Νέες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης έχουν δημιουργήσει οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε διάφορα σημεία απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας. Οι ανάγκες αυτές, μάλιστα, τροποποιούνται καθημερινά καθώς ο πληθυσμός των εγκλωβισμένων ανθρώπων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο κάθε μέρα που περνά, μετά το κλείσιμο των συνόρων με τα Σκόπια. Γυναίκες, πολλές από τις οποίες έγκυες, νεαρά κορίτσια, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι αλλά και ανάπηροι πολέμου – δηλαδή άνθρωποι με προβλήματα υγείας ή αυξημένες ανάγκες – αποτελούν την πλειοψηφία όλων αυτών των πληθυσμών, υποχρεώνοντας εκ των πραγμάτων την ελληνική Πολιτεία να τροποποιήσει την πολιτική παροχής υγειονομικών υπηρεσιών.
Την αποφασιστικότητα της ελληνικής Κυβέρνησης να σεβαστεί τα δικαιώματα όλων των προσφύγων και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος στην Υγείας, ανεξάρτητα από την έκβαση των συνομιλιών στην Ευρώπη, επισήμανε μιλώντας σε εκδήλωση του περιφερειακού τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.
«Τα πράγματα αλλάζουν και η Ελλάδα από χώρα απλής διόδου τώρα μετατρέπεται σε χώρα προσωρινής ή πιο μόνιμης εγκατάστασης. Αναμένοντας και τις αποφάσεις και γνωρίζοντας τις όποιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους, θα πρέπει να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των 30-40 και ίσως και 60 χιλιάδων ανθρώπων» δήλωσε σχετικά, συμπληρώνοντας πως στο πλαίσιο αυτό αλλάζει η παροχή υπηρεσιών υγείας. «Διασφαλίζουμε την παροχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα σημεία πολύ προσωρινής ή προσωρινής φιλοξενίας, την επιδημιολογική επιτήρηση, την υγιεινή στους χώρους αυτούς και βεβαίως δίνουμε το δικαίωμα με το Παράλληλο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε να έχουν και αυτοί οι πληθυσμοί πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας» τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώντας ότι όλες οι διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις διατάσσονται γι’ αυτό το σκοπό υπό το συντονισμό του Υπουργείου Υγείας (εδώ και εδώ).
Όπως αναδείξαμε, ωστόσο, με ρεπορτάζ στο Virus (εδώ) η διάταξη των δυνάμεων για την παροχή ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, δεν έχει λάβει υπόψη επί του παρόντος την ανάγκη ενίσχυσης με επιπλέον χρηματοδότηση και προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, στο οποίο διακομίζονται τα βαριά και έκτακτα περιστατικά. Παράλληλα, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τις καταγγελίες των ΜΚΟ που δρουν στην Ειδομένη για τις αποβολές ή τις πρόωρες γέννες, αλλά και τις επισημάνσεις τους για δυνητικές ασθένειες στο γυναικείο πληθυσμό λόγω κάκιστων συνθηκών υγιεινής (εδώ).
Ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας πάντως, διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη εμφάνισης λοιμωδών νοσημάτων, με γνώμονα το επιδημιολογικό προφίλ και τη σύνθεση των πληθυσμών. «2 μονάδες υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται καθ’ οδόν για την Ειδομένη, προκειμένου να παράσχουν υπηρεσίες στους ανθρώπους που παραμένουν εκεί ελπίζοντας να περάσουν τα σύνορα, με τη συμμετοχή παιδιάτρων και γενικών γιατρών. Ο αριθμός των προσφύγων είναι μεγάλος αλλά μπορούμε να ανταποκριθούμε» κατέληξε ο Γ. Μπασκόζος, τονίζοντας ότι «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας δεν αποτελούν υγειονομική βόμβα, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία υπό την προϋπόθεση ότι θα τους παρασχεθούν οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και κάνουμε το παν για να τους παρασχεθούν».
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ