Στοιχεία από τη μεγαλύτερη μελέτη για καρδιαγγειακές και μεταβολικές εκβάσεις σε παιδιά που έχουν γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση και tη μετα-ανάλυση των αποτελεσμάτων σε περισσότερους από 35.000 παιδιά σε οποιαδήποτε ηλικία, καταδεικνύουν ότι δεν εμφανίζουν χειρότερη καρδιομεταβολική υγεία. Οι ερευνητές κατέγραψαν σχεδόν ίδια επίπεδα αρτηριακής πίεσης, παλμών καρδιάς, λιπιδίων και σακχάρου στο αίμα με τα παιδιά που έχουν συλληφθεί με φυσικό τρόπο.
Οι διαφορές στη συστολική (SBP) και διαστολική αρτηριακή πίεση (DBP), τον καρδιακό ρυθμό (HR), τα λιπίδια και τους δείκτες υπεργλυκαιμίας/αντίστασης στην ινσουλίνη εξετάστηκαν με τη χρήση μοντέλων πολλαπλής γραμμικής παλινδρόμησης σε 14 πληθυσμιακές κοορτές γεννήσεων στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη και τα αποτελέσματα συνδυάστηκαν με τη χρήση μετα-ανάλυσης. Η αλλαγή στις καρδιομεταβολικές εκβάσεις από τα 2 έως τα 26 έτη εξετάστηκε με τη χρήση μοντέλων τροχιάς τεσσάρων κοορτών με επαναλαμβανόμενες μετρήσεις.
Συγκεκριμένα, 35 938 (654 ART) άτομα συμπεριλήφθηκαν στη μετα-ανάλυση. Η μέση ηλικία κυμαινόταν από 13 μήνες έως 27,4 έτη, αλλά ήταν μικρότερα των 10 ετών σε 11/14 κοορτές. Η μετα-ανάλυση δεν διαπίστωσε στατιστική διαφορά (ART μείον NC) στη ΣΑΠ (-0,53 mmHg- 95% CI:-1,59 έως 0,53), στη ΣΑΠ (-0,24 mmHg- -0,83 έως 0,35) ή στην HR (0,02 χτύποι/λεπτό- -0,91 έως 0,94). Η ολική χοληστερόλη (2,59%; 0,10-5,07), η HDL χοληστερόλη (4,16%; 2,52-5,81), η LDL χοληστερόλη (4,95%; 0,47-9,43) ήταν στατιστικά σημαντικά υψηλότερες στα άτομα που αποκτήθηκαν με εξωσωματική υποβοηθούμενη γονιμοποίηση έναντι των απογόνων με φυσική σύλληψη. Δεν παρατηρήθηκε στατιστική διαφορά για τα τριγλυκερίδια (TG), τη γλυκόζη, την ινσουλίνη και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Η μακροχρόνια παρακολούθηση 17. 244 (244 ART) γεννήσεων εντόπισε στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ εξωσωματικής γονιμοποίησης και χαμηλότερης προβλεπόμενης SBP/DBP στην παιδική ηλικία, καθώς και λεπτές τροχιές προς υψηλότερη SBP και TG στη νεαρή ενήλικη ζωή- ωστόσο, οι περισσότερες διαφορές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές.
Συνεπώς, οι ερευνητές της διεθνούς επιστημονικής ομάδας Assisted Reproductive Technology and Health Partnership (ART Health) δεν εντόπισαν δυσμενείς διαφορές στην HR ή στα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη γλυκόζη μεταξύ των παιδιών που συνελήφθησαν με εξωσωματική γονιμοποίηση και των παιδιών με φυσιολογική σύλληψη, αλλά βρήκαν ενδείξεις για αυξημένα λιπίδια στην παιδική ηλικία που δεν διατηρήθηκαν μέχρι τη νεαρή ενήλικη ζωή, καθώς και κάποιες ενδείξεις για πιο δυσμενείς πορείες της αρτηριακής πίεσης και των TG μέχρι τη νεαρή ενήλικη ζωή στα παιδιά που συνελήφθησαν με τεχνητή γονιμοποίηση. Συνολικά, τα ευρήματά θα πρέπει να θεωρηθούν σε μεγάλο βαθμό καθησυχαστικά, όπως τονίζεται από τους ερευνητές. Ωστόσο, απαιτούνται μελέτες με μεγαλύτερη παρακολούθηση για να εξεταστούν οι συσχετίσεις της εξωσωματικής υποβοηθούμενης γονιμοποίησης με την καρδιομεταβολική υγεία κατά την ενήλικη ζωή και να διερευνηθούν οι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να συνδέσουν την ART με μεταγενέστερες εκβάσεις, εάν προκύψουν ενδείξεις στην μετέπειτα ενήλικη ζωή. Μελλοντικές έρευνες σχετικά με την επιγενετική, τη μεταβολική και τους καρδιαγγειακούς και αρτηριακούς φαινότυπους μπορεί να δώσουν πληροφορίες για τους πιθανούς υποκείμενους μηχανισμούς.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ