Μετά τα εχθρικά και φίλια πυρά που δέχθηκαν οι προτάσεις του Π. Κουρουμπλή για τον επανασχεδιασμό και αναβάθμιση του προσυμπτωματικού ελέγχου, ιδιαιτέρως κατά του καρκίνου, με ποινές για όσους νοσούν έχοντας αμελήσει τις απαραίτητες εξετάσεις, ακούγονται και φωνές στήριξης του Υπουργού Υγείας. Η συζήτηση μοιάζει να έχει ανοίξει για τα καλά, με σημαντικούς ανθρώπους της Υγείας να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις και επισημάνσεις. Έναυσμα για την έναρξη διαλόγου η σκέψη για πέναλτι, υποστήριξε ο ίδιος ο Υπουργός σε νεότερες δηλώσεις του.
Μεταξύ των τελευταίων η πρόεδρος της Eλληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ), Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, που ανακοίνωση της, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της εταιρίας «στο ευρύ κοινό, όταν μια θετική πρωτοβουλία ενός Υπουργού Υγείας, μεταφράζεται ως στόχος αντιπαράθεσης». «Είναι γνωστό ότι όλοι ζητάμε να επέλθει αλλαγή στους γύρω μας, στους Πολιτικούς, στο Σύστημα Υγείας, στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση. Όταν όμως έρθει η ώρα για να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι ως άνθρωποι και να υποστηρίξουμε το συμφέρον μας, τότε δυσανασχετούμε», αναφέρει η κ. Μουζάκα. Η ΕΕΜ, λοιπόν, στηρίζει την πρωτοβουλία θέσπισης προληπτικών εξετάσεων για 4 διαδεδομένες μορφές καρκίνου που σχεδιάζει να νομοθετήσει το Υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, τονίζεται πως κρίνεται αναγκαίο να πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο σε όσες γυναίκες δεν υποβάλλονται, ως οφείλουν, σε τεστ ΠΑΠ. «Το ίδιο θα συμβεί σε όσους αμελήσουν το ετήσιο τσεκ απ μέσω των προληπτικών εξετάσεων που προτείνονται και που σώζουν ζωές. Το πρόστιμο αυτό δεν πρέπει να μας τρομάζει, αλλά να μας αφυπνίζει και να μας προφυλλάσει», υποστηρίζει η ανακοίνωσης της Δρ Ιωαννίδου-Μουζάκα. «Η προληπτική ιατρική, πρέπει να κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή έχει θετικό πρόσημο και αποτελεί ασπίδα για την υγεία όλων μας. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΕΜ, στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις πιο αναπτυγμένες χώρες, οι θάνατοι από καρκίνο παρουσίασαν σταθερά αυξητική τάση, μεταξύ των ετών 1980-2004, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. «Γι’ αυτό αντί να αντιδικούμε με τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε θέματα πρόληψης, ας προσπαθήσουν όλοι οι Φορείς να συμπράξουν προς την κατεύθυνση της μείωσης των θανάτων, με την εφαρμογή των προληπτικών εξετάσεων. Η έλλειψη πληροφόρησης των Ελλήνων και των Ελληνίδων για έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση, είναι αυτό που σκοτώνει. Η υγεία είναι δικαίωμα όλων μας και οφείλουμε να την διαφυλάξουμε», καταλήγει.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η παρέμβαση του καθηγητή χειρουργικής Δημήτρη Λινού, μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, που επισημαίνει μια σημαντική παράμετρο: την απουσία πρωτογενούς πρόληψης στη χώρα μας, προληπτικών πολιτικών πριν τη διάγνωση, με βασικό παράδειγμα το κάπνισμα.
«Η χώρα μας έχει ανάγκη κυρίως από Πρωτογενή Πρόληψη με κύριο παράδειγμα εκείνο της απαγόρευσης του καπνίσματος . Τα μέτρα για τον περιορισμό της Παχυσαρκίας, της μόλυνσης του Περιβάλλοντος, της εξάπλωσης των εμβολιασμών είναι μέτρα ουσιαστικά για την Υγεία των Ελλήνων και επιτυγχάνονται με Πολιτική Βούληση . Η Δευτερογενής Πρόληψη που αφορά την έγκαιρη Διάγνωση ορισμένων παθήσεων φαίνεται ότι δεν αποδίδει όσο θα επιθυμούσαμε . Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Προστάτου αλλά και του Καρκίνου του Μαστού με υψηλό ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων που οδηγούν σε θεραπείες χωρίς λόγο με πολλές επιπλοκές», αναφέρει εύστοχα ο καθηγητής.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ