Σαν το «φτωχό συγγενή» του συστήματος περίθαλψης φέρεται πως αντιμετώπιζε τον ΟΚΑΝΑ η Αριστοτέλους. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, μονάδες λειτουργούν χωρίς γιατρούς, σκευάσματα υποκατάστασης είναι σε έλλειψη, εξετάσεις δεν γίνονται. Σε αύτη την κατάσταση η Διοίκηση διοργανώνει εγκαίνια για τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης σε ακατάλληλο χώρο, χωρίς προσωπικό…
Στη μοίρα του άφησε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τον Οργανισμό Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος των Εργαζομένων, κατηγορώντας τον Ανδρέα Ξανθό για αντιδημοκρατική συμπεριφορά. «Επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια αρνήθηκε -επιδεικτικά και επίμονα- να συναντήσει το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ», αναφέρουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου τα μέλη του Συλλόγου, υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού, κυρίως γιατί τα τελευταία χρόνια δεν έγιναν μόνιμες προσλήψεις. 40 γιατροί που απασχολούνται στον ΟΚΑΝΑ είναι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Οι αριθμοί, όμως, δεν επαρκούν. 8 μονάδες του ΟΚΑΝΑ λειτουργούν χωρίς γιατρό, ενώ οι υπόλοιπες αναγκάζονται να «μοιράζονται» διαθέσιμους επιστήμονες. Αυτοί οι «πλανόδιοι» γιατροί μετακινούνται πότε στη μία και πότε στην άλλη μονάδα…
«Υπάρχουν μονάδες που έχουν να δουν γιατρό ακόμη και 3 μήνες και μιλάμε για δομές που χορηγούν ναρκωτική ουσία και η παρουσία του γιατρού είναι απαραίτητη», ανέφεραν μέλη του Συλλόγου. Ακόμα και στο ΕΛΠΙΣ η μονάδα λειτουργεί χωρίς γιατρό. Οι ελλείψεις δεν εντοπίζονται μόνο στους γιατρούς, αφού τα τελευταία χρόνια υπήρξαν 65 μετακινήσεις μόνιμου προσωπικού, σε σύνολο 600 εργαζομένων.
Προβλήματα όμως έχουν δημιουργηθεί και στην επάρκεια των προγραμμάτων σε υποκατάστατα. Ειδικότερα, τους τελευταίους δύο μήνες υπάρχει έλλειψη του υποκατάστατου suboxone. Πρόκειται για το σκεύασμα το οποίο παρέχεται για χορήγηση στο σπίτι (για περίοδο έως και 15 ημερών). Σύμφωνα με τη Διοίκηση η έλλειψη είναι αποτέλεσμα του Brexit (η παρασκευάστρια φαρμακευτική είναι βρετανική), λόγω του οποίου χρειάστηκε ακόμη και η μεταφορά του εργοστασίου στη Γαλλία.
Βέβαια, το πρόβλημα δεν περιορίζεται εκεί. Η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, είχε παραγγείλει μεγαλύτερες ποσότητες από τη συσκευασία των 16 mg, η οποία όμως δεν εξυπηρετεί τους θεραπευόμενους. Αποτέλεσμα ήταν τα σκευάσματα να μείνουν αδιάθετα και να λήξουν…
Την ίδια ώρα, καταγράφονται ελλείψεις εμβολίων, καταργούνται οι ποσοτικοί προσδιορισμοί στις απαραίτητες τακτικές ουροληψίες, υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων για τις μονάδες της Αθήνας, ενώ εκκρεμούν οι απαντήσεις των δειγμάτων που ελήφθησαν το Νοέμβριο του 2018. «Υπάρχουν θεραπευόμενοι που δεν γνωρίζουμε αν έχουν ηπατίτιδα ή HIV, προκειμένου να τους βοηθήσουμε», σημειώνουν.
Σύμφωνα με το Σύλλογο Εργαζομένων, η Διοίκηση θέλει να κάνει τα επίσημα εγκαίνια του πρώτου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης στην Καποδιστρίου, στο χώρο που στεγάζεται η Μονάδα του ΟΚΑΝΑ, γνωστή ως «Στέκι», στις 26 Ιουνίου.
Μόνο που ο Χώρος πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και το απαιτούμενο προσωπικό. «Τα εγκαίνια στόχο έχουν να κόψει ο Υπουργός την κορδέλα», καταγγέλλουν.
Όπως εξηγούν, αντί από το 2015 η διοίκηση να φτιάξει το θεσμικό πλαίσιο για να λειτουργήσουν οι ΧΕΧ, επί 4 χρόνια δεν έκανε τίποτα. «Φτάνουμε τώρα 10 ημέρες πριν τις εκλογές για να κάνουν τα εγκαίνια», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Άγγελος Αγγελίδης.
Μόνο που η έναρξη λειτουργίας του ΧΕΧ αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην ήδη ταλαιπωρημένη μονάδα της Καποδιστρίου, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα υποδομών. Το Κέντρο Ημέρας έχει κριθεί ακατάλληλο προς χρήση κατά το 1/3, με απόφαση της πολεοδομίας . Όπως αναφέρουν εργαζόμενοι σε αυτό, νερά μπαίνουν στο χώρο όταν βρέχει, ενώ πέφτουν σοβάδες και πρόσφατα είχε φύγει και τμήμα της ψευδοροφής.
«Σε μια νύχτα, επειδή βγήκε η ΥΑ, μπήκε μια γυψοσανίδα στο χώρο με την αναγραφή «ΧΕΧ», προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα», αναφέρει εργαζόμενη στη μονάδα. Μόνο που στο Κέντρο Ημέρας εργάζονται ελάχιστα άτομα, μόλις 7 (4 εκ των οποίων είναι με σύμβαση του ΟΑΕΔ), και είναι άγνωστο με τι προσωπικό θα λειτουργήσουν και οι δύο δομές, με αρκετά διαφορετικές απαιτήσεις.
Ο ΧΕΧ θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον ένα νοσηλευτή, ένα κοινωνικό λειτουργό, ψυχίατρο ή ψυχολόγο , αναισθησιολόγο ή γενικό ιατρό ή γιατρό ανευ ειδικότητας. Αυτοί οι άνθρωποι δεν φαίνεται να έχουν βρεθεί… Επιπλέον, τίθενται και άλλα θεσμικά ζητήματα, όπως η απαγόρευση κατοχής και εμφάνισης ουσιών στο πλαίσιο λειτουργίας του «Στεκιού», το οποίο όμως θα φιλοξενεί ένα χώρο ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών…
Καμία συζήτηση δεν γίνεται για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος η Διοίκηση προχωράει ακόμη και σε διώξεις ή απειλές διώξεων εργαζομένων που εκφράζουν επισήμως τις αντιρρήσεις τους για την κατάσταση στις μονάδες. Την εικόνα διαμορφώνει και η παράνομη παράταση της θητείας του Διοικητή του ΟΚΑΝΑ, όπως έγραψε το Virus.
Αξίζει, βέβαια να αναφέρουμε πως δικαιώθηκε πρωτόδικα ο προηγούμενος Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού. Αυτό σημαίνει πως αν η υπόθεση τελεσιδικήσει υπέρ του ο ΟΚΑΝΑ θα πρέπει να του καταβάλει μισθούς 3 ετών, ποσό που ανέρχεται σε 150 χιλιάδες ευρώ.
Παράλληλα, ο Σύλλογος καταγγέλλει τη Διοίκηση πως μεθοδεύει την σταδιακή παραχώρηση υπηρεσιών του Οργανισμού σε ιδιώτες, αρχίζοντας με την παραχώρηση του οικονομικού ελέγχου σε ιδιωτική εταιρεία λογιστών. «Ήδη έγινε σε 3 κέντρα πρόληψης με κόστος 20 χιλιάδων ευρώ, όταν ο φορέας έχει ειδική υπηρεσία», καταγγέλλει ο κ. Αγγελίδης. Ωστόσο, προειδοποιούν πως πιθανόν αυτές οι δαπάνες να κριθούν παράνομες από τον Επίτροπο, όπως έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων φορέων, κυρίως λόγω της ύπαρξης δομημένης σχετικής υπηρεσίας.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ