Μειώσεις έως και 40% στις αναπηρικές συντάξεις φέρνει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, πλήττοντας βάναυσα τους φτωχούς ανάπηρους/χρόνιους πάσχοντες και τις οικογένειές τους.
«Οι διατάξεις για παράδειγμα του Π.Δ. 169 και του νόμου 612 προστατεύτηκαν. Οφείλω να δηλώσω επίσης ότι και τα επιδόματα αναπηρίας έχουν συμπεριληφθεί να μην συνυπολογίζονται σε πλαφόν κλπ. Έτσι εάν δούμε αυτές τις ρυθμίσεις μεμονωμένα θα πούμε ναι βεβαίως έχουμε θετικές ρυθμίσεις. Όμως αν τα δούμε συνολικά, οι συνταξιούχοι με αναπηρία θα δοκιμαστούν περισσότερο από όλους» δήλωσε κατά την παρέμβασή του στη Βουλή στις 26 Απρίλη ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης.
Τα «πυρά» του αναπηρικού κινήματος συγκεντρώνουν κυρίως τα άρθρα 7, 21, 27 και 96. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις, προκειμένου να πάρει κάποιος τα 384 ευρώ της αναπηρικής σύνταξης που δίνονται σήμερα, θα πρέπει να έχει πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%. Αντίθετα, για ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% χορηγείται μόλις το 75% της εθνικής σύνταξης, ενώ με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 66,99% θα χορηγείται το 50%.
«Η εθνική σύνταξη δεν είναι επίδομα αναπηρίας για να παίζει ρόλο η βαρύτητα της αναπηρίας, όπως παίζει ρόλο όταν πρόκειται για τα επιδόματα. Πρέπει να δίδεται ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης και ποσοστού αναπηρίας, εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης» τονίζει ο κ. Βαρδακαστάνης.
Ο ίδιος επισημαίνει, ακόμη, ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα στο άρθρο 10 για τη στήριξη της οικογένειας του ανάπηρου, η οποία σηκώνει το βάρος στήριξης των ατόμων με βαριά αναπηρία. Παράλληλα, ζητάει την κατάργηση του άρθρου 12 που επαναλαμβάνει την απαράδεκτη προϋπόθεση για τη λήψη της σύνταξης θανόντων γονέων, η αναπηρία να έχει εκδηλωθεί πριν τη συμπλήρωση των 25 ετών του τέκνου.
«Μιλώντας για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους πρέπει να δούμε το ευρύτερο περιβάλλον: την κατάσταση στις υπηρεσίες, στα μέτρα υποστήριξης, στο κοινωνικό κράτος, στην πρόνοια, στην υγεία. Οφείλουμε να διαπιστώσουμε ότι βιώνουμε μια διαδικασία ραγδαίας υποχώρησης του κοινωνικού κράτους. Αν δούμε το ασφαλιστικό κάτω από αυτό το πρίσμα, εάν δεν προσέξουμε πως θα νομοθετήσουμε, θα δημιουργήσουμε περισσότερη φτώχεια, περισσότερες διακρίσεις, εξαθλίωση» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ. «Ζητούμε μέσα από την επιτροπή του άρθρου 11 να αναζητηθεί μια συγκεκριμένη πολιτική για τις συντάξεις αναπηρίας, για τις συντάξεις μετά από εργατικό ατύχημα, που θα διασφαλίζει ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς» συμπληρώνει.
Η ΕΣΑμεΑ η οποία έχει συντάξει τροπολογία με τις προτάσεις της, ζητά από όλους τους βουλευτές να την υπογράψουν και να την καταθέσουν μέχρι την Πέμπτη 5/5, ενόψει της συνέχειας της συζήτησης στη Βουλή και την ψήφισή του επίμαχου νομοσχεδίου από την Ολομέλεια.
Δείτε την προτεινόμενη Τροπολογία και την Αιτιολογική Έκθεση εδώ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ