Ειδική έκθεση επιστημόνων στη Βρετανία ζητεί από την κυβέρνηση την αξιολόγηση των καινοτόμων θεραπειών για τον καρκίνο με στόχο την αύξηση των ποσοστών επιβίωσης.
Η έκθεση εκπονήθηκε από το τμήμα φαρμακευτικής του University College of London (UCL), με επικεφαλής τον καθηγητή David Taylor. Το UCL είναι παγκόσμιος ηγέτης στην έρευνα για τον καρκίνο, με σημαντικές κλινικές δοκιμές που διερευνούν τη μαγνητική τομογραφία για τον καρκίνο του προστάτη, την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, την παρακολούθηση της εξέλιξης του καρκίνου και πολλά άλλα.
Τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο των ατόμων κάτω των 60 ετών είναι τώρα τα μισά από αυτά που καταγράφηκαν στη δεκαετία του 1970, αλλά οι καρκίνοι εξακολουθούν να σκοτώνουν 165.000 άτομα κάθε χρόνο.
Ο καθηγητής φαρμακευτικής του UCL David Taylor, επικεφαλής των επιστημόνων
«Η πρώιμη διάγνωση σε συνδυασμό με ταχεία και καλά συντονισμένη παροχή θεραπείας αποτελεί μέρος της απάντησης. Όμως, καθώς οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι ελέγχου των προχωρημένων καρκίνων είναι διαθέσιμοι, η υγειονομική περίθαλψη θα πρέπει να διασφαλίζει ότι υπάρχει ευέλικτη και έγκαιρη πρόσβαση σε ασθενείς όλων των ηλικιών και κοινωνικών τάξεων σε όλα τα μέρη της χώρας στο πλήρες φάσμα των διαγνωστικών, χειρουργικών, ραδιοθεραπευτικών και φαρμακευτικών μεθόδων, που απαιτούνται για την επίτευξη του βέλτιστου θεραπευτικού αποτελέσματος. Αυτός είναι ένας επιθυμητός και προσιτός στόχος για το δημόσιο σύστημα υγείας μας», σημείωσε ο καθηγητής David Taylor.
Όσον αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα, που παραμένει η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το NHS πρέπει να επενδύσει περισσότερο όχι μόνο στην πρόληψη του καπνίσματος και την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία μέσω προγραμμάτων ελέγχου της υγείας των πνευμόνων, αλλά και σε μεταγενέστερη βελτίωση της φροντίδας των ασθενειών σε όλα τα μέρη της χώρας. Απαιτεί σαφή δέσμευση για επίτευξη πενταετούς ποσοστού επιβίωσης του καρκίνου του πνεύμονα 25% έως το 2025 και 35% μέχρι το 2030.
Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να επικεντρωθούν σε θέματα όπως η εισαγωγή τεχνητής νοημοσύνης (AI) που υποστηρίζει τη διάγνωση και η βελτίωση της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων στην ηλικία των 70 ετών και άνω που έχουν ή είχαν καρκίνο. Οι συντάκτες της έκθεσης δηλώνουν επίσης ότι οι φαρμακοποιοί έχουν τη δυνατότητα βελτίωσης της φροντίδας και των αποτελεσμάτων του καρκίνου τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην κοινότητα και θα μπορούσαν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά την πρόληψη, την αυτοφροντίδα και την έγκαιρη διάγνωση.
Ο καθηγητής Charles, επικεφαλής του Cancer Institute του UCL
Ο καθηγητής Charles Swanton, επικεφαλής του Cancer Institute του UCL αναφέρει ότι: «Τα τελευταία 20 χρόνια μάθαμε πολύ περισσότερα για την πολυπλοκότητα, την ποικιλομορφία και την αστάθεια των καρκίνων και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται και αντισταθμίζουν τις αρχικά αποτελεσματικές θεραπείες. Η πρώιμη διάγνωση θα είναι το κλειδί για τη διαχείριση πολλών από αυτούς τους καρκίνους αν και απαιτείται περισσότερη επιστημονική έρευνα. Ακόμη και σε περιοχές τόσο δύσκολες όσο ο καρκίνος του πνεύμονα, είμαι αισιόδοξος ότι η επιβίωση και η ποιότητα ζωής θα βελτιωθούν. Η καθιέρωση προγραμμάτων ελέγχου με χρήση αξονικής τομογραφίας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, επικεντρώνοντας σε εκείνους, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα για να πετύχουμε έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών είναι μια άμεση προτεραιότητα που στη Βρετανία θα μπορούσε να σώσει πάνω από 5.000 ζωές κάθε χρόνο».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ