Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Διεθνής Επιτροπή για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών για μια «κρυφή επιδημία» χρήσης ναρκωτικών από ηλικιωμένους. Μάλιστα, το τελευταίο χρόνο αυξήθηκε η χρήση κάνναβης από πολίτες άνω των 65 ετών.
Το INCB προειδοποιεί για την τάση των ατόμων άνω των 65 να καταφεύγουν στην χρήση ναρκωτικών, όπως επισημαίνει το ΚΕΘΕΑ. Μάλιστα, εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 θα αποτελούν τον 1 στους 6 ανθρώπους πάνω στη Γη, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει ταχέως.
Την αύξηση του γενικότερου φαινόμενου να καταφεύγουν στη χρήση ουσιών και των σχετικών διαταραχών στον γηραιότερο πληθυσμό έχουν διαπιστώσει οι ειδικοί τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα εκτιμάται ότι είναι υψηλότερη η κατανάλωση παυσίπονων, ηρεμιστικών, βενζοδιαζεπινών και καταπραϋντικών στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα από ό,τι στον γενικό πληθυσμό.
Σε ότι αφορά τη χρήση κάνναβης, υπολογίζεται ότι το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 που κάνει χρήση από 1,2% το 2012 «ανέβηκε» στο 5,1% το 2019. Αξιοσημείωτο είναι σύμφωνα με την επιτροπή ΙΝCB, πως «υπάρχει η τάση αυτή η πληθυσμιακή ομάδα να αγνοείται επιδημιολογικά, επιστημονικά και πολιτισμικά».
Σημειώνεται ότι ηλικιωμένοι βρίσκουν τέτοιες λύσης λόγω γήρατος, της απομόνωσης ή σωματικών προβλημάτων.
Για την αντιμετώπισή της επιδημίας η επιτροπή INCB συνιστά ενίσχυση της έρευνας σχετικά με τις διαταραχές χρήσης ναρκωτικών μεταξύ των ηλικιωμένων ζητώντας από τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν την πρόσβαση σε απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και θεραπείας, σχεδιασμένες για αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα.
Ανησυχητική είναι η επίδραση της πανδημίας στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων, καθώς μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού επέφεραν την έλλειψη ορισμένων ελεγχόμενων ουσιών για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς. Επίσης, η εστίαση στη νοσηλεία νοσούντων με COVID-19 προκάλεσε περαιτέρω ελλείψεις και διέκοψε θεραπείες και άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με την υγεία.
Επίσης, περιορίστηκαν οι μετακινήσεις, ενώ απομονώθηκαν και άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και χρήσης ναρκωτικών, επιδεινώνοντας ενίοτε αυτά τα προβλήματα.
Ο πρόεδρος του INCB Cornelis de Joncheere επεσήμανε ότι «Σε μια περίοδο που οι πόροι είναι ήδη περιορισμένοι, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ανθρώπους που πάσχουν από διαταραχές χρήσης ναρκωτικών. Το INCB καλεί τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχονται υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης».
Συνέπειες υπήρξαν και στις παράνομες αγορές ναρκωτικών, με συνέπεια να εκλείπουν ορισμένα ναρκωτικά και να πωλούνται σε υψηλότερες τιμές. Σύμφωνα με ενδείξεις, η καθαρότητα των ναρκωτικών σε τοπικό επίπεδο έχει μειωθεί και ότι χρησιμοποιούνται προσμείξεις, όπως η φαιντανύλη, που αυξάνουν τα ποσοστά υπερδοσολογίας.
Ακόμη, παρατηρήθηκε διαδικτυακή διακίνηση ναρκωτικών μέσω κρυπτογραφημένων επικοινωνιών από το οργανωμένο έγκλημα. Από την έκθεση φαίνεται πως «ανοικτές αγορές στο διαδίκτυο και το darknet, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα διαδικτυακά φόρουμ φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο στην προμήθεια ναρκωτικών ουσιών σε επίπεδο λιανικής».
Η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν παρέμεινε υψηλή το 2019 και η χώρα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 84% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου τα τελευταία πέντε χρόνια. Από τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνεται πως δεν μειώθηκε ο εφοδιασμός ηρωίνης αφγανικής προέλευσης σε καταναλωτικές αγορές παγκοσμίως.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ