Τα πρωτεία στον καρκίνο του πνεύμονα κρατά η Ελλάδα στην Ευρώπη, ενώ οι αριθμοί για την εμφάνιση καρκίνου έχουν αυξητική τάση διεθνώς. Η θνησιμότητα διατηρεί σταθερή πορεία και τάση για μείωση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Ο καρκίνος του πνεύμονα, εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 37% τα τελευταία 15 χρόνια. Η αυξητική τάση νέων περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα, θα διατηρηθεί, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, στους άνδρες έως το 2040, με τα ποστσά να κυμαίνονται στο 33,6%.
Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι σημειώνεται σημαντική μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του πνεύμονα τα τρία τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το Cancer Journal for Clinicials. Συγκεκριμένα, η μείωση υπολογίζεται συνολικά το 25% με την ετήσια πτώση να φτάνει το 4 έως 5%. Οι ειδικοί αποδίδουν τη μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του πνεύμονα στη μείωση του καπνίσματος, στη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων, στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου αλλά και στη βελτίωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να διασφαλίσει πλήρη ίαση, σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετείχαν στο διήμερο επιστημονικό συνέδριο της ΑΚΟΣ με θέμα «Ογκολογικά ζητήματα που ζητούν απαντήσεις».
Καρκίνος του προστάτη
Σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη και τη μέθοδο της βραχυθεραπείας, δηλαδή τη τοποθέτηση ραδιενεργών μικροσκοπικών σφαιριδίων (κόκκων) στον προστάτη σε μία συνεδρία, η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, Ογκολόγος/ Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, επεσήμανε την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
Κατά την ομιλία της για την εμπειρία του Κέντρου Βραχυθεραπείας του Δ.Κ.Θ.Α «Υγεία» και τη δημοσίευση αποτελεσμάτων 2.747 ασθενών του Κέντρου Βραχυθεραπείας Προστάτη του Νοσοκομείου «Υγεία» και της Ιατρικής Σχολής Mountain Sinai της Νέας Υόρκης, η κ. Κατσώχη τόνισε τα οφέλη του συνδυασμού της εξωτερικής Ακτινοθεραπευτικής Αγωγής με τη Βραχυθεραπεία κόκκων ιωδίου στους ασθενείς με Ca προστάτη υψηλού κινδύνου στη συνολική και ελεύθερης νόσου επιβίωσης, αποτελέσματα εφάμιλλα του πρώιμου σταδίου.
Καρκίνος του στοματοφάρυγγα
Τα τελευταία 15 χρόνια, ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα και της στοματικής κοιλότητας αυξήθηκε εκθετικά στον ανεπτυγμένο κόσμο καθώς σχετίζεται με τον ιό του ανθρωπίνου θηλώματος HPV.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητή Ωτορινολαρυγγολογίας, Ευθύμη Κυροδήμο, νέα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 70% του καρκίνου του στοματοφάρυγγα και 3% του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας είναι HPV-θετικοί σε σύγκριση με το 40,5% πριν το 2000.
Ο HPV έχει αναδειχθεί η πιο σημαντική αιτία καρκινογένεσης σε σύγκριση με το κάπνισμα και το αλκοόλ. Ωστόσο, οι ασθενείς έχουν καλύτερη πρόγνωση και ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία, χάρη στη ρομποτική χειρουργική, καθώς και πρωτόκολλα λιγότερο εντατικοποιημένης σύγχρονης θεραπείας.
Παγκρεατεκτομές
Οι παγκρεατεκτομές θνητότητα σημειώνει μείωση , η ανάλογη νοσηρότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σχετικά με τον ζήτημα η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Μαρία Τόιλου, προειδοποίησε ότι η υποθρεψία, η απώλεια βάρους, και η μη επαρκής διατροφική υποστήριξη συνδέονται επιμηκύνουν τον χρόνο νοσηλείας και καθυστερούν τη μετεγχειρητική ανάρρωση του ασθενούς.
Γι’ αυτό και στο πλαίσιο της διατροφικής φροντίδας μετά από παγκρεατεκτομές, συστήνεται η άμεση έναρξη της από του στόματος σίτισης.
Επαγγελματική εξουθένωση
Η αυξητική πορεία του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out) ανάμεσα στους Ογκολόγους, τέθηκε στο πλαίσιο της διήμερης επιστημονικής συνάντησης της ΑΚΟΣ.
Για ποσοστά από 40 σε 75%, ανάλογα με τον χώρο εργασίας έκανε λόγο η Παθολόγος Ογκολόγος, Δρ. Φλώρα Σταυρίδη. Μάλιστα διαπιστώνεται στον τομέα υγείας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οι υγειονομικοί εμφανίζουν burn out σε μεγαλύτερα ποσοστά.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ