Κάθε χρόνο, στις 30 Μαΐου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, η οποία έχει θεσπιστεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση MSIF (Multiple Sclerosis International Federation) με σκοπό τα μέλη της σε όλο τον κόσμο να πραγματοποιούν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο.
Η ΠΣ είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί φλεγμονή και στη συνέχεια εκφύλιση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), από την οποία νοσούν περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς. Στην Ελλάδα οι πάσχοντες υπολογίζονται σε 12.000-14.000. Η νόσος εμφανίζεται συνήθως σε νεαρούς ενήλικες στην ηλικία 20-40 ετών, με τις γυναίκες να την εμφανίζουν σε ποσοστό 2,5-3 φορές συχνότερα από τους άντρες.
Το φετινό θέμα της εκστρατείας της MSIF με τίτλο #bringingiuscloser καταδεικνύει τη σύνδεση των ατόμων με ΣΚΠ με όσους συμμετέχουν στην έρευνα των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων των επιστημόνων, των φοιτητών, των νοσοκόμων, των εθελοντών, των εθελοντών και άλλων. “Είναι μια ευκαιρία να συναντηθούμε για να γιορτάσουμε όσα έχουμε επιτύχει στην έρευνα των κρατών μελών μέχρι στιγμής και να μοιραστούμε τις ελπίδες μας για το μέλλον” αναφέρει στο μήνυμά της η MSIF.
Την ιδιαίτερη αυτή μέρα τιμά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά πλάκας (ΠΟΑΜΣΚΠ), ενώνοντας τη φωνή της με τους περίπου 100 οργανισμούς για την ΠΣ παγκοσμίως που προωθούν την έρευνα, προσπαθούν να αλλάξουν τις πολιτικές υγείας, να βελτιώσουν την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες και να καλυτερεύσουν την ποιότητα ζωής των ΑμΣΚΠ.
«Η έρευνα δίνει σε εμάς τους πάσχοντες από χρόνια και σοβαρά νοσήματα ελπίδα για το μέλλον. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, η ζωή συνεχίζεται. Κι επιβάλλεται να συνεχιστεί όντας εμείς κυρίαρχοι της πάθησής μας, έχοντας στο πλευρό μας τους οικείους μας, τους ερευνητές, τους λειτουργούς Υγείας, τους Φορείς Πολιτικής Υγείας» δηλώνει η πρόεδρος της ΠΟΑΜΣΚΠ, Βασιλική Μαράκα.
Το ακριβές αίτιο της ΠΣ παραμένει ακόμη άγνωστο, με αποτέλεσμα οι υπάρχουσες θεραπείες να είναι συμπτωματικές.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ και διευθυντής Β΄ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Νικόλαος Χ. Γρηγοριάδης, «προϊόντα των αδιάκοπων ερευνητικών προσπαθειών παγκοσμίως είναι η βαθύτερη γνώση για την παθογένεια και την κλινική συμπεριφορά της νόσου και η αναγνώριση θεραπευτικών στόχων που επιτρέπει τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο της ενεργότητας της νόσου και της εξέλιξης της αναπηρίας, με αποτέλεσμα την αλλαγή της φυσικής εξέλιξης της νόσου και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πάσχοντες».
Επισημαίνεται πως η Ελλάδα εμφανίζει ισχυρή παρουσία, αναγνωρισμένη από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, στους τομείς τόσο της πειραματικής όσο και της κλινικής έρευνας για την ΠΣ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ