Η Καινοτομία της φαρμακοβιομηχανίας λιμνάζει στην χώρα μας λόγω της έλλειψης προβλεψιμότητας του ρυθμιστικού και νομοθετικού πλαισίου και της μη βιωσιμότητας της αγοράς φαρμάκου, σύμφωνα πρόεδρο του PhARMA Innovation Forum Greece, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη. Σε βάθος πενταετίας αναμένονται περισσότερες από 90 νέες θεραπευτικές λύσεις, αλλά χρειάζεται κατάλληλο περιβάλλον, διαρθρωτικά μέτρα, καθώς και χρηματοδότηση.
Χαρακτηριστικό της αστάθειας ότι αυτή την περίοδο οι φαρμακοβιομηχανίες προετοιμάζουν τον προϋπολογισμό μας για το 2024,όταν δεν έχει προσδιοριστεί το ύψος των επιστροφών του 2022, όπως υπογράμμισε στα λεγόμενά της η κ. Μπαρμπετάκη μιλώντας στο 6th InvestGR Forum. Το πρόβλημα επιτείνει η αναδρομική ισχύ αποφάσεων για τις διαπραγματεύσεων, αποτελώντας ανάχωμα στην επενδυτική δραστηριότητα.
Ενδεικτικό ακόμη είναι πως «η βιομηχανία καλύπτει το 46% της φαρμακευτικής δαπάνης και η Πολιτεία το 43%. Το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών είναι υπέρογκο και ειδικά για την καινοτομία αγγίζει πλέον το 70%. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως 7/10 φάρμακα παρέχονται στο σύστημα από τις εταιρείες δωρεάν. Μια τέτοια συνθήκη δεν επιτρέπει αναπτυξιακό και επενδυτικό σχεδιασμό. Ουσιαστικά μας «φιμώνει» ως προς το περιθώριο απελευθέρωσης πόρων για νέες επενδύσεις» σημείωσε η κ. Μπαρμπετάκη. Ωστόσο η καινοτομία είναι αναγκαία για τους ασθενείς, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, την εξάλειψη ασθενειών κ.ά. Επιπρόσθετα η καινοτομία ενισχύει την οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι 26 εταιρείες – μέλη του PhARMA Innovation Forum Greece: υλοποιήθηκαν περισσότερα από 500 προγράμματα υποστήριξης των ασθενών, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 4.100 άμεσες θέσεις εργασίας, παράγοντας παράλληλα και επιπλέον 1 για κάθε 4 θέσεις εργασίας στον ευρύτερο κύκλο προμηθευτών και συμβούλων/ συνεργατών μας. Στα οφέλη συγκαταλέγεται η ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, στα RWE, στη συνεργασία με τα πανεπιστήμια και στις 1.400 και πλέον κλινικές μελέτες στην Ελλάδα από εταιρείες του κλάδου, η διαρκής υποστήριξη start-ups στον τομέα της βιοτεχνολογίας.
Κίνητρο χρειάζεται ο κλάδος όπως «ο συμψηφισμός των υποχρεωτικών επιστροφών με κλινικές μελέτες», ανέφερε χαρακτηριστικά, «καθώς τα κριτήρια στο παρόν ρυθμιστικό πλαίσιο είναι τόσο αυστηρά που οι καινοτόμες φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν καταφέραμε να απορροφήσουμε πάνω από το 4% των διαθέσιμων πόρων από το RRF. Σε αριθμούς, από τα 250 εκατ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα, μόνο 10 εκατ. ευρώ αφορούν τις κλινικές μελέτες». Σε αυτή την κατεύθυνση αναγκαίά κρίνεται η αξιοποίηση των δεδομένων, η διενέργεια κλινικών μελετών και η αύξηση συνεργασιών με τα ερευνητικά κέντρα. «Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει ενδιαφέρον σαν πόλος έλξης επιστημονικού ταλέντου. Διαθέτουμε πολύ καλά πανεπιστήμια και νοσοκομεία. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις για projects που διευρύνουν τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να φύγουμε από την επιβίωση και να πάμε στην ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπαρμπετάκη.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ