Ο ετήσιος απεικονιστικός έλεγχος έχει συμβάλλει στη πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Με αφορμή τον εορτασμού του Οκτωβρίου ως Παγκόσμιου Μήνα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού οι γυναίκες καλούνται να μην αμελούν τις εξετάσεις τους από φόβο.
Σε τακτικό έλεγχο πρέπει να υποβάλλονται όλα οι γυναίκες καθώς «ο καρκίνος του μαστού δεν σέβεται τις ηλικίες και από τα περιστατικά που προσέρχονται για απεικονιστικό έλεγχο και υπάρχει ήδη κάποιο ψηλαφητό εύρημα, με τη διάγνωση να είναι επιβαρυντική για κακοήθεια, ένα ποσοστό της τάξης του 35-40% αφορά πλέον γυναίκες μικρότερες των 45 ετών» εξηγεί ο ειδικός ακτινοδιαγνώστης Μαστού, Διευθυντής του Απεικονιστικού τμήματος Μαστού και Οστεοπόρωσης στην Ευρωκλινική Αθηνών και Διευθυντής στην Ψηφιακή Τομοσύνθεση και Διάγνωση Πέτρος Μαλακάσης.
Η συστηματική εξέταση σε ετήσια βάση είναι σημαντική όπως εξηγεί ο ειδικός καθώς ακόμη και εάν εντοπιστεί ογκίδιο δεν είναι πάντα καρκίνος. Οι γιατροί πλέον έχουν το «όπλο» του υπέρηχου με ελαστογραφία, που θα καταδείξει άμεσα εαν αυτό το ογκίδιο είναι επικίνδυνο ή πρέπει απλά να τίθεται υπό παρακολούθηση.
Στην ανίχνευση όγκων συμβάλει και η εξελιγμένη εξέταση της Ψηφιακής Μαστογραφίας με Τομοσύνθεση, που είναι μια καινούργια τρισδιάστατη (3D) τεχνολογία απεικόνισης με υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια στη διάγνωση των παθήσεων του μαστού. Αξιοποιώντας πολλαπλές λεπτές τομές του ενός χιλιοστού, εντοπίζεται κάθε λεπτομέρεια κατά τον έλεγχο. Ακόμη και ο υπερηχογραφικός έλεγχος με τρισδιάστατη απεικόνιση και ελαστογραφία μπορεί να δώσει απάντηση εάν ένα εύρημα είναι ύποπτο ή όχι. Επί του θέματος ο κ. Μαλακάσης αποσαφηνίζει ότι η προληπτική μαστογραφική «διερεύνηση» σύμφωνα με τον γνωστό ως αλγόριθμο πρόληψης, περιλαμβάνει κλινική εξέταση, κατά προτίμηση ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση και πιθανά υπέρηχο και μαγνητική μαστογραφία, εάν η γυναίκα διαθέτει πυκνούς μαστούς και επιβαρυμένη κληρονομικότητα, ή έχει κάνει εξωσωματική. Χάρη στη πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας οι γυναίκες απαλλάσσονται από την αγωνία και επίπονες επεμμβάσει, όπως σημειώνει ο ειδικός «Σε περίπτωση που το οποιοδήποτε εύρημα χαρακτηριστεί ύποπτο και πρέπει να σταλεί για βιοψία, η γυναίκα δεν χρειάζεται να υποστεί την ταλαιπωρία μιας χειρουργικής διαδικασίας, γιατί σήμερα υπάρχει η δυνατότητα της στερεοτακτικής βιοψίας η οποία καθοδηγείται μαστογραφικά. Πρόκειται για μία ιατρική πράξη τελείως ανώδυνη, που πραγματοποιείται με απλή τοπική αναισθησία, μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα, χωρίς ράμματα και χωρίς καμία παραμονή στην κλινική. Από το εύρημα λαμβάνεται δείγμα που αποστέλλεται για βιοψία, ενώ στο σημείο τοποθετείται ειδικό κλιπ για την περίπτωση κακοήθειας, προκειμένου να καθοδηγηθεί ο χειρουργός ακριβώς στο σημείο της βλάβης».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ