Χαμηλότερο των προσδοκιών υπήρξε το ενδιαφέρον των γιατρών στην προκήρυξη προσλήψεων στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ), η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την οποία έληξε την Παρασκευή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 25 ΤοΜΥ που θα λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη, οι αιτήσεις που έγιναν αρκούν για να στελεχωθούν μόλις 15 με 20. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό οι μονάδες αυτές θα μπορούν να δεχθούν ασθενείς τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο. Μάλιστα, ο ίδιος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακατανομής του ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στην επαρχία και στα νησιά, όπου υπάρχει δυσκολία προσέλκυσης γιατρών ακόμη κι όταν οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι μόνιμες.
«Το σημαντικό είναι ότι με την προετοιμασία που έχουμε κάνει και με τη διαθεσιμότητα που έχει εκδηλωθεί από την πλευρά των γιατρών, θα κάνουμε ένα πρώτο στέρεο βήμα ανάπτυξης των νέων δομών» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ ο Υπουργός Υγείας. Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι το ενδιαφέρον θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες κι έτσι θα καλυφθεί πλήρως ο σχεδιασμός για την ΠΦΥ.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι οι διεργασίες για τον ρόλο που θα κληθούν να διαδραματίσουν οι ιδιώτες γιατροί στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Όπως είναι γνωστό, η Αριστοτέλους ετοιμάζει ένα νέο μοντέλο συμβάσεων με τον ιδιωτικό τομέα -που θα λειτουργήσει επικουρικά προς το δημόσιο στην ΠΦΥ- με αμοιβές σαφώς χαμηλότερες από εκείνες των γιατρών που θα εργάζονται στις ΤοΜΥ. Ένα μέρος από αυτές τις συμβάσεις αφορούν σε ελευθεροεπαγγελματίες γενικούς γιατρούς, καθένας από τους οποίους θα χρεώνεται ορισμένο πληθυσμό.
«Θα προσπαθήσουμε να περάσουμε την κουλτούρα του οικογενειακού γιατρού σε ένα κομμάτι από αυτές τις συμβάσεις. Δηλαδή, θα υπάρχει οικογενειακός γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος θα δέχεται ασθενείς εκεί που οι ΤΟΜΥ δεν θα επαρκούν ή δεν θα είναι πλήρως καλυμμένες» ανέφερε σχετικά ο κ. Ξανθός.
Σχολιάζοντας δε τις αντιδράσεις των ιατρικών συλλόγων στη λειτουργία των ΤοΜΥ, ο Υπουργός σημείωσε: «Θεωρώ ότι διαβλέπουν ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας ενδεχομένως μπορεί να περιορίσει τη ζήτηση υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Νομίζω όμως ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτή τη λογική». Επανέλαβε, παράλληλα, τη μεροληπτική στάση της κυβέρνησης προς το δημόσιο σύστημα υγείας, με στόχο σταδιακά αναπτυσσόμενο να καλύψει ανάγκες σε τομείς που σήμερα είναι ανεπαρκείς ή τελείως ανύπαρκτοι
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η προσπάθεια έφερε αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να μην συγκρίνω τι έχει γίνει τόσα χρόνια στην ΠΦΥ με Ν.Δ. Πασόκ. Επομένως, αν τέτοιοι οι αριθμοί, συνιστούν μεγάλη επιτυχία. Επειδή θα στελεχωθούν κυρίως με νέους γιατρούς μη γενικής ιατρικής, η προσπάθεια θα πρέπει να ενισχυθεί με ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα capacity buidling στην ΠΦΥ σε όλα τα επίπεδα (οργάνωση, διοίκηση, κλινικό κομμάτι, διασύνδεση) πριν ξεκινήσει η υλοποίηση.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ