ η εν γένει δράση του φανερώνει όχι μόνο αδιαφορία για το γεγονός ότι εκμεταλλεύθηκε με σκοπό το οικονομικό όφελος μια καταφανώς υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, κάνοντας μάλιστα κατάχρηση στην εφαρμογή της, αλλά γεννά και βάσιμες υποψίες ενεργούς εμπλοκής του στην όλη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, εκμεταλλευόμενος κυρίως την κοινή κομματική ιδιότητα με τους επικεφαλής των γνωμοδοτικών φορέων (ΚΕΣΥ,ΙΣΑ κλπ) , τη πολύχρονη βουλευτική του ιδιότητα, αλλά και την προγενέστερη παρουσία του ως Αναπληρωτής Υπουργός στο Υπουργείο Υγείας”.
Καταλήγοντας, το πόρισμα ζητά την περαιτέρω διερεύνηση των ενεργειών του Μάκη Βορίδη και του Μάριου Σαλμά, χωρίς να διευκρινίζει εάν ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να γίνει από τη Δικαιοσύνη ή από Προανακριτική Επιτροπή.
Στο μεταξύ, το Πόρισμα καταλογίζει ευθύνες και σε μη πολιτικά πρόσωπα. Στο “μικροσκόπιο” μπαίνουν ο πρώην Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Παναγιώτης Σκανδαλάκης για εισήγηση σχετικά με την κοστολόγηση τηςπροαναφερόμενης εξέτασης, ο πρώην Πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ Δημήτρης Κοντός και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επί Προεδρίας Γιώργου Πατούλη για την αδειοδότηση του διαγνωστικού κέντρου.
Καταλήγοντας, οι βουλευτές της πλειοψηφίας μιλούν για τυπική διασπάθιση δημοσίου χρήματος και ζητούν άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των δύο εταιρειών, οι οποίες πραγματοποίησαν την εξέταση. Κατά την αντιπολίτευση, πάντως, οι εξετάσεις αυτές έγιναν από το 2015 και μετά. Δηλαδή, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: amna.gr, skai.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ