Eρευνητές ανέλυσαν μακροπρόθεσμα δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης από ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση και διαπίστωσαν ότι η χειρουργική επέμβαση συνδέεται με χαμηλότερη επίπτωση καρκίνου και θνησιμότητα από καρκίνο. Η εν λόγω επέμβαση είχε ιδιαίτερα ισχυρή επίδραση στους καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία μεταξύ των γυναικών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτιμάται πως περίπου το 21% των θανάτων στις ΗΠΑ το 2019 σχετίζονταν με καρκίνο. Δεκατρείς τύποι καρκίνου συνδέονται με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του μαστού.
Χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου και καρκίνου διαπιστώθηκε με τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity. Σε δηλώσεις του στο Medical News Today ο Dr. Ted Adams, Ph.D., επίκουρος καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, συγγραφέα της μελέτης, εξήγηε ότι μπορεί να παίζει ρόλο ένας ορμονικός μηχανισμός, καθώς η βαριατρική χειρουργική επέμβαση είχε ιδιαίτερα ισχυρή επίδραση στους καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία μεταξύ των γυναικών. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης από 21.837 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση μεταξύ 1982 και 2018, μαζί με δεδομένα από 21.837 άτομα ελέγχου που δεν είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, τα οποία ήταν συμβατά ως προς την ηλικία, το φύλο και τον ΔΜΣ:
Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για διάστημα από 2,8 έως 13,5 έτη και περίπου το 79% των ασθενών ήταν γυναίκες. Και οι δύο ομάδες είχαν μέσο ΔΜΣ περίπου 46 στην αρχή της μελέτης. Ένας ΔΜΣ 30 ή περισσότερο θεωρείται ότι βρίσκεται στην περιοχή της παχυσαρκίας.
Από τα πορίσματα προέκυψε πως οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οποιονδήποτε καρκίνο σε σύγκριση με τη μη χειρουργική ομάδα σύγκρισης. Επίσης είχαν 43% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο σε σχέση με εκείνους που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση.
Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο σχετιζόμενο με την παχυσαρκία, όπως είναι καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών, της μήτρας και του παχέος εντέρου. Επιπλέον, είχαν 47% μειωμένη θνησιμότητα για κάθε είδους καρκίνο σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Αυτό περιελάμβανε 55% μειωμένη θνησιμότητα για καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία και 38% μειωμένη θνησιμότητα για μη σχετιζόμενους με την παχυσαρκία. Στους άνδρες δεν συνδέθηκε με μειωμένη συνολική θνησιμότητα από καρκίνο ή θνησιμότητα από καρκίνο που σχετίζεται με την παχυσαρκία, αλλά συνδέθηκεμε 51% χαμηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο με μη σχετιζόμενους με την παχυσαρκία καρκίνους. Οι ερευνητές έγραψαν ότι τα ειδικά για το φύλο ευρήματα συνάδουν με προηγούμενες έρευνες.
Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η θνησιμότητα από καρκίνο ήταν σημαντικά χαμηλότερη μετά από χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης από ό,τι μετά από γαστρική περίδεση ή γαστρεκτομή με μανίκι. Σημείωσαν ότι το μέγεθος του δείγματος για την αλλαγή δωδεκαδακτύλου ήταν μικρό και ότι έτσι δεν ήταν δυνατόν να συγκριθεί με τη χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ