Βέλη εκσφενδόνισε στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, για τη διάταξη του ν/σ για την ΠΦΥ που αφορά στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ), ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατά την ομιλία του ως ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη συζήτηση της β’ ανάγνωσης του νομοσχεδίου, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ειδικότερα, ο κ. Μπαργιώτας απευθυνόμενος στον Π. Πολάκη υποστήριξε ότι δεν έπεισαν κανέναν οι εξηγήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού «για το γεγονός ότι ουσιαστικά ακυρώνετε τις επενδύσεις στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας στο Λεκανοπέδιο με μία μονοκονδυλιά. Η «αγορά» βοά. Συνάδελφοι ιδιώτες, όχι και πολύ πλούσιοι, όχι και πολύ μεγάλο κεφάλαιο, οι οποίοι έχουν επενδύσει, έχουν δανειστεί και έχουν αρχίσει να στήνουν και περιμένουν να πάρουν άδεια, βλέπουν ότι τα χρήματά τους χάνονται, γιατί δεν μπορούν να πάρουν άδεια με τους καινούριους όρους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως υποστήριξε σε μια πρώτη έρευνα του δεν βρήκε καμία διεθνή οδηγία, καμία διεθνή πρακτική, καμία ευρωπαϊκή πρακτική που να απαγορεύει, για παράδειγμα, τη συστέγαση δύο διαφορετικών ειδικοτήτων στον ίδιο χώρο σε διαφορετικές μέρες.
«Θα υπάρχει και στα ελληνικά νοσοκομεία, θα υπάρχει και στις ιδιωτικές κλινικές και δεν θα υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα στις ανεξάρτητες. Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για αυτό και οφείλετε να δώσετε πιο πειστικές εξηγήσεις από την εξήγηση ότι δεν θέλετε να επωφεληθούν οι γενικές κλινικές, οι ιδιωτικές μεγάλες κλινικές από την απαλλαγή φόρου, που εσείς δίνετε στις ανεξάρτητες», ανέφερε, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Πολάκη.
Κατά τη β’ αναγνωση του νομοσχεδιου, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι «χρειάζεται παντού κοστολόγηση, για να ξέρουμε που πάνε τα χρήματα του φορολογούμενου και του ασφαλισμένου και για να ξέρουμε τι αποδίδει και τι χάνεται στις μαύρες τρύπες του συστήματος. Αν το σύστημα που θέλουμε είναι ασθενοκεντρικό, πρέπει να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την τελευταία δεκάρα που προέρχεται είτε από τα ασφαλιστικά ταμεία είτε από τον προϋπολογισμό».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης των υπαρχόντων δομών υγείας, σημειώνοντας ότι «η συστηματική αποεπένδυση στο σύστημα υγείας και στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια την τελευταία επταετία τουλάχιστον είναι δεδομένη. Απαιτείται βαριά συντήρηση που σημαίνει βαριά λεφτά. Το ίδιο σημαίνει και η ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού, ο οποίος επίσης αρχίζει να πλησιάζει σε πολλές περιπτώσεις ή να έχει ξεπεράσει ήδη το λεγόμενο end of life, που λέγαμε στο στρατό «πέραν επισκευής». Με τι χρήματα θα στηρίξουμε τις υφιστάμενες και που θα βρούμε χρήματα για καινούριες; Αν δεν έχουμε, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε στην πραγματικότητα είναι ένα υποβαθμισμένο κρατικό σύστημα, με φτωχούς γιατρούς, κακοπληρωμένους και αποκαρδιωμένους, όπως τους έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια σε όλες τις δημόσιες δομές. Αυτό δεν είναι σύστημα υγείας, είναι κάτι άλλο. Αν θέλουμε σύστημα υγείας, δεν γίνεται με ιδεολογήματα «το θέλω όλο κρατικό», στο δεδομένο σημείο όπου τα 6 δις για τα τελευταία 7 χρόνια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων φτάνουν ίσα ίσα, για να καλύψουν τα έργα που γίνονται έως τώρα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ