Τεράστια κενά στην ανακουφιστική φροντίδα στη χώρα μας ανέδειξε σχετική μελέτη σκοπιμότητας, που έγινε για πρώτη φορά και παρουσιάστηκε σήμερα παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.
Είναι ενδεικτικό ότι, οι ανάγκες της χώρας ανέρχονται σε περίπου 15.000 ασθενείς την ημέρα, ενώ σήμερα οι υπάρχουσες δομές παρέχουν φροντίδα σε περίπου 600 ασθενείς το χρόνο!
Συνολικά, σε ετήσια βάση υπολογίστηκε ότι 120-135.000 ασθενείςχρειάζονται υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας. Το 37%αυτών είναι ασθενείς με καρκίνο, ενώ οι υπόλοιποι πάσχουν από διάφορες σοβαρές ασθένειες, όπως καρδιολογικά προβλήματα, , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σκλήρυνση κλπ.
«Το χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες και τις δυνατότητες παροχής υπηρεσιών είναι πολύ μεγάλο», παραδέχθηκε ο κ. Ξανθός. «Σήμερα, γίνεται το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την κάλυψη των αναγκών. Το δεύτερο βήμα είναι το εθνικό σχέδιο δράσης, που θα κατατεθεί μέχρι τον Οκτώβριο και στη συνέχεια ακολουθεί η υλοποίησή του».
Η μελέτη σκοπιμότητας υλοποιήθηκε χάρη στην οικονομική στήριξη του προγράμματος έχει αναλάβει το κοινωφελές ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Συντάχθηκε από ειδική επιτροπή, στην οποία μετείχαν ειδικοί, που ασχολούνται με την ανακουφιστική φροντίδα, καθώς και μέλη συλλόγων ασθενών και κοινωφελών φορέων, που παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες.
Ανάμεσά τους και ο διακεκριμένος Δρ. Stephen R Connor, εκτελεστικός διευθυντής του Worldwide Hospice Palliative Care Allianceτης Βρετανίας. Ο κ. Connor δήλωσε «πως θα χρειαστούν δεκαετίες για να καλύψει η Ελλάδα το χαμένο έδαφος στον τομέα αυτό. Όμως, είναι σημαντικό πως προχωρεί τεκμηριωμένα, καταγράφοντας τις ανάγκες».
Όπως τόνισε, η υλοποίηση των αλλαγών δεν είναι τόσο θέμα χρημάτων. «Ήδη, οι ασθενείς που έχουν ανάγκη ανακουφιστικής φροντίδας είναι μέσα στο σύστημα υγείας, νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία, ενώ ουσιαστικά θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής με κατ’ οίκον φροντίδα. Γι’ αυτό, χρειάζεται εκπαίδευση χιλιάδων επαγγελματιών υγείας και αλλαγή της χρήσης πολλών υπαρχόντων δομών».
Παράλληλα, απαιτούνται άμεσα ορισμένες νομοθετικές αλλαγές, ώστε να γίνει πιο εύκολη η συνταγογράφηση αναλγητικών και οπιούχων φαρμάκων από διάφορες ιατρικές ειδικότητες. Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι οι πρόσφατες αλλαγές ήταν εσφαλμένες και υποσχέθηκε ότι θα διορθωθούν άμεσα.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ