Ανεπίλυτο παραμένει το πρόβλημα με τα ασυνόδευτα παιδιά που «φιλοξενούνται» επί μακρόν στα παιδιατρικά νοσοκομεία, καθώς η συμφωνία για τη λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας με την σύμπραξη των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, έως τα τέλη Ιουνίου, παραμένει ακόμα στα χαρτιά.
Μετά από την κραυγή αγωνίας των γιατρών ένας μικρός αριθμός παιδιών μεταφέρθηκε τον περασμένο Απρίλιο, ενώ κάποια άλλα παραμένουν ακόμη στο νοσοκομείο.
Το πρόβλημα όμως χρονίζει καθώς οριστική λύση δεν έχει δοθεί για την άμεση μεταφορά των παιδιών που έρχονται προς εξέταση στα νοσοκομεία αλλά δεν καταλήγουν σε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον, με κατάλληλες υποδομές για την εκπαίδευση τους.
Τα παιδιά αυτά εισέρχονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα με εισαγγελική εντολή προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις, αλλά πολλές φορές παραμένουν για διάστημα άνω το έξι μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση ήταν τεταμένη αφού είχαν σημειωθεί περιστατικά βίας τόσο μεταξύ των ασυνόδευτων παιδιών όσο και σε βάρος μικρού ασθενή. Επιθετική συμπεριφορά είχε καταγραφεί και σε βάρος του νοσοκομειακού προσωπικού.
Απελπισμένοι οι γιατροί κινητοποιήθηκαν με επιστολές προς το υπουργείο και την διοίκηση, ενώ προσχώρησαν ακόμη και σε στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας καθώς δεν ήθελαν να είναι συνένοχοι στη ομηρία των ασυνόδευτων ανήλικων.
Όπως εξήγησε στο Virus ο κ. Σωτήρης Σεμερτζιάν, εκ της Επιτροπής Ειδικευόμενων Ιατρών Α Πανεπιστημιακής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ήπια καθώς διαμένουν στο νοσοκομείο λιγότερα ασυνόδευτα παιδιά.
Αλλά πρόκειται για κάτι προσωρινό, καθώς παραμένει άγνωστο εάν το νοσοκομείο θα κληθεί την επόμενη εβδομάδα ή σε άμεσο διάστημα να παίξει ξανά το ρόλο ξενώνα ή άλλης δομής για τα άτυχα αυτά παιδιά.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ τον περασμένο Απρίλιο, κάνοντας λόγο για στάχτη στα μάτια, αναφέρει ότι από τα εγκαταλελειμμένα παιδιά στο Αγία Σοφία αποφάσισαν επτά να μεταφερθούν σε Μονάδες του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας Αττικής.
Λόγω της έκρυθμης κατάστασης και των εντόνων διαμαρτυριών από την πλευρά των ιατρών, κάποια παιδιά όντως προωθήθηκαν σε δομές συνήθως ιδιωτικού δικαίου, όπως επιβεβαιώνει ο κ.Σεμερτζιάν.
Ωστόσο, με πρόχειρους υπολογισμούς, ο κ.Σεμερτζιάν εκτιμά ότι στην δική του κλινική βρίσκονται ακόμη από 20 έως 25 παιδιά, ηλικίας από μερικών μηνών έως και 16 ετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, μέχρι τον Απρίλιο του 2019 τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αττικής είχαν μετατραπεί σε σπίτια για 76 παιδιά ηλικίας από μηνών έως 16 ετών, και συγκεκριμένα 41 στο Παίδων Αγία Σοφία, 20 στο Παίδων Πεντέλης 20, καθώς και 15 στο Αγλαΐα Κυριακού.
Νεφελώδης παραμένει η κατάσταση καθώς δεν υπάρχει καμία ενημέρωση προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των παιδιατρικών νοσοκομείων για το τι μέλει γενέσθαι με τα υπόλοιπα ασυνόδευτα παιδιά.
Παρά την ανακοίνωση του υπουργείου της 17ης Απριλίου για τη δημιουργία Ξενώνων Εφήβων μέχρι τα τέλη Ιουνίου, έναν για αγόρια και έναν για κορίτσια, οι οποίοι θα λειτουργούσαν με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας, σε κτήριο που θα παραχωρούσε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ύστερα από σχετική Προγραμματική Σύμβαση, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η λειτουργία τους από το υπουργείο.
Τα παιδιά εξακολουθούν να μεγαλώνουν στις νοσοκομειακές αίθουσες και οι μόνες προσλαμβάνουσες τους να είναι εικόνες ασθενών, με μοναδική απασχόληση από εθελοντές που επαρκούν προς το παρόν, όπως τονίζει ο κ.Σεμερτζιάν, μέχρι να «παρκάρουν» νέο κύμα ασυνόδευτων παιδιών σε νοσηλευτικά ιδρύματα.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ