Η αποδοχή του πόνου από τον ασθενή και η στήριξη από το περιβάλλον του κατέχουν μείζονα ρόλο στην διαχείρισή του, όπως επεσήμαναν οι ομιλητές του 2ου Συνεδρίου για τον Χρόνιο Πόνο και τα Ρευματικά Νοσήματα, το οποίο οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) και ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου.
Ο χρόνιος πόνος δεν περιλαμβάνει μόνο έναν τραυματισμό του ιστού ή μια εκφυλιστική ασθένεια, αλλά και ψυχολογικές παραμέτρους, με περαιτέρω αρνητικές πεποιθήσεις που είναι πιθανόν να προκαλέσουν στον πάσχοντα σε έντονο συναίσθημα άγχους, αγωνίας ή και κατάθλιψης.
Στην ψυχολογική και σωματική αντιμετώπιση του πόνου σημαντικό ρόλο παίζει η οικογένεια, σύμφωνα με μελέτες. Οι τελευταίες κατέληξαν ότι η θετική προσοχή και υποστήριξη του ασθενή βοηθά πολύ, ενώ τα αρνητικά σχόλια ή η αδιαφορία σχετίζεται με μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης και ανησυχίας.
Ο μετριασμός του πόνου μπορεί να επέλθει όταν μειωθεί η αϋπνία, όταν λαμβάνει διάφορα αναλγητικά ή άλλα φάρμακα, όταν επιλέγει άλλες εναλλακτικές θεραπείες, μετά από εκπαίδευση.
Επιδίωξη είναι να περιορίσει τη ταμπέλα «Ασθενής με χρόνιο πόνο» και να γίνει «Αυτοδιαχειριστής του πόνου».
Από την πλευρά της η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει τα προβλήματα και να στηρίξει τα άτομα με χρόνιο πόνο.
Παράλληλα, η ίδια θα πρέπει να φροντίσει για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού, τη βελτίωση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας και τις νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες, σύμφωνα τα βασικά συμπεράσματα του Συνεδρίου.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ