Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος διαμαρτύρεται στον ΕΟΔΥ για την άνιση μισθολογική μεταχείριση των νοσηλευτών που εργάζονται στις ΚΟΜΥ και ζητά την άρση της ανισότητας και της αδικίας σε βάρος των νοσηλευτών με την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους στους νοσηλευτές.
Με μια σειρά από νομικά επιχειρήματα η Ε.Ν.Ε. στοιχειοθετεί τη θέση της. Αρχικά, η Ένωση υπενθυμίζει ότι οι νοσηλευτές έχουν ενταχθεί κατά τις συμβάσεις τους στο ενιαίο μισθολόγιο (Νόμος 4354/2015) «στο οποίο ρητώς προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και παρόλο που εργάζονται σε αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, δεν λαμβάνουν το επίδομα αυτό, παρόλο που πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις».
Η Ε.Ν.Ε. επικαλείται την αριθ. οικ.2/16519/0022/24-2-2012 Κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην οποία καθορίστηκαν τα σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Σημειώνεται ότι το μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους μόνιμους και δόκιμους πολιτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου (ΙΔΑΧ – ΙΔΟΧ) του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού ανά κατηγορία σύμφωνα με το άρθρο 1 της ΚΥΑ ως εξής:
α) Κατηγορία Α΄ σε 150 ευρώ.
β) Κατηγορία Β΄ σε 70 ευρώ.
γ) Κατηγορία Γ΄ σε 35 ευρώ.»
Η Ένωση τονίζει ότι στο άρθρο 2 εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία οι εξής ειδικότητες «Το προσωπικό νοσηλευτικής υπηρεσίας, εργαστηρίων και καθαριότητας, οι απασχολούμενοι αποκλειστικά σε ακτινολογικούς θαλάμους και εμφανίσεις, οι οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων-διασώστες και οι συντηρητές πειραματόζωων των Νοσοκομείων, των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας της Χώρας, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), των Κέντρων Υγείας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, των Ν.Π.Δ.Δ. του Τομέα Πρόνοιας και των Αγροτικών Ιατρείων τα οποία υπάγονται στα Δημόσια Νοσοκομεία».
Ακόμη η Ε.Ν.Ε. σημειώνει ότι δικαιούνται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας οι νοσηλευτές ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου- ΝΠΙΔ- των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με βάση την υπ’ αριθμ. 2/53212/0022/15-07-2014 ΦΕΚ Β 2012/24-7-2014 Κοινής Απόφασης και σύμφωνα με το άρθρο 98 του Νόμου 4483/2017 .
Το επίδομα λαμβάνει και το προσωπικό των Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄ 38) και σύμφωνα με το άρθρο 101 του Νόμου 4600/2019 ΦΕΚ Α 43 2019. Στο ίδιο καθεστώς υπάγεται και το προσωπικό των Μονάδων Υγείας που ανήκουν στην Α.Ε.Μ.Υ..
Συνεπώς η Ε.Ν.Ε ζητά την καθολική χορήγηση του επιδόματος στους νοσηλευτές που υπάγονται στο Νόμο 4354/2015, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι «οποιαδήποτε αντίθετη πρακτική συνιστά δυσμενή διάκριση, ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με θεμελιώδεις συνταγματικούς κανόνες και δικαιώματα των εργαζομένων».
Στο νομικό «οπλοστάσιο» της Ε.Ν.Ε. περιλαμβάνονται τα άρθρα του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών κ.ά., υπογραμμίζοντας ότι «η διαφορετική μεταχείριση ουσιωδώς ομοίων καταστάσεων, ακόμη και εάν αυτή προβλέπεται από πράξεις του Νομοθέτη ή της κανονιστικώς δρώσας Διοίκησης, διότι στην περίπτωση αυτή η δράση των εν λόγω οργάνων αντίκειται στο Σύνταγμα, πλην αν η διαφορετική μεταχείριση δεν είναι αυθαίρετη, αλλά επιβάλλεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος». Αναλυτικά :diamartiria-ene-eody-komy
Μάλιστα, η Ένωση φέρνει ως παράδειγμα τη νομολογία σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται διαφορετική (δυσμενής) μεταχείριση εργαζομένων έναντι άλλων, οι οποίοι εργάζονται με όμοιους όρους και συνθήκες εργασίας (λ.χ. Α.Π. 1666/2001, ΔΕΝ 2002.307, ΑΠ 635/1993, ΕΕΔ 1994.430, ΑΠ 211/1992, ΔΕΝ 1992.672).
Επί της άνισης μεταχείρισης κατηγοριών εργαζομένων, η Ε.Ν.Ε. υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι στις ΚΟΜΥ «έχουν ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο και απασχολούνται με τις ίδιες ακριβώς συνθήκες με τους συναδέρφους τους που αναφέρονται ρητώς στα προεκτεθέντα νομοθετήματα, στα οποία ο Νομοθέτης δεν ήταν αντικειμενικώς δυνατόν να προβλέψει όλες τις περιπτώσεις πραγματοποίησης νοσηλευτικών πράξεων και παροχής νοσηλευτικών υπηρεσιών κατά πλήρη και διαρκή απασχόληση».
Ο νομοθέτης, όπως ισχυρίζεται η Ένωση δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει την παγκόσμια πανδημία του covid-19 και τις ανάγκες που αυτή θα δημιουργούσε (όπως οι ΚΟΜΥ).
Στο έγγραφο προς τον ΕΟΔΥ, η Ε.Ν.Ε. για ακόμη μια φορά τονίζει ότι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας αποτελεί το αντιστάθμισμα για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται ο Νοσηλευτής και των πιθανών βλαβών της υγείας του.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ