Παρά την πανδημία, παρατηρείται βελτίωση στην έγκριση κλινικών μελετών για νέα φάρμακα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ο ρεαλιστικός στόχος για το 2021 είναι ο αριθμός των εγκρίσεων να ξεπεράσει τις 200 μελέτες, έναντι 130-150 τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτό έγινε γνωστό από τον πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Δημήτρη Φιλίππου, ο οποίος πήρε μέρος σε ειδική εκδήλωση, που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ειδική μελέτη της εταιρείας PwC, η οποία αφού αποτύπωσε τα σημερινά προβλήματα, κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη των κλινικών μελετών στη χώρα μας.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής κ. Θάνος Δημόπουλος (το κέντρο του στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα είναι πρωταθλητής στη διενέργεια κλινικών μελετών), η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κ. Κατερίνα Κουτσογιάννη, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου και ο αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης.
Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση τα τελευταία χρόνια, απορροφώντας μόλις περίπου 51 εκατ. ευρώ το χρόνο για κλινικές μελέτες φαρμάκων. Στον αντίποδα, χώρες με παραπλήσιο πληθυσμό όπως η Δανία και το Βέλγιο, απορροφούν έως και 70 φορές περισσότερους πόρους!
Η μελέτη της PwC επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που επιδρούν δυσμενώς. Οι κυριότεροι είναι η έλλειψη ενημέρωσης του κοινού, εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας και φυσικά η γραφειοκρατία. Ακόμη, δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό στα νοσοκομεία και απουσιάζουν αποτελεσματικά κίνητρα για τις διοικήσεις των νοσοκομείων.
Σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομεία, το 44% των ερευνητών σημείωσαν την έλλειψη προσωπικού που να ασχολείται αποκλειστικά με τις κλινικές μελέτες, τονίζοντας την ανάγκη εξειδίκευσης του προσωπικού. Παράλληλα, η έλλειψη εκπαίδευσης του αρμόδιου διοικητικού προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται πρωτοβουλίες σχετικά με την υποστήριξη και διεξαγωγή κλινικών μελετών.
Προτάσεις
Μάλιστα, η μελέτη της PwC επιβεβαιώνει παλαιότερες εκτιμήσεις ότι είναι ρεαλιστικό για τη χώρα μας να προσδοκά την προσέλκυση περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως για κλινικές μελέτες. Για να επιτευχθεί όμως αυτό απαιτούνται εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων και πολιτική βούληση, ώστε οι κλινικές μελέτες να γίνουν προτεραιότητα στο ΕΣΥ.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ