Σύμφωνα με τη μελέτη, η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που πυροδοτείται από το έκζεμα, φαίνεται να καταστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο δέρμα. Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη δείχνει πειστικά ότι η δερματική αλλεργία μπορεί να δράσει προστατευτικά από το μελάνωμα.
Η μελέτη έδειξε ότι ο αριθμός των όγκων ανά ποντίκι ήταν έξι φορές μικρότερος στα μεταλλαγμένα ποντίκια με τα δερματικά προβλήματα λόγω του εκζέματος. Ενώ και οι δύο ομάδες ποντικιών ήσαν εξίσου επιρρεπείς στο να αποκτούν καρκινογόνες μεταλλάξεις, η εντονότερη φλεγμονώδης αντίδραση που εμφάνιζε ο οργανισμός των γενετικά τροποποιημένων πειραματόζωων, τους επέτρεπε να αποβάλουν πολύ καλύτερα τα εν δυνάμει καρκινικά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματός τους. Ένας ανάλογος μηχανισμός προστατεύει το δέρμα από περιβαλλοντικές τοξίνες και παθογόνους μικροοργανισμούς.
Οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια Φιόνα Γουάτ, διευθύντρια του Κέντρου Βλαστικών Κυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας eLife, συγκρίνοντας την επίδραση δύο καρκινογόνων χημικών ουσιών σε δύο ομάδες ποντικιών, από τις οποίες η μία είχε γενετικά τροποποιηθεί έτσι ώστε τα ζώα να έχουν ένα είδος εκζέματος.
Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα κοινό και ολοένα πιο συχνό πρόβλημα σε πολλές χώρες, αποτελώντας σχεδόν το ένα τρίτο των νέων καρκίνων που διαγιγνώσκονται παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το μελάνωμα, η πιο επικίνδυνη μορφή, είναι σήμερα πολύ πιο συχνή από ό,τι πριν από λίγες δεκαετίες.
Το έκζεμα μπορεί να προκύψει από την απώλεια ορισμένων σημαντικών πρωτεϊνών στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος. Η βλάβη αυτή στην επιδερμίδα φαίνεται πως έχει τη θετική πλευρά της, λειτουργώντας αποτρεπτικά για την εμφάνιση καρκίνου.

Ασπίδα προστασίας το έκζεμα στον καρκίνο του δέρματος
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Γεωργιάδης: Νέα μέτρα για το φάρμακο
Οδύσσεια για έναν 85χρονο: Σε τέσσερα νοσοκομεία, αλλά καμία λύση
Έγκριση για προκήρυξη 95 θέσεων ιατρών ΕΣΥ από την Ειρήνη Αγαπηδάκη
Σοβαρές προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία μετά την απόσυρση του Bactrimel από την ελληνική αγορά
Επιστροφή των απολυμένων του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ στον ΕΟΔΥ μετά από οκτώ χρόνια
Ένταση στον ΕΟΔΥ μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας: Αντιδράσεις για τις συμβάσεις ΚΟΜΥ και την υποστελέχωση















Comments (0)