Την αύξηση της χρηματοδότησης που προσφέρει μέσω του SPARK MBC Challenge από τα 500.000 δολάρια στα 760.000 δολάρια, ανακοίνωσε η Phizer Inc., η οποία μέσω αυτού του προγράμματος υποστηρίζει έργα για την αντιμετώπιση των αναγκών των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, σε όλο τον κόσμο.
Ο Οκτώβριος έχει οριστεί από την Ένωση για το Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) ως Μήνας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού, ασθένεια με την οποία διαγιγνώσκονται περίπου 1,7 εκατ. άνθρωποι κάθε χρόνο. Από αυτούς, το 6% διαγιγνώσκονται με μεταστατικό καρκίνο.
Ο λόγος που η Pfizer αποφάσισε να αυξήσει τα χρήματα που διαθέτει μέσω του SPARK MBC Challenge ήταν το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε φέτος για χορηγία, συνολικά από 46 χώρες, γεγονός που αντικατοπτρίζει την επείγουσα ανάγκη για βελτιωμένες υπηρεσίες και υποστήριξη για τις γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού.
Το SPARC MBC Challenge στοχεύει στην ενδυνάμωση μιας σειράς οργανώσεων οι δράσεις των οποίων μειώνουν τις ελλείψεις στην ενημέρωση και ευαισθητοποιούν το κοινό σχετικά με την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, βοηθώντας έτσι στη μείωση του αριθμού των γυναικών που διαγιγνώσκονται σε μεταστατικό στάδιο του καρκίνου του μαστού.
«Η συνεργασία μας με την UICC για την πρωτοβουλία αυτή αντιπροσωπεύει τη δέσμευσή μας προς τους εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο που ζουν με μεταστατικό καρκίνο του μαστού», δηλώνει ο Liz Barrett, πρόεδρος και γενικός διευθυντής του τμήματος Ογκολογίας της Pfizer. «Η πρωτοβουλία αυτή μας βοηθά να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην ημέρα, όπου οι ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού σε όλο τον κόσμο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη και την υποστήριξη που χρειάζονται, ανεξάρτητα από τη θέση τους ή την κοινωνικο-οικονομική τους κατάσταση» προσθέτει.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη διάγνωση, τη διαχείριση και τη φροντίδα των μεταστατικό καρκίνο του μαστού, μια ασθένεια που είναι κλινικά περίπλοκη, συναισθηματικά και κοινωνικά παρεξηγημένη» αναφέρει από την πλευρά του ο καθηγητής Sanchia Aranda, πρόεδρος του UICC. Και συμπληρώνει «Είμαστε αισιόδοξοι ότι το πρόγραμμα αυτό θα μας βοηθήσει να εκπληρώσουμε την αποστολή μας για την προώθηση μεγαλύτερης ισότητας στην πρόσβαση σε πλήρεις υπηρεσίες του καρκίνου του μαστού, και είμαστε ενθουσιασμένοι με την ανταπόκριση της κοινότητας με την SPARC MBC Challenge και τον αριθμό των αιτήσεων που υποβάλλονται για την υποστήριξη έργων που μπορούν σε μεγάλο βαθμό επηρεάσουν τις ζωές των γυναικών που ζουν με αυτή τη διάγνωση».
Την επιχορήγηση θα μοιραστούν 20 οργανώσεις από 18 χώρες του κόσμου, οι οποίες επιλέχθηκαν μέσω μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας η οποία επιβλέπεται από μία ανεξάρτητη, διεπιστημονική επιτροπή που συστάθηκε από την UICC και της οποίας προεδρεύει ο Δρ Fatima Cardoso, διευθυντής της Μονάδας Μαστού του της Champalimaud Cancer Center στη Λισαβόνα.
Οι χορηγίες θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση έργων για την υποστήριξη των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων έργων σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, όπως η Ουγκάντα και Αϊτή, όπου οι γυναίκες συχνά διαγιγνώσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο του καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες στις αναπτυγμένες χώρες. Ένα πλεονέκτημα του SPARC MBC Challenge είναι ότι θα παρέχει επίσης καθοδήγηση για την υποστήριξη των τελικών δικαιούχων επιτρέποντας τη δικτύωση και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των οργανισμών. λέει ο καθηγητής Aranda.
Μεταξύ των τελικών δικαιούχων είναι η Associação Mama Help, μια οργάνωση με έδρα στην Πορτογαλία, που θα δημιουργήσει ένα online κέντρο πόρων στην πορτογαλική γλώσσα για να παρέχει πληροφορίες και υποστήριξη σε γυναίκες που ζουν με μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, η Uganda Women’s Cancer Support Organisation (UWOCAO) θα υλοποιήσει ένα έργο σε συνεργασία με τοΙνστιτούτο για τον Καρκίνο της Ουγκάντα, με στόχο να προσδιορίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού στη χώρα αυτή και να συμβάλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των ιδιαίτερων αναγκών τους.
Μεταξύ των αποδεκτών επιχορήγησης είναι και η ελληνική οργάνωση Woman for Oncology-Hellas.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο: UICC.ORG/SPARC-AWARDS
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ