Άνθρωποι που στην παιδική ηλικία έπεσαν θύμα bulling από αδελφό ή έκαναν bulling σε αδελφό τους έχουν έως και 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχωσικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια στην πρώιμη ενηλικίωση!
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Warwick διαπίστωσαν ότι όσο συχνότερα τα παιδιά εμπλέκονται σε εκφοβιστική συμπεριφορά με τα αδέλφια τους – είτε ως θύτης, είτε ως θύμα ή και τα δύο – τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν μια ψυχωσική διαταραχή.
Είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τη σχέση μεταξύ του αδελφικού εκφοβισμού και της ανάπτυξης ψυχωσικών διαταραχών, σύμφωνα με τον επικεφαλής, καθηγητή Dieter Wolke από το Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Warwick (https://goo.gl/Bmu2xW).
Στη μελέτη πήραν μέρος 3.600 παιδιά, από τη λεγόμενη Avon Longitudinal Study of Parents and Children. Τα παιδιά συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με τον εκφοβισμό των αδελφών σε ηλικία 12 ετών και στη συνέχεια όταν ήταν 18 ετών έκαναν μια τυποποιημένη κλινική εξέταση αξιολόγησης των ψυχωσικών συμπτωμάτων.
Από τους έφηβους, 664 ήταν θύματα αδελφικού εκφοβισμού, 486 παιδιά έκαναν εκφοβισμό στα αδέλφια τους και 771 παιδιά ήταν και τα δύο (ήταν θύματα κάποιου αδελφού και έκαναν εκφοβισμό σε άλλο αδελφό), σε ηλικία 12 ετών. Τελικά, 55 από τα 3.600 παιδιά είχαν αναπτύξει μια ψυχωτική διαταραχή από την ηλικία των 18 ετών.
Ειδικότερα, τα παιδιά που εμπλέκονται σε αδελφικό εκφοβισμό αρκετές φορές την εβδομάδα ή το μήνα, είναι 2-3 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν μια ψυχωτική διαταραχή, σε σύγκριση με άλλα παιδιά. Μάλιστα, τα παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο είναι εκείνα, που δέχθηκαν αλλά και έκαναν bulling μέσα στο σπίτι.
Ακόμη, χειρότερα είναι τα πράγματα με παιδιά που έχουν πέσει θύματα τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο από συμμαθητές τους: Στην περίπτωση αυτή είναι 4 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ψυχωσικές διαταραχές από εκείνους, που δεν έχουν εμπλακεί με τον εκφοβισμό.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι γονείς και οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να γνωρίζουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της ψυχικής υγείας που μπορεί να έχει ο αδελφικός εκφοβισμός και ότι πρέπει να αναπτυχθούν παρεμβάσεις, προκειμένου να μειωθεί ήακόμη και να αποφευχθεί αυτή η μορφή επιθετικότητας στις οικογένειες.
Οι ψυχωσικές διαταραχές – όπως η σχιζοφρένεια ή η διπολική διαταραχή – προκαλούν μη φυσιολογικές σκέψεις και αντιλήψεις και συχνά ψευδαισθήσεις ή αυταπάτες. Οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν συχνά σοβαρές δυσχέρειες και αλλαγές στη συμπεριφορά και τη διάθεση με πολύ αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας και προβλημάτων υγείας.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ