Μια νέα μελέτη δείχνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ψυχική υγεία των εφήβων, που περνούν πολύ χρόνο στο κινητό τους και στα social media.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Psychological Science και παρακολούθησε νέους εφήβους για να ελέγξει, αν ο περισσότερος χρόνος που ξοδεύουν στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας συνδέεται με χειρότερα αποτελέσματα ψυχικής υγείας.
Η μελέτη έγινε από ομάδα επιστημόνων, στην οποία πήραν μέρος οι Candice Odgers, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια, Michaeline Jensen, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Greensboro της Βόρειας Καρολίνα, Madeleine George, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Purdue και ο Michael Russell, επίκουρος καθηγητής υγείας στο κρατικό πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
«Μπορεί να είναι καιρός οι ενήλικες να σταματήσουν να διαφωνούν για το αν τα smartphones και τα κοινωνικά μέσα κάνουν καλό ή κακό για την ψυχική υγεία των εφήβων και να αρχίσουν να βρουν τρόπους για να τους στηρίξουν καλύτερα τόσο στην offline όσο και onlieζωή των παιδιών του», δήλωσε η Odgers.
Η μελέτη έλεγξε πάνω από 2.000 νέους και έπειτα παρακολούθησε έντονα ένα υποσύνολο περίπου 400 έφηβων στα smartphones τους πολλές φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες. Οι έφηβοι στη μελέτη ήταν ηλικίας μεταξύ 10 και 15 ετών και ήταν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των νέων που παρακολουθούν δημόσια σχολεία της Βόρειας Καρολίνα.
Οι ερευνητές συνέλεξαν αναφορές για συμπτώματα ψυχικής υγείας από τους εφήβους 3 φορές την ημέρα και κατέγραψαν επίσης την καθημερινή χρήση της τεχνολογίας. Εκείνο που αναρωτήθηκαν οι ερευνητές αν οι νέοι που ασχολούνται περισσότερο με τις ψηφιακές τεχνολογίες ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν μεταγενέστερα συμπτώματα ψυχικής υγείας και αν οι ημέρες που οι έφηβοι πέρασαν περισσότερο χρόνο στο κινητό τους ήταν επίσης ημέρες όταν τα προβλήματα ψυχικής υγείας ήταν πιο συχνά. Και στις δύο περιπτώσεις, η αυξημένη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας δεν σχετίστηκε με χειρότερη ψυχική υγεία.
«Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι τα smartphones και τα κοινωνικά μέσα καταστρέφουν την ψυχική υγεία των εφήβων, δεν βρήκαμε στοιχεία, που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι ο χρόνος που αφιερώνεται στα τηλέφωνα και στο διαδίκτυο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας”, δήλωσε η Jensen.
Μάλιστα, στην πραγματικότητα, τα όποια ευρήματα οδηγούσαν στην αντίθετη κατεύθυνση. Για παράδειγμα, οι έφηβοι που ανέφεραν ότι έστειλαν περισσότερα μηνύματα SMS κατά την περίοδο της μελέτης ανέφεραν ότι αισθάνονταν καλύτερα (λιγότερο καταθλιπτικά) από τους εφήβους που έστελναν λιγότερα μηνύματα.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ