Την αντίθεση του με λογικές επιστροφής της αγοράς φαρμάκου στα επίπεδα του παρελθόντος, εξέφρασε ο Β. Κάτσος, τονίζοντας, όμως, ότι δυστυχώς ο κλάδος έχει περάσει στην άλλη άκρη. «Από τα 5,6 δισ. πέσαμε στο 1,9. Έχουμε ξύσει το πάτο του βαρελιού», υποστήριξε ο κ. Κάτσος, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη μπορεί να λυθεί με θεσμικές παρεμβάσεις.«Το ύψος της Φαρμακευτικής Δαπάνης δεν είναι επαρκές για την πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες, αλλά και σε φθηνά γενόσημα και ποιοτικές παροχές υγείας», σημείωσε. Ο κ. Κάτσος υπογράμμισε και την ανάγκη για ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, καθώς οφείλουμε να κινηθούμε μέσα σε ένα κλειστό προϋπολογισμό. «Μία νέα θεραπεία λόγω κόστους δεν μπορεί να μπει στο νέο προϋπολογισμό αλλά δεν μπορεί και να αυξηθεί ο προϋπολογισμός», διευκρίνισε και εξέφρασε την ελπίδα να τα θεραπευτικά πρωτόκολλά να βοηθήσουν στη μείωση της δαπάνης.
«Ο φαρμακευτικός κλάδος είναι ένας από τους πυλώνες της ανάπτυξης, αποτελεί εθνικό πρωταθλητή που συνεχίζει να αναζητεί νέους δρόμους και να εξελίσσεται διεθνώς», σημείωσε. Ο κ. Κάτσος σημείωσε την ανάγκη τόνωσης της εθνικής επιχειρηματικότητας, μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο και φορολογικές ελαφρύνσεις. Εργαλείο για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι σύμφωνα με τον κ. Κάτσο το πλαφόν στη συνταγογράφηση, αλλά τόνισε πως πρέπει να θεσπιστεί ένα όργανο ελέγχου της δαπάνης μέσω της ΗΔΙΚΑ.
Υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δημιουργεί θέσεις εργασίας και επιστρέφει στην Ελλάδα πόρους, ανέφερε πως η Pharmathen «ερευνά για τον κόσμο επενδύει στην Ελλάδα». «Η Ελλάδα, όμως, επενδύει σε εμάς;», διερωτήθηκε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ