Την εξεύρεση βιώσιμων και λειτουργικών λύσεων για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ζητά η Ένωση Ασθενών Ελλάδας. Με πρόταγμα την εξασφάλιση της επάρκειας των φαρμάκων, η Ένωση υπενθυμίζει την σημασία συμμετοχής στις διεργασίες των αποφάσεων των ίδιων των ληπτών υπηρεσιών υγείας και καταθέτει τις προτάσεις της.
Έχοντας καταγράψει και αναδείξει τη διαχρονική ταλαιπωρία που βιώνουν οι ασθενείς, καθώς οι μεγάλες ουρές, οι μακρινές αποστάσεις, ακόμα και περιστατικά «παραοικονομίας», καθώς «διάφοροι επιτήδειοι πουλάνε χαρτιά προτεραιότητας έξω από τα φαρμακεία», η Ένωση ζητά την διασφάλιση αφενός της επάρκειας των φαρμάκων και επαναφέρει τις προτάσεις που έχει καταθέσει εγγράφως στο Υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, η Ένωση υπενθυμίζει ότι την αναμονή στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ «ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αποκαλέσει «οι ουρές της ντροπής» ήδη από το 2019».
Αποκλεισμός των ληπτών Υγείας
Με αιχμές για την απουσία της από την σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τα ΦΥΚ, ως θεσμική εκπρόσωπος των ληπτών υπηρεσιών υγείας, η Ένωση υποστηρίζει πως τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Πράγματι απαιτείται η άμεση ενίσχυση των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ σε προσωπικό, ενώ η παράλληλη αξιοποίηση τόσο των νοσοκομειακών φαρμακείων όσο και του δικτύου των φαρμακείων της κοινότητας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση των υφιστάμενων δομών». Ωστόσο, η Ένωση θεωρεί ότι ζωτικής ανάγκης η διασφάλιση της επάρκειας των φαρμάκων μέσω δομημένων διαδικασιών ελέγχου και παρακολούθησης, προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις και «να λαμβάνει εγγυημένα ο κάθε ασθενής το σκεύασμα που του συνταγογραφήθηκε εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει οποιασδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς».
Στην κατεύθυνση εξεύρεσης βιώσιμων και λειτουργικών λύσεων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας τονίζει ότι «θα πρέπει να συμμετέχει με εκπροσώπους της στις διεργασίες και τις συναντήσεις που θα οριστικοποιήσουν τα ανακοινωθέντα μέτρα». Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας δεσμεύεται για συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς δηλώνοντας ότι «παραμένει προσηλωμένη στην προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών και στη διαρκή διεκδίκηση της ισότιμης και καθολικής πρόσβασης στην υγεία».
Οι Προτάσεις της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας:
- Δημιουργία εθνικού χάρτη πρόσβασης στα φάρμακα: Ολοκληρωμένο δίκτυο που περιλαμβάνει φαρμακεία κοινότητας, νοσοκομειακά φαρμακεία, φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων, με στόχο την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων δομών για τη δημιουργία ενός συνδυαστικού και αποδοτικού συστήματος παροχής υπηρεσιών, το οποίο θα διασφαλίζει ότι οι ασθενείς έχουν εύκολη και συνεχή πρόσβαση στα φάρμακά τους.
- Επανεκτίμηση των κριτηρίων εισόδου σκευασμάτων στον Κατάλογο Φαρμάκων για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010 (ΦΕΚ Α΄6). Συμμετοχή της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στη νεοσυσταθείσα Ομάδα Εργασίας.
- Ενίσχυση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ: Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και βελτίωση των υποδομών για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ασθενών.
- Κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων: Για ασθενείς ευπαθών ομάδων, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την έγκαιρη λήψη τους
- Διανομή φαρμάκων από νοσοκομειακά φαρμακεία. Η διανομή ορισμένων κατηγοριών φαρμάκων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.
- Αξιοποίηση του δικτύου των ιδιωτικών φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβαρύνονται οικονομικά οι ασθενείς και το κάθε φάρμακο θα χορηγείται αποκλειστικά στον ασθενή για τον οποίο συνταγογραφήθηκε.
- Συστηματική συμμετοχή των ασθενών στον σχεδιασμό των πολιτικών υγείας: Με εκπροσώπους που διαθέτουν τη γνώση και εμπειρία για να προωθήσουν λύσεις που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών.