Το σκόπελο του ελλιπούς εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού προσπαθεί να ξεπεράσει η πολιτεία. Κινούμενο σε δύο διαφορετικά επίπεδα το ΚΕΕΛΠΝΟ αφενός, εξασφάλισε, με τη βοήθεια των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, έναν ικανό αριθμό εμβολίων και αφετέρου, προωθεί μεθόδους να κάμψει τις αντιρρήσεις των επαγγελματιών υγείας.
Πέρσι, ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών γρίπης εκτινάχθηκε στα 435, από 248 την περίοδο 2014-2015 και 338 την περίοδο 2013-2014. Οι θάνατοι την περίοδο 2015-2016 ανήλθαν σε 197, με τη μέση ηλικία των κρουσμάτων που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, με το στέλεχος Α H1N1, να υπολογίζεται στα 54,2 έτη. Την προηγούμενη περίοδο, η αντίστοιχη ηλικία ανήλθε στα 61,9 έτη.
Όπως αναφέρθηκε σε επιστημονική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας εμβολιάστηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθ. Δημόπουλος και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θ. Ρόζενμπέργκ, το ζητούμενο είναι να καταπολεμηθούν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας.
Όπως τόνισε, η Μ. Καντζανού, Επικ. Καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής, ο εμβολιασμός αποτελεί την πρώτη και ισχυρότερη γραμμή άμυνας έναντι της γρίπης.
Φέτος το εμβόλιο είναι τριδύναμο (δύο υποτύπους Α και ένα Β) και θα εισαχθούν περίπου 1.700.00 εμβόλια.
Η αποτελεσματικότητα τους κυμαίνεται περίπου στο 60% και εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία του λήπτη, η ανοσολογική επάρκεια του, το ιστορικό προηγούμενων επεισοδίων γρίπης κοκ.
Η ιδανική περίοδος εμβολιασμού είναι έως τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά μπορεί να χορηγείται για όσο διάστημα ο ιός της γρίπης κυκλοφορεί στην κοινότητα. Ο λήπτης αναπτύσσει αντισώματα ενός δύο εβδομάδων, οπότε αν εκτεθεί σε γρίπη μπορεί να λάβει προληπτικά και αντιική φαρμακευτική αγωγή.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή, με ελάχιστες παρενέργειες, ενώ το εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται σε πολύ ειδικές περιπτώσεις πολιτών. Μεταξύ αυτών, όσοι έχουν σοβαρή αλλεργία στο αυγό, οξεία νόσο, ιστορικό αναφυλακτικής αντίδρασης σε προηγούμενο εμβολιασμός ή ιστορικό σύνδρομο Gullain-Barre.
Στη γραμμή αντιμετώπισης της γρίπης περιλαμβάνεται φυσικά η αντιικη αγωγή, αλλά και μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως το πλύσιμο χεριών, η παραμονή στο σπίτι έως την υποχώρηση των συμπτωμάτων και ο καθαρισμός επιφανειών, όπου ο ιός μένει ζωντανός για πάνω από 8 ώρες. Μάλιστα, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών (αρκεί και σαπούνι με νερό) δρα επικουρικά στον εμβολιασμό.
Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, αυτά μπορούν να χορηγηθούν σε ηλικίες άνω των 6 ετών, ενώ ειδικά, για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, τα άτομα άνω των 60 ετών και τους επαγγελματίες υγείας, ο ετήσιος εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος.
Ασφαλής είναι ο εμβολιασμός και των εγκύων, καθώς προφυλάσσει από τον πρόωρο τοκετό και προστατεύει το έμβρυο προγεννητικά και τους πρώτους 6μηνες της ζωής τους. Μάλιστα, παρατηρείται διπλασιασμός των ποσοστών εμβολιασμού στις εγκύους, αν και η χώρα μας παραμένει πολύ χαμηλά στην εμβολιαστική κάλυψη και αυτού του πληθυσμού, με το ποσοστό να μην ξεπερνά το 10%. Αντίστοιχο είναι ποσοστό και στους νευρολογικούς ασθενείς.
20% με 40% είναι τα ποσοστά εμβολιασμού στις ομάδες υψηλού κινδύνου, πολύ χαμηλότερα από το στο στόχο του 75% και πάνω, ενώ εμβολιαστική εκστρατεία πραγματοποιείται στους προσφυγικούς πληθυσμούς.
Ανυπεράσπιστα τα νοσοκομεία
Ιδιαίτερα χαμηλά, είναι βέβαια, τα ποσοστά εμβολιασμού στα νοσοκομεία, ενώ καλύτερα τα πηγαίνουν οι επαγγελματίες υγείας στα Κέντρα Υγείας.
Σύμφωνα με τον Ε. Θηραίο, Γενικό Γραμματέα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, τα ποσοστά εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία δεν ξεπερνά το 10,9%, ενώ στα κέντρα υγείας είναι στο 24,3%.
Μάλιστα, από τα 131 νοσοκομεία μόνο 7 είχαν ποσοστό εμβολιασμού άνω του 50% (6 νοσοκομεία 50%-74% και 1 άνω του 75%). Βέβαια, σε 99 νοσοκομεία το ποσοστό κάλυψης δεν ξεπέρασε το 24%. Τα παιδιατρικά, αλλά και τα μικρότερα νοσοκομεία παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα, όπως επίσης μεγαλύτερη συμμόρφωση παρουσιάζουν οι επαγγελματίες υγείας στη βόρεια από τη νότιο Ελλάδα.
Ποσοστά για τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς δεν υπάρχουν.
Οι αρμόδιοι φορείς αποφάσισαν να σχεδιάσουν μια στρατηγική αντιστροφής του κλίματος.
Η στρατηγική
Έτσι, συμφωνήθηκε πως είναι καλύτερο ο εμβολιασμός να γίνεται στο χώρο της εργασίας, δηλαδή το νοσοκομείο και το ΚΥ, παρά κατ’οίκον, με στόχο την έγκυρη και φθηνή πρόσβαση.
Μάλιστα, τα μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, που αρνούνται να εμβολιαστούν, θα πρέπει να δηλώνουν τους λόγους για τους οποίους δεν επιθυμούν το εμβόλιο.
«Στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού διαπιστώθηκε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, βάσει της νομοθεσίας, είναι αδύνατος», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Έτσι, οι φορείς προσανατολίζονται στη λύση της δήλωσης άρνησης.
«Όποιος δεν θα εμβολιάζεται θα αλλάζει θέση, ειδικά αν τα καθήκοντα του είναι σε ευαίσθητο χώρο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό θα απέχει συνολικά», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Ρόζενμπεργ το θέμα της συμμόρφωσης για τον εμβολιασμό τέθηκε και στη διαδικασία πρόσληψης των διοικητών στα νοσοκομεία, ως βασικό κριτήριο.
Επιπλέον, προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο στη διαδικασία χορήγησης του εμβολίου, που έως τώρα απαιτούσε τη συνταγογράφηση του, το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ βρήκε εναλλακτική λύση για μαζική συνταγογράφηση.
Όπως ανέφερε ο κ. Ρόζενμπεργκ ζητήθηκε από τις δύο βασικότερες φαρμακευτικές εταιρίες που παράγουν εμβόλια κατά τις γρίπης να χορηγήσουν τις απαραίτητες ποσότητες δωρεάν.
Τουλάχιστον δύο εξ αυτών συμφώνησαν και έτσι 17.000 με 18.000 δόσεις θα είναι διαθέσιμες για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τον κ. Θηραίο ετοιμάζεται ηλεκτρονικό βιβλιάριο παιδιών και ενηλίκων, που θα καταγράφει και τον εμβολιασμό, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ προωθεί και μια απλή καρτέλα αναγραφής για το αντιγριπικό εμβόλιο.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ