Ιδιαίτερα “θερμός” προμηνύεται ο Οκτώβριος στο δημόσιο σύστημα υγείας, αφού από την Τρίτη 3 του μήνα ξεκινάει η διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων, στη βάση των κυρώσεων που προβλέπει η τροπολογία Γεροβασίλη για τους προϊστάμενους που θα αρνηθούν να συμπληρώσουν τα σχετικά έντυπα.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η αποχή από την αξιολόγηση μία ημέρα πριν από την ενεργοποίηση του εκβιαστικού αυτού μηχανισμού, αγγίζει το 97%. Δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο ΕΣΥ δεν έχει πειστεί από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης αναφορικά με το στόχο της αξιολόγησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στο νοσοκομείο Άρτας, που αποτελεί και την εκλογική περιφέρεια της -γιατρού στο επάγγελμα- Υπουργού Εσωτερικών, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ομόφωνα με Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν να συνεχίσουν την αποχή.
“Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι κι αποφασισμένοι στον αγώνα αυτό. Καλούμε τα στελέχη της διοίκησης ( προϊστάμενοι και διευθυντές) να μην αποδεχτούν τον ρόλο που τους προορίζει η κυβέρνηση. Να μη βάλουν πάνω από τα συμφέροντα των συναδέλφων και του συνδικαλιστικού κινήματος προσωπικές του επιδιώξεις και φιλοδοξίες. Τους καλούμε να συμπαραταχτούν στο πλάι των εργαζόμενων και να μην δεχτούν τον εκφοβισμό. Όπως ακυρώσαμε το ν. Μητσοτάκη, όπως ακυρώσαμε το ν. Βερναρδάκη, έτσι μπορούμε να ακυρώσουμε και την νομοθετική ρύθμιση Γεροβασίλη” αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους.
Στο μεταξύ, για την ΠΟΕΔΗΝ είναι ξεκάθαρο ότι η αξιολόγηση δεν αποσκοπεί στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
“Εάν επιδίωκαν κάτι τέτοιο θα προσλάμβαναν το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό για να σταματήσουμε να εργαζόμαστε σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης” αντιτείνει, εκτιμώντας πως η αξιολόγηση δεν αποτελεί παρά αποτελεί εργαλείο αφαίρεσης δικαιωμάτων. “Όλοι αναγνωρίζουν ότι εάν τα Νοσοκομεία είναι όρθια αυτό οφείλεται στους λιγοστούς εργαζόμενους που δίνουν καθημερινά και τη ψυχή τους για να σώζουν ανθρώπινες ζωές” υπογραμμίζει.
“Για ποια αξιοκρατική Αξιολόγηση μιλάμε όταν οι Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων είναι όλοι με ανάθεση και όχι με κρίση, ευάλωτοι σε παρεμβάσεις από τις Διοικήσεις, τα κόμματα και την κυβέρνηση;” διερωτάται περαιτέρω η Ομοσπονδία. Όπως επισημαίνει, εξάλλου, την τελευταία διετία έχουν καρατομηθεί περί τους 800 Προϊσταμένους σε σύνολο 2.100, παρότι βρίσκονταν σε νόμιμη παράταση μετά από επιλογή από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσης. “Τις καθαιρέσεις Προϊσταμένων τις απαγορεύει ο Νόμος 4369/2016. Νόμος Σύριζα τον οποίον οι Διοικήσεις κατ’ εντολή Πολάκη γράφουν στα παλαιά τους τα παπούτσια” συμπληρώνει καταλήγοντας.
Με αφορμή την εκκίνηση της αξιολόγησης, η ΑΔΕΔΥ έχει ορίσει την Τρίτη 3 Οκτωβρίου ως ημέρα δράσης και ενημέρωσης των εργαζομένων, στο πλαίσιο της οποίας αναμένονται πολύμορφες κινητοποιήσεις όπως συμβολικές καταλήψεις και αποκλεισμούς κτιρίων, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, κλπ. Στην κινητοποίηση ανακοίνωσαν ήδη τη συμμετοχή τους πρωτοβάθμια σωματεία, όπως του Ευαγγελισμού, που καλεί σε συγκέντρωση στις 8 π.μ. στα Επείγοντα.
Επίσης, την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου η ΠΟΕΔΗΝ κηρύσσει σε παναττική στάση εργασίας 8 π.μ. – 1 μ.μ. και 24ωρη απεργία για όλα τα υπόλοιπα σωματεία, καλώντας παράλληλα σε πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα, με σημείο εκκίνησης τα Νοσοκομεία Παίδων στις 8 π.μ. Η πορεία θα διασχίσει τη Βασιλίσσης Σοφίας, την Πανεπιστημίου και θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας. Θα διέλθει μπροστά από Νοσοκομεία, θα κάνει στάση στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή, το Υπουργείο Οικονομικών, το Γ.Λ.Κ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ