Ο Α. Μπεζας χαρακτήρισε τον τομέα Υγείας μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό του συστήματος
«Ο κλάδος της Υγείας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, καθώς συνεισφέρει περίπου 10% του ΑΕΠ, 6% μέσω της δημόσιας δαπάνης Υγείας και 4% μέσω των σχετικών ιδιωτικών δαπανών», ανέφερε ο κ. Μπέζας σημειώνοντας πως απασχολεί πάνω από 140.000 άτομα -ιατρούς, νοσηλευτές, οδοντιάτρους, φυσικοθεραπευτές και διοικητικούς υπαλλήλους- και άλλα 13.600 άτομα στον τομέα της βιομηχανίας του φαρμάκου.
Στην ομιλία του ο κ. Μπέζας έκανε λόγο για επιτάχυνση στις πληρωμές των ληξιπροθέσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, άποψη που αντέκρουσαν στη συνέχεια οι ομιλητές από τον κλάδο των διαγνωστικών κέντρων. Ωστόσο, ο Υφυρπουργός εκτίμησε ότι τα οριζόντια μέτρα, όπως το claw back (αυτόματη επιστροφή) και το rebate (κλιμακούμενη έκπτωση), είναι απαραίτητα για «τη δημιουργία ενός σταθερού και με διαφανείς κανόνες και αρχές συστήματος οικονομικής λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ».
Οι στρατηγικές προτεραιότητες του Υπουργείου κινούνται στις κατευθυντήριες γραμμές που χαράσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ιδιαίτερα σοβαρές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στη χώρα μας και διεθνώς. Έτσι, η στρατηγική της Αριστοτέλους βασίζεται σε τρεις πυλώνες, στη βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα του συστήματος Υγείας, η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της Υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Μπέζα, οι παρούσες συνθήκες απαιτούν ποιοτική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, μείωση της σπατάλης, βελτίωση της παραγωγικότητας, αλλά κυρίως καινοτόμες προσεγγίσεις στην οργάνωση του συστήματος Υγείας.
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στις αλλαγές στο χάρτη Υγείας, σε πρώτη φάση στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα, με λειτουργικές συνενώσεις Τμημάτων Νοσοκομείων, με αλλαγές σκοπού και χαρακτήρα Μονάδων, με την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και με την ανάπτυξη εναλλακτικών δομών Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας. Παράλληλα, έκανε λόγο και για τις μεταρρυθμίσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη διαμόρφωση ενός ενιαίου, δημόσιου συστήματος και την υπαγωγή όλων των δημόσιων δομών ΠΦΥ σε ένα φορέα, επενδύοντας ταυτόχρονα στη ανάδειξη του ΕΟΠΥΥ σε ισχυρή οικονομική και διοικητική οντότητα, «Δεν επιδιώκουμε να αποδυναμώσουμε τον ΕΟΠΠΥ, αλλά εντελώς αντίθετα να ενισχύουμε την οικονομική του αποτελεσματικότητα, να ολοκληρώσουμε την οργανωτική του αναδιάρθρωση και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του, για λογαριασμό των ασφαλισμένων του, αντιμετωπίζοντας την προκλητή ζήτηση και την υπερκοστολόγηση», σημείωσε ο κ. Μπέζας.