Νέα “ήθη και έθιμα” για τους διορισμούς γιατρών και οδοντιάτρων στα δημόσια νοσοκομεία καθιερώνει η Αριστοτέλους, που εισάγει την έννοια της καταλληλότητας των υποψηφίων βάση και της προσωπικότητάς τους.
Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, η οποία περιγράφεται αναλυτικά σε Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (επισυνάπτεται), η επιλογή θα γίνεται σε δύο φάσεις:
Αρχικά θα εξετάζεται η προϋπηρεσία, η επιστημονικότητα και το εκπαιδευτικό έργο του υποψηφίου (εφόσον διαθέτει τα τυπικά προσόντα), διαμορφώνοντας έναν πίνακα μοριοδότησης. Οι πέντε (5) υποψήφιοι με την υψηλότερη μοριοδότηση θα υποβάλλονται στη συνέχεια σε διπλή συνέντευξη, απ’ όπου θα γίνεται πρακτικά το ξεσκαρτάρισμα.
Στο στάδιο αυτό, ο υποψήφιος κρίνεται πρώτα για την εργασιακή του εμπειρία και τις διοικητικές του ικανότητες (για υποψηφίους διευθυντές) και στη συνέχεια για την προσωπικότητά του συνολικά, όπως αυτή προσδιορίζεται από επτά (7) κριτήρια. Ένα από αυτά, για παράδειγμα, είναι η “ικανότητα αντίληψης του γενικότερου περιβάλλοντος που διαμορφώνει το πλαίσιο της στρατηγικής για το δημόσιο σύστημα υγείας”.
Τα μόρια που λαμβάνει ο κάθε υποψήφιος στη συνέντευξη θα προστίθενται στους αρχικούς πίνακες κατάταξης κι έτσι θα προκύπτει η τελική βαθμολογία, σύμφωνα με την οποία θα γίνεται η επιλογή για κάθε θέση.
Αξίζει να σημειωθεί πως η βαρύτητα της συνέντευξης στο σύνολο της βαθμολογίας, είναι 16,5% για τις θέσεις επιμελητών και 20% για τις θέσεις διευθυντών.
KRITIRIA-GIATRON-ESY
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ