Δυσκολεύουν τα πράγματα για τα ζευγάρια που καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση προκειμένου να αποκτήσουν παιδί.
Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, σε περίπτωση που έχουν προηγηθεί προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της συζύγου/συντρόφου, οι θεραπείες του άνδρα θα συνυπολογίζονται στις συνολικές προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής των συζύγων/συντρόφων τους. Κατά συνέπεια, οι άνδρες με υπογοναδοτροφικό υπογοναδισμό που εξετάζονται από τις Επιτροπές Υψηλού Κόστους Ειδικών Παθήσεων-Εξωσωματικής του Οργανισμού, θα λαμβάνουν εγκρίσεις για χορήγηση γοναδοτροπινών μόνο εφ’ όσον δεν λαμβάνουν χώρα συγχρόνως προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης των συζύγων/συντρόφων τους.
Τα σκευάσματα που χορηγούνται σε γυναίκες για την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας ή εξωσωματικής γονιμοποίησης, αφορούν αυστηρά στη διεξαγωγή μίας προσπάθειας και όχι περισσοτέρων, παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω Επιτροπές λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες συνήθως αφορούν στη διεξαγωγή δύο προσπαθειών. Αυτό συμβαίνει καθώς πρέπει να μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μεταξύ των δύο προσπαθειών, επισημαίνει η Διοίκηση του Οργανισμού.
Στο μεταξύ, ασφαλισμένες οι οποίες έχουν κάνει περισσότερες προσπάθειες πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας ή εξωσωματικής γονιμοποίησης με τα φάρμακα της μίας προσπάθειας, θα παραπέμπονται, προκειμένου να πάρουν τα φάρμακα της επόμενης προσπάθειας της ίδιας εγκριτικής απόφασης, στις Επιτροπές Υψηλού Κόστους Ειδικών Παθήσεων-Εξωσωματικής του Οργανισμού προκειμένου να αξιολογηθεί ο αριθμός των μονάδων που πρέπει να χορηγηθεί. Επιπρόσθετα, προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης που λαμβάνουν χώρα από τους θεράποντες γιατρούς τη στιγμή που οι ενδιαφερόμενες έχουν λάβει από τις αρμόδιες Επιτροπές εγκρίσεις για διεξαγωγή σπερματεγχύσεων, θα υπολογίζονται κανονικά ως εξωσωματικές και θα προσμετρώνται στο σύνολο των προσπαθειών εξωσωματικής που δικαιούνται βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ.
Διευκόλυνση των εξετάσεων
Η μόνη θετική εξέλιξη αφορά στον ορμονικό και ανοσολογικό έλεγχο του ζεύγους που υποβάλλεται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, καθώς και στον έλεγχο των ανδρών που υποβάλλονται σε θεραπεία με γοναδοτροπίνες. Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε πως οι εξετάσεις αυτές μπορούν να διενεργούνται και σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήρια Πυρηνικής Ιατρικής, εκτός από τα Βιοπαθολογικά/Μικροβιολογικά εργαστήρια. Στο πλαίσιο αυτό, επικαιροποιήθηκαν και τα αντίστοιχα έντυπα παραπομπής.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ