Στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας, την ώρα που έχει εμφανιστεί ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος του ιού, η κυβέρνηση δείχνει για πρώτη φορά να χάνει τον ορθολογικό προσανατολισμό της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επέβαλε υποχρεωτικά rapid test και στους εμβολιασμένους, όπως οι υπουργοί του έλεγαν από χθες. Είναι προφανές ότι εκείνο που μέτρησε είναι το πολιτικό κόστος από τη δυσαρέσκεια των εμβολιασμένων πολιτών…
Ο ίδιος αιτιολόγησε την απόφαση του, λέγοντας ότι θα ήταν δύσκολο να ελεγχθεί η εφαρμογή του μέτρου. Και μάλλον έχει δίκιο. Όμως, αυτό δεν το σκέφτηκαν στο μέγαρο Μαξίμου μία ημέρα πριν; Την προηγούμενη, Γιάννης Οικονόμου και Θάνος Πλεύρης επιχειρηματολογούσαν στα κανάλια υπέρ της επιβολής rapid test στους εμβολιασμένους. Και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη διέρρεαν ότι η απόφαση είχε ληφθεί.
Δυστυχώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε αυτογκόλ. Και μάλιστα χωρίς καμία πίεση στο συγκεκριμένο θέμα από την αντιπολίτευση. Διότι το “μπρος πίσω” με τα rapid tests δείχνει ότι ότι αφενός οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς μελέτη σε βάθος και αφετέρου ότι τις παίρνουν πίσω, όταν δουν ότι οι πολίτες αντιδρούν. Ότι χειρότερο σε μία τόσο δυναμική κατάσταση, όπως η πανδημία.
Σημειωτέον, δε, ότι για όλα όσα συνέβησαν δεν υπήρξε εισήγηση της επιτροπής ειδικών. Ούτε επιβολής των rapid tests σε όλους. Ούτε άρση του μέτρου. Με άλλα λόγια, πάει περίπατο και το αφήγημα της κυβέρνησης ότι “λαμβάνουμε υπόψη μας τους ειδικούς”. Για πρώτη φορά μάλιστα, πλήτεται τόσο έκδηλα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Αυτό σίγουρα θα μετρήσει στο μέλλον, ανάλογα με τις εξελίξεις και την πορεία της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας. Επίσης, ερωτήματα προκαλούνται και από την επιλογή της κυβέρνησης να προσφέρει 2 δωρεάν self tests σε όλους τους πολίτες. Διότι η ίδια προσφορά είχε γίνει και πριν από 2 εβδομάδες με πενιχρά αποτελέσματα. Συνεπώς, η νέα προσφορά δεν φαίνεται να έχει και πολύ νόημα.
Ας έρθουμε όμως στην ουσία: Εύλογα, πολλοί αναρωτιούνται γιατί η Ελλάδα δεν παίρνει μέτρα, ενώ το κάνουν αρκετές, άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία κλπ. Γιατί οι άλλοι φοβούνται την Όμικρον περισσότερο από εμάς; Μήπως, οι ελληνικές αρχές σκέφτονται περισσότερο την οικονομία και λιγότερο τη δημόσια υγεία;
Πριν επιχειρήσω να απαντήσω, να σημειώσω ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι υπόλοιπες λαμβάνουν αποφάσεις, συνυπολογίζοντας το πολιτικό κόστος και την οικονομία. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ολλανδία. Εκεί η κυβέρνηση πήρε αρκετά μέτρα με αποκορύφωμα ένα lockdown στους ανεμβολίαστους, ενόψει και της Όμικρον.
Οι διαφορές ανάμεσα σε εμάς και τους Ολλανδούς είναι μεγάλες. Οι Ολλανδοί έχουν κάθε λόγο να τρέμουν την Όμικρον διότι έχουν μείνει πολύ πίσω στην τρίτη δόση. Τα τελευταία δεδομένα έδειχναν ότι έχουν κάνει μόλις περίπου το 10% όσων είχαν κάνει τη δεύτερη δόση. Επίσης, η εκεί κυβέρνηση τα πήγε άσχημα στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας και τώρα φυσά και το γιαούρτι…
Αντιθέτως εμείς είμαστε πολύ μπροστά, χάρη στην τολμηρή απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει από τους 6 στους 3 μήνες το διάστημα για τη διενέργεια της τρίτης δόσης, μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Υπάρχουν ακόμη χώρες που δεν έχουν μειώσει το μεσοδιάστημα. Μέχρι σήμερα, έχουν κάνει το εμβόλιο το 50% όσων έχουν κάνει τις δύο δόσεις και το 23% έχει κλείσει ραντεβού.
Ας δούμε και την Αυστρία. Η εκεί κυβέρνηση έλαβε μέτρα νωρίς, εξαγγέλλοντας και υποχρεωτικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού από το νέο έτος, διότι πολύ απλά η περίοδος των Χριστουγέννων είναι για την Αυστρία ότι δεκαπενταύγουστος για την Ελλάδα. Τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας συγκεντρώνουν κόσμο από όλη την Ευρώπη, όπως τα νησιά μας τον Αύγουστο.
Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της Ελλάδας δείχνει ότι το επιδημικό κύμα αρχίζει να πέφτει. Επίσης, αργά αλλά σταθερά μειώνεται η πίεση στο ΕΣΥ και αποκλιμακώνονται οι σκληροί δείκτες των διασωληνωμένων και των θανάτων. Διαψεύστηκαν επίσης κάποιοι “τηλεοπτικοί ειδικοί” που έκαναν λόγο για 15-20.000 νέα κρούσματα μέχρι τα Χριστούγεννα.
Οι εισηγήσεις των ειδικών προς την κυβέρνηση είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πίεση για να ληφθούν σκληρά μέτρα, ενόψει της Όμικρον. Ναι, η παραλλαγή είναι ήδη εδώ και αργά ή γρήγορα θα εξαπλωθεί για να κυριαρχήσει έναντι της Δέλτα μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Η ίδια η κυβέρνηση διαρρέει ότι μελετώνται νέα μέτρα αμέσως μετά τις γιορτές. Προφανώς, έχει επιλέξει να μην λάβει μέτρα μέσα στον εορταστική περίοδο, εφόσον οι εμβολιασμοί προχωρούν και για να μην πλήξει την οικονομία. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, λαμβάνει ένα λελογισμένο ρίσκο. Όμως, παλινωδίες σαν και αυτήν με τα rapid tests πλήττουν την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη των πολιτών ότι η κυβέρνηση έχει την ικανότητα να λαμβάνει αποφάσεις λελογισμένου ρίσκου.
Υ.Γ. 1: Για την αντιπολίτευση τι να πω. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι κατώτερη των περιστάσεων. Ασκεί κριτική όταν η κυβέρνηση λαμβάνει εγκαίρως μέτρα (πιστοποιητικά εμβολιασμού, υποχρεωτικότητα εμβολιασμών, τρίτη δόση σε 3 μήνες, τεστ στους ανεμβολίαστους) και την κατηγορεί όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά για ολιγωρία στη λήψη μέτρων! Κάποιοι μάλιστα της αντιπολίτευσης είπαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει δωρεάν rapid tests σε όλους. Λες και κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ρεαλιστικό και αποδοτικό. Μόνο και μόνο για να πλειοδοτήσουν σε λαϊκισμό. Μα αγαπητοί μου η κυβέρνηση κάνει κάτι ακόμη πιο αποτελεσματικό και γενναιόδωρο: Προσφέρει δωρεάν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε όλους. Εμβολιαστείτε…
Υ.Γ. 2: Ανεξαρτήτως, του τι λένε και κάνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κάντε ένα rapid test πριν το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων. Και αποφύγετε συναθροίσεις. Χρησιμοποιείστε μάσκα σε κλειστούς χώρους και κατά προτίμηση όχι υφασμάτινες ή χειρουργικές, αλλά τις ενισχυμένες.