Τη δημιουργία μετώπου χωρών απέναντι στη Φαρμακοβιομηχανία συνεχίζει να προωθεί το Υπουργείο Υγείας. Στην παρέμβαση του στην 70η Συνάντηση της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας (70th WHA) στη Γενεύη, ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, Ι. Μπασκόζος, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας με στόχο την ανάπτυξη αποτελεσματικής και διαφανούς συνεργασίας σε τεχνικό επίπεδο.
Όπως έχει τονιστεί επανειλημμένως, τόσο από τον Ανδρέα Ξανθό όσο και από τον κ. Μπασκόζο, στόχος της συνεργασίας μεταξύ των χωρών είναι η από κοινού διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Εκτός, όμως, από τις κοινές διαπραγματεύσεις για τις τιμές των καινοτόμων φαρμάκων, το κοινό αυτό μέτωπο θα στοχεύει και στην κοινή προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων σε ελλείψεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η συνεργασία θα επιδιώξει και την «εφαρμογή στρατηγικών μετριασμού που μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα και τη διάρκεια των ελλείψεων και τον αντίκτυπό τους στις επιλογές θεραπευτικής αγωγής από γιατρούς και ασθενείς». Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι «η συνεργασία μεταξύ των χωρών μπορεί να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα με τεκμηριωμένα κλινικά οφέλη και ισχυρά δεδομένα κόστους-αποτελεσματικότητας που βελτιώνουν σημαντικά τα έκβαση των ασθενών και την ποιότητα ζωής τους».
Παράλληλα, στόχοι του κοινού μετώπου είναι η γνώση και ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων και ανταλλαγή πληροφοριών, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και, όπως έχει υπογραμμιστεί, η αποζημίωση (απόδοση) των καινοτόμων φαρμάκων σε πιο προσιτές τιμές για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Κατά τον κ. Μπασκόζο «η διασφάλιση πρόσβασης στο αναγκαίο φάρμακο απαιτεί επείγουσα διεθνή δράση».
«Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν προβλήματα στην πρόσβαση σε φάρμακα και στα εμβόλια σε κάθε αγορά, σε κάθε χώρα (ειδικά σε εκείνες που βρίσκονται υπό οικονομική πίεση) και αν δεν αναλάβουμε δράση, αυτά τα προβλήματα θα επιδεινωθούν. Οι ασθενείς επηρεάζονται καθημερινά παντού. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα προβλήματα αυτά πρέπει να αναγνωριστούν ως ένα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα. Έτσι, πρωτοβουλίες όπως αυτές που ανέλαβε ο ΠΟΥ, το ψήφισμα WHA67.22 και οι άλλες διατάξεις του ψηφίσματος WHA69.25, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας.
Υπογράμμισε, δε, και τις ελλείψεις που διακρίνουν την ευρωπαϊκή αγορά και ειδικότερα:
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ