«Ανοικτή πληγή» για την ελληνική κοινωνία συνεχίζει να αποτελεί η μετανάστευση νέων Ελλήνων, υψηλής εξειδίκευσης.
Τόσο οι επαγγελματίες υγείας (γιατροί, βιολόγοι, νοσηλευτές κοκ), όσο και στελέχη επιχειρήσεων, οικονομολόγοι, καθώς και άλλα επαγγέλματα (μηχανικοί, ειδικοί πληροφορικής, κοκ) επιλέγουν τη φυγή από τη χώρα, με στόχο την εξεύρεσης καλύτερου επαγγελματικού περιβάλλοντος, μακριά από τις στρεβλώσεις της ελληνικής πραγματικότητας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τα τελευταία 6 χρόνια (έως τα τέλη του 2015), πάνω από 7.300 γιατροί της πρωτεύουσας είχαν εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Επιπρόσθετο προβληματισμό προκαλούν, όμως, τα αποτελέσματα της δεύτερης έρευνας της της ICAP Advisory για την ανάσχεση του φαινομένου μετανάστευσης ανθρώπινου κεφαλαίου (Brain Drain), που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 2nd Human Capital Summit.
Το 71% των ατόμων είναι έως 35 ετών χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις με υψηλή εξειδίκευση (κάτοχοι μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού σε ποσοστό 72%), ενώ από τα άτομα που συμμετείχαν και πέρσι στην έρευνα (το 40% και του φετινού δείγματος) μόλις 24 άτομα έχουν εν τω μεταξύ επιστρέψει στην Ελλάδα για εργασία.
Ειδικά στον ευρύτερο χώρο της Υγεία, από τους ερωτηθέντες ένας στους δέκα εργάζεται στον κλάδο της Έρευνας, ενώ 5% στις υπηρεσίες υγείας και 3% στο φαρμακευτικό τομέα.
Τι είναι, όμως, αυτό που διώχνει τους Έλληνες υψηλής εκπαίδευσης από τη χώρα;
Η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα, με ποσοστό 40%, ήρθε πρώτη, με την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα να ακολουθεί, με ποσοστό 37%.
Το top 3 συμπληρώνουν οι προοπτικές εξέλιξης στη χώρα του εξωτερικού, με ποσοστό 34%.
Το κλίμα και ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα (50%), αναδεικνύεται ως ο κύριος παράγοντας και φέτος, ικανός να τους οδηγήσει πίσω, όπως και η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης (41%) και ένα αντίστοιχο ή και καλύτερο αποδοχών σε σχέση με αυτό που απολαμβάνουν στο εξωτερικό (39%).
Πάντως, συγκριτικά με την 1η έρευνα, μεγάλος αριθμός ατόμων έφυγε κατά το τελευταίο έτος και ακόμη περισσότεροι δηλώνουν φέτος πως δεν βλέπουν πιθανή επιστροφή τους στην Ελλάδα (35% έναντι του 30% του 2015).
Οι Έλληνες στο εξωτερικό
Σαφώς βελτιωμένες αποδοχές εμφανίζουν όσοι επέλεξαν να εργαστούν στο εξωτερικό και μάλιστα το προφίλ τους αποδεικνύεται βελτιωμένο, σε σχέση με πέρσι (35% έναντι του 30% του 2015).
Συνεπώς, και οι μισθολογικές τους απαιτήσεις για την επιστροφή τους στη χώρα παρατηρούνται φέτος λίγο μεγαλύτερες.
«Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με τα περσινά, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν τους νέους στο εξωτερικό παρέμειναν ακριβώς οι ίδιοι, με ίδια σειρά κατάταξης, όπως επίσης ίδιοι παρέμειναν και οι παράγοντες που θα οδηγούσαν τα άτομα πίσω στην πατρίδα μας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την αδυναμία αντιμετώπισης του φαινομένου που μαστίζει τη χώρα μας αλλά και την ύπαρξη μηδενικής βελτίωσης. Ακόμα πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι ενισχύθηκε το ποσοστό των ατόμων που ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους και δε βλέπουν πιθανή την επιστροφή τους στη χώρα μας», δήλωσε ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ICAP.
«Όλα αυτά, βέβαια, είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε ως κοινωνία και της αδυναμίας αντιμετώπισης αυτής. Το κράτος, όχι μόνο δεν βοηθάει την κατάσταση αλλά αντιθέτως επιβάλλει πρόσθετα φορολογικά μέτρα, τα οποία επιβαρύνουν και επιδεινώνουν το πρόβλημα. Έτσι, όλο και περισσότερα στελέχη, ταλέντα και ώριμοι επαγγελματίες σκέφτονται να φύγουν αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ